بخشی از مقاله
چکیده
تحقیق حاضر بر آن است که عوامل تاثیر گذار بر رفتارهای بزهکارانه در دانش آموزان را شناسایی کند.این مقاله به شیوه توصیفی- پیمایشی وبااستفاده از مرور پیشینه نظری موجوددر این زمینه صورت گرفته است . با توجه به این که نوجوانان وجوانان قشر عظیمی ازجامعه ما را تشکیل می دهندوتوسعه وپیشرفت وآینده کشورمابسته به پرورش نوجوانانی سالم، کوشا،خلاق و سرزنده می باشد.اما بزهکاری دانش آموزان امروزه یکی از مهمترین مسائل جوامع و کشور ما می باشد.
افزایش آمار جرم وجنایت و بزهکاری در هر نقطه از کشور چشم گیر بوده وبه یکی از مسائل بغرنج در جامعه تبدیل شده است.بروز رفتارهای بزهکارانه در دانش آموزان دغدغه اصلی کارشناسان امر در جامعه ماست.و بیم و نگرانی فراوانی را در پی داشته است.بزهکاری در دوره نوجوانی می تواند مشکلات عدیده ای از جمله خشونت ، پرخاشگری ، جرم ، جنایت ، قتل ، اعتیاد، تجاوز و...را در دوران بزرگسالی در بر داشته باشد.
بر این اساس در این مطالعه به عوامل اجتماعی ، فرهنگی ، اقتصادی،رسانه ای،همسالان وسبک های فرزند پروری والدین.و...که می توانند منجر به بروز رفتارهای بزهکارانه در دانش آموزان و گرایش آنان به همسالان بزهکارشود وهمچنین به زمینه ها و عوامل خانوادگی مثل ناسازگاری والدین، جدایی والدین، جمعیت زیاد خانواده ها و...که می تواند تاثیر زیادی بر آسیب های اجتماعی دانش آموزان داشته باشد،می پردازیم. ودر پایان به نتیجه گیری وارائه راهکارهایی برای کنترل بزهکاری در دانش آموزان خواهیم پرداخت.
مقدمه
میلیونها نفر از افراد جامعه ما را جوا نان ونوجوانان تشکیل می دهند که آینده سازان این کشورند ودرتوسعه وپیشرفت کشور ماسهم بسزایی دارند.جوانان ونوجوانان ازسرمایه های اصلی کشور به شمار می روند. ولی با افزایش وقوع جرم وجنایت در جای جای کشورو کثرت بروز رفتارهای بزهکارانه در دانش آموزان تشدید نگرانیها را به همراه دارد. هدف از مقاله دستیابی به پاسخ این سوال است که چه عواملی بر رفتار هایبزهکارانه دانش آموزان تاثیر دارد؟نقش والدین در گرایش به رفتارهای بزهکارانه چیست؟
بزهکاری جوانان را می توان نقض معیارهای قانونی توسط جوانان تعریف کرد. و اصطلاح بزهکار در مورد کسانی بکار برده می شود که مرتکب اعمالی خلاف موازین ومعیارهای ارزش فرهنگی میگردند
رفتارهای بزهکارانه آن دسته از رفتارهای انحرافی هستندکه توسط جوانان کمتر از 18 سال صورت می گیرد. وبه دسته های کوچکتری مانندبزهکاری ملایم وبزهکاری شدید تقسیم شده است.
از دیدگاه نظریه عقلانی ،افرادی که دارای انتخاب عقلانی هستند،زمانی مرتکب جرم می شوندکه سود خالص مورد انتظاری که از این فعالیت به دست می آید بیشتر از آستلنه اخلاقی آنها باشد
از عواملی که بروز این رفتارها نقش دارند آسیب ها وعوامل اجتماعی ونقش والدین وشیوه کنترل ورفتار با دانش آموزان است.مطالعات نشان می دهند که یکی از عوامل تاثیر گذار بر بزهکاری نوجوانان دوستی با همسالان بزهکار است.همچنین روابط خانواده در دوران نوجوانی غالبا همراه با عواطفی است. نو جوانان در رفتار اجتماعی وارزش های فرهنگی دچار سر در گمی است.بنابراین به سختی می تواند بسیاری از مسائل زندگی اش را با والدین در میان بگذارد و والدین هم به دشواری می توانند مسائل نوجوانی را درک کنند.
