بخشی از مقاله
چکیده
مطالعات اثربخشی حسابرسی داخلی در مقایسه با مطالعات اثربخشی حسابرسی خارجی از نظر تعداد کم تر می باشند. این مقاله عوامل مؤثر بر اثربخشی حسابرسی داخلی را ارزیابی می کند. برای این منظور پنج فرضیه طراحی شده است. این تحقیق پیمایش است و از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده استفاده شده است. اطلاعات از 355 مدیر و 272 حسابرس داخلی به دست آمده اند.تجزیه و تحلیل رگرسیون چندگانه ارتباط بین اثربخشی حسابرسی داخلی و پنج عامل اصلی : صلاحیت کارکنان بخش حسابرسی داخلی، اندازه بخش حسابرسی داخلی ، رابطه حسابرسان داخلی و خارجی ،حمایت مدیریت برای حسابرسی داخلی ، حسابرسی داخلی مستقل را بررسی می کند.نتایج نشان می دهد که اثربخشی حسابرسان داخلی بیشتر با حمایت مدیریت به استخدام کارکنان آموزش دیده و با تجربه، ارائه منابع کافی، اندازه بخش حسابرسی داخلی مرتبط است.
کلمات کلیدی: اثربخشی ، حسابرسی داخلی ، حمایت هیات مدیره
مقدمه
حسابرسی داخلی باعث اطمینان بخشی در زمینه فرایند های راهبری سازمان، مدیریت ریسک و کنترل، شده و به سازمان کمک می کند تا به اهداف استراتژیک ، عملیاتی ، مالی و قانونی خود دست پیدا کند. فعالیت های حسابرسی داخلی در محیط های قانونی و فرهنگی متفاوت و در سازمان هائی با هدف ها، اندازه ها، پیچیدگی ها و ساختار های گوناگون و توسط اشخاص درون یا برون سازمانی اجرا می شود . اگرچه تفاوتها ممکن است بر شیوه ی حسابرسی داخلی در هر محیط تاثیر بگذارد، با این وجود،چنانچه حسابرسان داخلی بخواهند مسئولیتهای خود را ایفا کنند، رعایت استانداردهای بین المللی برای کار حرفه ای حسابرسی داخلی ضروری است.
نقش قدیمی حسابرسی داخلی بر برآورد مالی و نظارت بر کنترل داخلی متمرکز شده است. با این حال، در سال های اخیر اهمیت حسابرسی داخلی بطور قابل توجهی نسبت به نقش گسترده تر مشاوره داخلی در عملکرد مدیریت ریسک افزایش یافته است. در این زمینه، مهم بررسی این است که چگونه حسابرسی داخلی به طور موثر به اهدف منسوب خود رسیدگی میکند. این تحقیق براساس تعدادی مطالعات قبلی بین المللی بنا شده است که جنبه های عملکرد و اثر بخشی حسابرسی داخلی را بررسی و ارزیابی می کند - Ahmad et al,2009; Mihret & Yiamaw 2007; .Dittenhofer 2001 - از طریق تحقیقی توسط آرنا وآزون - 2009 - دریافتند که ویژگی های تیم های حسابرسی داخلی ، فرآیندها و فعالیت های حسابرسی، و ارتباطات سازمانی بر اثربخشی حسابرسی داخلی تاثیر می گذارد .
