بخشی از مقاله

چکیده

آینده جایی نیست که به آنجا می رویم ، بلکه جایی است که آن را بوجود می آوریم ، آنهم با راههایی که به آینده  می سا زیم. مزیت ملی ، در کشور هایی پدید می آید که مدیران تنهادر صدد افزایش کارایی نباشند ، بلکه حرکت های سازمانی شان در راستای استراتژی کلی باشد - دکتر مایکل پورتر ، استاد دانشگاه هارورد : پیام مدیریت - .امروزه این تحقیق و توسعه است که چگونگی تخصیص بودجه و مسائل مالی را تعیین میکند .در حال حاضر سرمایه گذاری در واحدهای تحقیق وتوسعه1 به عنوان یک مزیت رقابتی به شمار می آید .امروزه کشورهایی می توانند وارد عرصه رقابت در سطح بین المللی شوند که همواره در پی استفاده از فناوری های جدید برآمده و این امر به جز با داشتن مراکز تحقیق و توسعه فعال و مطابق با معیارهای نوین جهانی امکا نپذیر نخواهد بود.

امروزه فعالیت های تحقیق و توسعه پایگاه اصلی نوآوری هستند و به طور مداوم زمینه را برای تقاضاهای جدید فراهم می کنند . این نوع تقاضاها که به نوبه ی خود محرک سرمایه گذاری، و در نهایت تضمین کننده رشد و شکوفایی اقتصاد هستند، از اهمیت به سزایی در دنیای صنعتی برخوردارند. کشورهای در حال توسعه هم باید با استفاده از ابزار تحقیق و توسعه بتوانند قابلیت های فنی و علمی خود را ارتقا داده تا بتوانند فاصله تکنولوژیکی خود را با کشورهای صنعتی کاهش دهند از دهه گذشته، برنامه ریزان توسعه ، بخش قابل توجهی از زمان و انرژی خود را صرف جستجوی یک مدل نوین برای توسعه صنعت خود کرد ه اند ..از اینرو، بررسی رهیافت های اصلی و عناصر تشکیل دهنده نوآوری تحقیق وتوسعه برای به کارگیری در سیاست گزاری های صنایع ، ضرورتی حیاتی به شمار می رود .

کلمات کلیدی : تحقیق وتوسعه, نوآوری , مدل , صنایع کوچک

مقدمه
تصمیمات استراتژیک و ملی مبنی بر ایجاد نوآوری تحقیق وتوسعه ، چشم انداز ایران ًًٌُ و به تبع آن تصمیمات استراتژیک در راستای چشم انداز و تبیین اهداف و راهکار های دستیابی به اهداف ، الزام های دهکده جهانی در امر ارتباطات ، استاندارد سازی عملیات و جلب رضایت ارباب رجوع و همچنین علاقمندی ایران به ورود در جرگه کشور های عضو سازمان تجارت جهانی و پذیرش ایران به عنوان عضو ناظر پس از ده ها بار رد تقاضا ، حضور چشمگیر ایران در سازمانها و مجامع بین المللی وتاکید بند چهارم سند فرابخشی بر گسترش آگاهی عمومی و توسعه فن آوری و تحقیقات ، مقدماتی را پیش روی ما می نهند که روی آوری به تحقیق وتوسعه همراه با دیگر کشورهای پیشرفته و در حال توسعه یکی از آنها است . برای حل مسائل پیش رو در کشور و در هر سازمانی می بایست با تشخیص درست مسئله ، بررسی زمینه های مختلف حل مسئله ، انتخاب بهترین راه حل و اجرای آن و کنترل و حصول اطمینان از درست کار کردن ونهایتا پذیرفتن لزوم تحقیق وتوسعه ونوآوری در همه سطوح صنعتی کشور راه را برای پیشرفت همه جانبه صنعت کشور مهیا نماییم.