همچنین بین سبک های فرزند پروری ومشکلات رفتاری نوجوانان ارتباط معناداری وجود دارد.
بامریند بیان می کند که والدین دیکتاتور روابط سرد همراه با کنترل زیاد را بر فرزندان خود اعمال می کنند.والدین مقتدر رابطه گرم وپاسخگویی بر فرزندان خود دارند.ووالدین سهل گیر هیچ گونه کنترلی بر فرزندان خود ندارند.
کاتز و گاتمن در تحقیقات خود در یافته اند والدینی که برای حل تعارض های خودسبک های خصمانه ای به کار می برند فرزندانشان رفتار ضد اجتماعی نشان می دهند.
همچنین عوامل خانوادگی مثل بی ثباتی واز هم پاشیدگی خانوادگی ، ناسازگاری والدین ، پر جمعیتی خانواده ، نظارت سست یا اعمال کنترل شدید والدین نیز تاثیر بسیاری بر رفتار های بزهکارا نه دارد.
تعریف بزهکاری
بزه، عبارت است از: اقدام به عملی است که بر خلاف موازین، مقررات، قوانین و معیارهای ارزشی و فرهنگی جامعه باشد و لذا اقدام به عملی که بر خلاف موازین، مقررات و معیارهای ارزشی فرهنگ هر جامعه باشد، در آن جامعه بزهکاری یا جرم تلقی میشود و کسانی که مرتکب چنین عمل خلافی شوند، مجرم یا بزهکار نامیده میشوند. با این وجود در کتب جرمشناسی، بزهکار به کسی گفته میشود که متهم به ارتکاب رفتار ضد اجتماعی و یا قانون شکنی است، ولی به علت آنکه به سن قانونی معمولاً - 18 سالگی - نرسیده است، مانند یک مجرم بزرگسال مجازات نمیشود. ممکن است بزهکاری یک نوجوان، مقدمهای برای یک جنایت باشد اما قلمرو بزه و جرم متفاوت است زیرا برخی بزهها، جرم تلقی نمیشوند. گاهی فرد بزهکار به طور کلی فردی سرکش و ضد اجتماع است و مرتکب اعمالی میگردد که اگر بزرگسال مرتکب شود، مجرم شناخته نمیشود مثل فرار از خانه، تخریب اموال و … هرچند بزرگسالان میتوانند همچون نوجوانان بزهکاری کنند، اما بزهکاری نوجوانان نسبت به جرائم بزرگسالان در تمام دنیا تقریباً محدود میباشد.
مروری بر علل وقوع بزهکاری در کشور ما بزهکاری به انواع جرایمی گفته می شود که در صورت ارتکاب، مجازات هایی از قبیل قصاص، دیات، حدود و تعزیرات را در پی داردهر روز در کنار ما جرایم متعددی به وقوع می پیوندند و با تورق روزنامه ها ، در صفحه حوادث با انواع بزهکاری آشنا می شویم: چاقو کشی، ضرب و جرح، کیف قاپی، دزدی ، تجاوز یا حتک ناموس و ...
وقتی از خیابان عبور می کنیم سازمان هایی نظیر نیروی انتظامی و دادگاه ها را می بینیم که برای مجازات این گونه افراد به وجود آمده اند. آیا تا به حال فکر کرده ایم چه عواملی در به وجود آوردن یک بزهکار مؤثر است ؟ پیچیدگی عوامل مؤثر در پدیده بزهکاری سبب شده است که هر یک از محققان آن را از دیدگاهی خاص بررسی کند.
روان شناسان و روان پزشکان از دیدگاه روان شناسی، حقوق دانان از دیدگاه جرم شناسی و مسایل کیفری، پزشکان و زیست شناسان از نظر عوامل بیولوژیکی و زیستی و بالاخره جامعه شناسان از دیدگاه آسیب شناسی اجتماعی. همانگونه که مالحظه شد از دیدگاههای مختلف علل بزهکاری جوانان مورد بررسی قرار گرفته است که در این تحقیق عوامل زیر به عنوان عوامل غالب در بزهکاری جوانان مورد بررسی قرار میگیرد.