با استفاده از روش مصاحبه و پرسشنامه میرت و ییسما - - 2007 ویژگیهای سازمانی را که اثربخشی حسابرسی داخلی را بهبود و یا کاهش می داد را شناسایی کرد. آنها دریافتند که کیفیت حسابرسی داخلی به شدت بر اثربخشی حسابرسی داخلی اثر می گذارد. با این حال، تنظیمات سازمانی و ویژگی های حسابرسی تاثیرات بسیار ضعیف تری داشتند.علاوه براین, تحقیقات موجود از مقیاس های مختلف اثربخشی حسابرسی داخلی مانند اجرای امتیازات حسابرسی داخلی - - Arwna &Azzone 2009; Van Gansberght 2005و یا مطابق با استانداردهای بین المللی برای کار حرفه ای حسابرسی داخلی استفاده کرده است. - - Fadzil et al 2005 - - ISPPIA
نیکخواه آزاد و حمیدرضا قناد ، نتیجه تحقیق آنان حاکی از آن بود که علیرغم رشد و توسعه چشمگیر خدمات حسابرسی داخلی در جوامع پیشرفته و در حال توسعه ، شواهد نظری حاکی از محدود بودن فعالیت این حرفه در ایران می باشد . یکی دیگر از اهذاف تحقیق آنان شناسایی عوامل عدم توسعه حسابرسی داخلی و ارئه پیشنهاداتی جهت توسعه این حرفه در ایران بود.نتایج آزمون فرضیات منجر بهشناسایی 31 عامل عدمتوسعه حسابرسی داخلی در ایران شده ات . در این تحقیق این عوامل به سه گروه سازمانی ، محیطی و فرئی اولویت بندی گردیدند.این مطالعه مقیاس های مختلف اثربخشی حسابرسی داخلی از جمله ، بخش توانایی درک برای برنامه ریزی، بهبود بهره وری سازمان، بررسی پایداری نتایج با اهداف و مقاصد رسمی ، اجرای توصیه های حسابرسی داخلی، بررسی و بهبود مدیریت ریسک، ارزیابی سیستم های کنترل داخلی و ارائه توصیه هایی برای بهبود را مورد استفاده قرار می دهد.
علاوه بر این، این مقاله تلاش می کند تا درک ذی نفعان از اثربخشی حسابرسی داخلی را با استفاده از مقیاس های شایستگی و صلاحیت حسابرسان، اندازه بخش حسابرسی داخلی، رابطه بین حسابرسان داخلی و خارجی،استقلال حسابرسی داخلی و میزان پشتیبانی مدیریت برای عملکرد حسابرسی داخلی را توضیح دهد.. عوامل از طریق بررسی مطالعات قبلی و با مطالعه عملکرد حسابرسی داخلی مشخص شد. - Alzeban & Sawan 2013; Soh & Bennie 2011; Ahmad et al 2009; Mihret &Yiamaw 2007; Ali et al 2007; Sarens & Beelde 2006; Carcello et al 2005; Brierley et al 2001 ; Brierley et al 2003 - راهنمایی در استانداردهای بین المللی برای کار حرفه ای حسابرسی داخلی - - ISPPIA توسطموسسه حسابرسان داخلی - IIA - صادر شده و نیز با در نظر گرفتن دیگر اسناد و مدارک مربوط به مجموعه نیزآغاز شده است.
تحقیقات زیادی در این زمینه از برداشت حسابرسان خارجی به منظور بررسی اثربخشی حسابرسی داخلی و با توجه محدود به برداشت دیگر ذینفعان و اشخاص علاقمند استفاده می کند. این مطالعه یک رویکرد گسترده تر از طریق بررسی برداشت گروه های مختلف هنگام ارزیابی اثربخشی حسابرسی داخلی ارائه می دهد. به عنوان مثال، از مدیران واحدهای حسابرسی به عنوان پاسخگو استفاده می شود؛ مطالعات قبل تمایل به استفاده از حسابرسان خارجی و یا مدیران ارشد حسابرسی به عنوان پاسخگو از اثربخشی حسابرسی داخلی را دارند.اندازه گیری اثربخشی یک جنبه کلیدی در درک کیفیت و اثربخشی حسابرسیی داخلی است.
مطالعات قبلی از انواع روش ها و تکنیک های اندازه گیری استفاده کرده است. برخی از مطالعات در درجه اول بر انطباق با استانداردهای بین المللی برای کار و حرفه ای از حسابرسی داخلی - ISPPIA - تمرکز کرده اند . - Fadzil et ai 2005 - با این حال، این رویکرد برای تمرکز کامل در اجرای دستورالعمل ها مورد انتقاد قرار گرفته است. آن را به حساب نتایج نیازهای ذینفعان اصلی نمی گذارد.مطالعات متعدد اثربخشی حسابرسی داخلی را با اشاره به توانایی عملکرد آن برای برآورده کردن نیازهای حسابرسان در نظر گرفته است. - - Frigo 2002; Ziegenfuss 2000 این مطالعات به دنبال اندازه گیری میزان رضایت حسابرسان خارجی از کار حسابرسی داخلی می باشند.