اهمیت تحقیق وتوسعه

رشد وتوسعه اقتصادی هر کشوری بر اساس توانمندیهای خاص آن کشور تعریف میگردد امروزه غیر ممکن است بتوان بدون توجه به توسعه علمی و فنی، توسعه اقتصادی را برنامه ریزی کرد . بنابراین بسیاری از اقتصاددانان عقیده دارند مخارجی که صرف سرمایه گذاریهای تحقیق وتوسعه می شود، نقش اساسی در رشد اقتصادی یک کشور ایفاء مینماید .به یقین نمی توان هیچ کشور پیشرفتهای را چه در تاریخ و چه در عصر حاضر یافت که بدون بهره گیری از تحقیق وتوسعه توانسته باشد به مرز توسعه یافتگی و تداوم توسعه دست یابد .زیرا هزینه های تحقیق وتوسعه، محصول خود را در شکل فناوری، ابداع و تغییرات فنی وارد تابع تولید مینماید.

هزینه های تحقیق وتوسعه در کشورها

تحقیق و توسعه نقش بسیار بسزایی در خلق فناوری و شتا بدهی در توسعه دارد. بنابراین م یتوان گفت که پژوهش و تحقیق مهمترین عامل پیشرفت، توسعه، فناوری، اختراعات، اکتشافات و خلاقیت و نوآوری در هر کشور است .کشورهای صنعتی و در حال توسعه با آگاهی از نقش پژوهش در خلق فناوری و شتا بدهی برای توسعه، عمده توجه خود را مصروف تقویت و ارتقای بخش تحقیق نمود ه اند. - شکلٌ - در مجموع هفت کشور اول حدود ًّ درصد و ده کشور اول حدود ًِ درصد تولید علمی جهان را از لحاظ تعداد مقاله به خود اختصاص داد ه اند .به نظر میرسد به لحاظ اقتصادی نیز روندتقریباً همین است .ایران در این جدول رتبه ٍٍ را به خود اختصاص داده است.

رابطه تحقیق وتوسعه و نرخ بازده سرمایه گذاری
تحقیقاتی دیگری در مورد نرخ بازده سرمایه گذاری در فعالیت های تحقیق وتوسعه در نقاط مختلف دنیا انجام گرفته است فرضیه تحقیقات حاضر مبنی بر بالاتر بودن نرخ بازده سرمایه گذاری در فعالیت های تحقیق وتوسعه نسبت به سرمایه گذاری فیزیکی میباشد، لذا به منظور رد و یا تائید فرضیه فوق الذکر و ارائه توصیه های سیاستی مناسب جهت تحقق رشد اقتصادی مستمر و باثبات به بررسی و مقایسه نرخ بازده سرمایه گذاری فیزیکی و سرمایه گذاری در فعالیتهای تحقیق وتوسعه نتایج مطالعات فوق الذکر را بیان می کنیم. هسیی و همکاران - 2ًٌٍَ - به مقایسه نرخ بازده سرمایه گذاری تحقیق وتوسعه با نرخ بازده تشکیل سرمایه ثابت در صنایع شیمایی و غذایی طی دهه ًٌُُ پرداخته و بیان میدارند نرخ بازده تحقیق وتوسعه ٌُ درصد .میباشد .

درحالیکه نرخ بازده سرمایه گذاری فیزیکی در دامنه ُ تا ٌٌ درصد میباشد. همچنین بیان میدارند سرمایه گذاری فعالیت های تحقیق وتوسعه نسبت به سرمایه گذاری در تشکیل سرمایه ثابت نقش تعیین کننده تری در رشد ارزش افزوده صنایع فوق الذکر ایفاء می کند.سیدنورانی و جلال آبادی - ٌٌََ - به بررسی نقش و اثر مخارج تحقیقاتی بر رشد اقتصادی - ایران در قالب مدل های رشد اقتصادی درونزا مبتنی بر تحقیق وتوسعه طی دوره پرداخته اند .نتایج حاصل از آزمون مدلهای اقتصادسنجی نشان داد به لحاظ آماری سرمایه گذاری در تحقیق وتوسعه مخارج تحقیقاتی اثر معنی داری بر رشد اقتصادی ایران داشته است. - جدولٌ -

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید