بخشی از مقاله
چکیده
سختیهای زندگی امروز بشری، به خصوص نابرابری اجتماعی، افزایش فقر و ضریب جینی، بردگی نوین وانواع آلودگیهای خودساخته بشری باعث گردیده تا توجه به ظهور منجی بشریت، که همان یار غایب از نظر و اما منتظَر، حضرت مهدی - عج - است، بیش از پیش معطوف گردد. با توجه به اینکه پس از ظهور و قیام این منجی، حکومت مورد نظر باید شرایط ویژهای داشته باشد، بنابراین نیازمند بسترهای مناسب نیز میباشد. در این مقاله سعی می شود تا به بررسی نقش یکی از جدیدترین فنآوریهای بشری، یعنی فناوری اطلاعات و ارتباطات، به عنوان یک زیرساخت اساسی در این خصوص پرداخته شود. به همین منظور با بیان برخی از ویژگی های انقلاب آن حضرت و دولت کریمه آن، طبق احادیث و روایات، نقش این فناوری، طبق گفته کارشناسان، در برآورده شدن آن ها مورد کنکاش قرار میگیرد.
واژگان کلیدی: فناوری اطلاعات و ارتباطات، ویژگی حکومت جهانی، حضرت مهدی - عج - .
مقدمه
جهان در آشوب و تلاطم به سر میبرد. هر روز اخبار کشته شدن، دستگیری و بیخانمانی مردمان بر اثر تروریسم، جنگ،تظاهرات مردمی و بلایای طبیعی خودساخته، که حاصل بی مسئولیتی بشریت است، از اطراف و اکناف به گوش میرسد. علیرغم پیشرفت سریع بشر در علوم و فنون و دستاوردهای فنآوری و صنعتی، میتوان با نگاهی به گذشتهای نه چندان دور گفت که انسان امروزی در تنگنای بیشتری نسبت به دوران قبل میباشد. علیرغم بهبود یک سری شاخصهای مادی زندگی بشری نظیر افزایش باسوادی و نظایر آن، بسیاری از شاخصهای معنوی نظیر صداقت و اعتماد متقابل در سراشیبی سقوط قرار گرفتهاند. از طرف دیگر شاخصهای اجتماعی نظیر فقر، شکاف بین طبقات دارا و ندار به دلیل عدم برابری اجتماعی آمار ناامیدکنندهای را نشان میدهند .
در چنین شرایطی بشریت و به خصوص طبقه محروم به دنبال منجیهایی هستند که در مذاهب مختلف از آنها نام برده شده است. این منجی از نظر شیعیان و حتی بسیاری از اهل تسنن، امام دوازدهم حضرت صاحب العصر امام مهدی - عج - بوده که با ارائه اسلام خالص، توجه تمام انسانهای پاک فطرت، با هر مذهب و فرقهای، را جلب نموده و اسلام واقعی را بر سراسر جهان حکمفرما خواهد نمود. بدیهی است که در مقابل این امر، انساننماهای دیو سیرت که منافع مادی خود را در خطر میبینند به پا خاسته و حضرت به کمک یاران خود با آنان مبارزه نماید. پس از این انقلاب، جهان به صورت یکپارچه تحت حکومت صالح وجود نازنینش قرار خواهد گرفت. چگونگی سیستم حکومتی حضرت که با حضور نخبگان حقیقی عالم بشریت محقق خواهد شد، فراتر از تفکر ماست.
چرا که تا به حال تجربه نشده است و به گونهای است که حتی مردگان عالم نیز از این حکومت بهره خواهند برد و ستمها از جهان زدوده خواهد شد. اما در خصوص اینکه این حکومت چه ویژگیهایی دارد، احادیث و روایات زیادی ذکر شده که از مهمترین آنها میتوان به برابری اجتماعی و تکامل بشریت اشاره نمود. بدیهی است که ایجاد چنین ویژگیهایی نیازمند زیرساختهای مناسب نیز می باشد، چرا که خداوند امور جهان را بر اساس نظام علت و معلول قرار داده است. به نظر نویسنده یکی از مهمترین این زیرساختها، فناوری اطلاعات و ارتباطات میباشد که در مورد نقش و اهمیت آن در ادامه بحث خواهد شد. به این منظور ابتدا تعریفی از این فنآوری و خلاصهای از کاربرد و اهمیت آن در زندگی امروزی ارائه شده و سپس با ذکر ده ویژگی دولت کریمه، نقش این فن آوری در ظهور و بروز آنها مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در انتها نیز به برخی خطرات موجود در این زمینه اشاره خواهد شد.
فناوری اطلاعات و ارتباطات چیست؟
واژه فناوری اطلاعات و ارتباطات که از سال 1990 رایج گردید ، عبارت است از گردآوری، سازماندهی، ذخیره و نشر مناسب اطلاعات، اعم از صوت، تصویر، متن یا اعداد، که با استفاده از ابزارهای ارتباطی صورت پذیرد. محوریترین هدف این فنآوری دسترسی سریع به اطلاعات و انجام امور بدون در نظر گرفتن فواصل جغرافیایی و فارغ از محدودیتهای زمانی است. پیش از این علم کامپیوتر،معمولاً در رده علوم نظری و با تاکید بر جنبههای آموزشی و محاسباتی در نظر گرفته میشد، اما از زمانی که بحث نظام اطلاعرسانی مطرح گردید، این فناوری بیش تر در خدمت فعالیتهای غیرکامپیوتری نظیر مدیریت دانش و اطلاعات قرار گرفت و این حوزهها فصول مشترک زیادی با هم پیدا کردند.
فناوری اطلاعات و ارتباطات شامل چهار جزء اصلی سیستم - اعم از نیروی انسانی، ماشین یا کامپیوتر، چه سخت افزار و چه نرم افزار - ، داده اطلاعاتی - نظیر متن، تصویر، صوت و آمار - ، رسانه - نظیر نشریات، تلویزیون، رادیو و شبکههای اینترنت و اینترانت - و بستر ارتباطی - نظیر خطوط تلفن، شبکههای بی سیم، پست وفیبر نوری - بوده و در مواردی همچون سیستم مدیریت یکپارچه، سیاست گذاری کلان، بررسی فرا آماری اطلاعات، ایجاد شاخصهای رقمی کیفیت، فرآیندسازی مدیریت، کنترل سیستمها، مدیریت شبکهها، تولید، مدیریت و انتقال فایل ها در محیطهای چندرسانهای، تولید مطالب علمیو موارد بسیار دیگر کاربرد دارد.
این فناوری میتواند در زیرساختهای فقیر توزیع و دسترسی، با هزینه نسبی اندک، جهشی شگرف ایجاد نموده و حتی با ایجاد امکان اظهار نظر به مردمیکه دورافتاده، زبان بسته و غیر قابل بروز بودهاند، تاثیر بسیار زیادی در بهبود حکومتگردانی بر جای گذارد. بنا به گفته دکتر درخشان: »الکترونیکی کردن کشور علاوه بر اینکه منجر به شکسته شدن تحریمها علیه ایران می شود، مرزهای تجارتی را نیز گسترش میدهد «. ممکن است این فناوری به تنهایی گرسنگی را ریشهکن نکند یا مرگ و میر کودکان را نکاهد، اما عاملی بسیار با اهمیت است که رشد اقتصادی و برابری اجتماعی را تسریع مینماید.