دیتن هوفر در سال2001 در حمایت از ظرفیت حسابرسی های داخلی اقدامات گسترده تری استدلال می کند تا دستیابی حسابرسان به اهداف ومقاصد حسابرسی را ارزیابی کند وبه منظور ارائه راه حل ها به این اهداف و مقاصد باید توجه شود. بدون شک، این مفهوم مستلزم ارزیابی ابعاد فعالیت کسب و کار است که حسابرسی داخلی آن را مشاهده می کند و دارای ظرفیت تاثیر گذاری ، شامل عملکرد یکپارچه، است. مطالعات مربوط به این تحقیق بر روی توانایی عملکرد حسابرسی داخلی تمرکزمی کند تا بر کیفیت حاکمیت شرکتی تاثیر مثبت بگذارد . - Gramling et al 2004;Sarens 2009 -
مطالعات کمی استفاده از معیارهای اقتصادی مستقیم را دنبال کرده اند با وجود استدلال هایی که می گویند کیفیت تنها یک جنبه از اثربخشی است و اینکه هزینه های دستیابی به کیفیت باید در نظر گرفته شود . - Cashel & Aldhizer 2002 - با این استدلال، مطالعاتی که ارتباط بین کیفیت و هزینه را در نظرنمی گیرند تنها یک شرح جزئی از اثربخشی را ارائه می دهند. اگر چه این استدلال معتبر است، دشواری جمع آوری داده های قابل اعتماد در هزینه های حسابرسی داخلی بدان معنی است که مطالعات کمی در این مسیر صورت گرفته است - اگر چه حسابرسان در زمان ارزیابی کیفیت ممکن است مفهوم ضمنی به اثربخشی هزینه نسبت بدهند - .
این مطالعه از یک اندازه گیری اثربخشی حسابرسی داخلی بر اساس کیفیت عملکرد, قابل مشاهده توسط حسابرسان به ویژه مدیران بخش های حسابرسی در سازمان مورد بررسی, استفاده می کند. این اندازه گیری کلی به وسیله انبوهی از حسابرسان که به بررسی پرسش هایی درباره جنبه های عملکرد حسابرسی پاسخ دادند ،به دست آمد که شامل: توانایی برنامه ریزی، بهبود بهره وری سازمان، ارزیابی ازسازگاری نتایج با اهداف ومقاصدایجاد شده، اجرای توصیه های حسابرسی داخلی، ارزیابی و بهبود مدیریت ریسک، ارزیابی سیستم های کنترل داخلی و پیشنهاداتی برای بهبود می باشد. اطلاعات اقتصادی خاص جمع آوری نشده بودند بلکه یک سوال مربوط به اقتصاد و استفاده بهینه از منابع بررسی شد .
عوامل موثر بر اثربخشی حسابرسی داخلی انتخاب فرضیه بر پایه تاریخچه علمی قبلی و سازمان های حرفه ای معتبر به خصوص انجمن حسابرسان داخلی1 قرار دارد. اینمنابع پنج عامل قابل ملاحضه مربوط به اثربخشی حسابرسان داخلی را مشخص می کند: صلاحیت کارکنان حسابرسی داخلی، اندازه حسابرسان داخلی، رابطه بین حسابرسان داخلی و خارجی، پشتیبانی مدیریت از حسابرسی داخلی، و استقلال حسابرسی داخلی. انتخاب هر یک از این عوامل با جزئیات بیشتری در زیر بحث شده است. برای هر یک از عوامل، اطلاعیه حرفه ای و تاریخچه علمی مرتبط به طور مختصر با تمرکز بر تاریخچه مربوط به کشورهای در حال توسعه و در حال ظهور بررسی شده است.
صلاحیت کارکنان بخش حسابرسی داخلی