امروزه فناوری اطلاعات مرزها را کنار زده و یک جهان ویژه با امکانات و تواناییهای ویژه خلق کرده است و به همین دلیل مدیران آیندهنگر، استراتژیها و برنامهریزی های کوتاه مدت و بلندمدت سازمان خود را بر پایه استفاده از این فن آوری تدوین نموده و مطمئن هستند که این سرمایهگذاریها در راستای پیشرفت سازمانشان بوده و بسیاری از هزینههای آن را پوشش میدهد. بر همین اساس نظریههایی مانند ایجاد دولتهای الکترونیکی، شهرهای الکترونیکی، آموزش الکترونیکی، بانکداری الکترونیکی، تجارت الکترونیکی و سازمانهای مجازی مطرح گردیده است. مطابق منشوری که هشت کشور صنعتی جهان در سال 1379 در اوکیناوا به امضا رساندند، فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان محور حیاتی توسعه و رشد در جوامع بشری مطرح شده است. به نظر میرسد این فن آوری که از تازهترین دستاوردهای علمی بشر است تواناییها و قابلیتهای بسیاری را به جامعه انسانی عرضه کرده و میتواند در رفع مشکلات موجود جامعه بشری مفید و مؤثر واقع شود.
از طرف دیگر، پس از ابداع هر فناوری، مدت زمانی بطول میانجامد تا در مقیاس عمومی مورد استفاده قرار گیرد که ضریب نفوذ نام داردمثلاً. تلفن پس از 74 سال، رادیو پس از 38 سال، کامپیوترهای شخصی پس از 16 سال، تلویزیون پس از 13 سال و "وب" پس از 4 سال، موفق به جذب پنجاه میلیون استفادهکننده شدهاند. این نشان میدهد که نسل جدید ابزارهای فن آوری اطلاعات ضریب نفوذ فوقالعادهای داشته و بسیاری در سراسر جهان براین عقیدهاند که تسریع و تعدیل در فرایند تبادل دانش و اطلاعات از طریق فنآوریهای جدید ارتباطی و اطلاعاتی نقشی بسیار کلیدی در دستیابی به توسعه، توسعه منابع انسانی و توسعه پایدار ایفا خواهد کرد و جامعه مبتنی بر دانش و اطلاعات به عنوان الگوی توسعه پایدار شناخته خواهد شد.
جهانی بودن انقلاب حضرت مهدی - عج - امام صادق - ع - میفرماید: »زمانی که حضرت قائم - ع - قیام می کند، مردم رامجدداً به اسلام فرا می خواند و به امری هدایت میکند که فراموش شده و جمهور از آن منحرف شدهاند.« آنچه که مسلم است، انقلاب صاحب العصر و الزمان - عج - یک انقلاب منطقهای نبوده و به صورت فراگیر در تمام ممالک اتفاق میافتد و کلمه جمهور بدون مضاف الیه نیز در حدیث به همین نکته اشاره دارد. انقلاب جهانی، انقلابیصرفاً سیاسی و جغرافیایی نیست، بلکه انقلابی است در دل و روح انسانها که به واسطه تشنگی آنها به معارف حقیقی صورت میگیرد. این امر تنها توسط فناوریهای نوین ارتباطی و اطلاعاتی صورت میپذیرد.
به این جملات دکتر فیل آتر عضو هیات مدیره انجمن ارتباطات آمریکا و استاد ارتباطات دانشگاه لوئیزیانا توجه نمایید: " امروزه یک فرد به تنهایی می تواند انقلابی را آغاز کند و حتی اگر در زندان باشد ویدیویش می تواند زمینهساز یک انقلاب باشد. رسانههای اجتماعی در کنار روشهای فوری ارسال پیام از طریق تلفنهای همراه هوشمند میتوانند به سرعت پرده از جنایت ها و تخلفات بردارند و اعتراضات و حتی انقلاب را به همراه داشته باشند. یک نکته شگفتانگیز درباره این فناوریها و خدمات این است که اجازه میدهند افراد همفکر در سراسر جهان به عنوان گروههای چند ملیتی قدرتمندی که میتوانند تغییرات مثبتی به وجود آورند، گرد هم آیند.حکومت یکپارچه جهانی از امام صادق - ع - روایت شده است: »در آن هنگام که قائم قیام کند، هیچ سرزمینی باقی نخواهد ماند، مگر اینکه شهادت بهیکتاپرستی نبوّت در آن ندا داده خواهد شد.« یا در حدیث پیامبر گرامیاسلام - ص - که در بخش بعد ذکر میگردد، اشاره