بخشی از مقاله

چکیده

اهمیت سلامت جسم ازآن جهت است که با سلامت روح ارتباطی مستقیمی دارد. بهطوریکه سلامت جسم در روح و روح در جسم تأثیرگذار است. به همین خاطر انسانی که از سلامت جسم برخوردار نباشد، فاقد سلامت روح است. از همین رو اسلام بهسلامت جسم همانند روح ارزش بسیاری قائل است. از همین رو انسان ها را به داشتن جسمی سالم توجه داده است.

چرا که سلامت جسم در انجام اعمال عبادی همچون؛ نماز، روزه، زکوه و ... تأثیرگذار است. از سویی دیگر این اعمال بر روح تأثیر میگذارند پس انجام آنها اهمیت دارد. از همین رو و به خاطر اهمیت این موضوع نگارنده مقاله سعی کرده با روش توصیفی - تحلیلی عوامل مؤثر در سلامت جسم در سیره امام رضا - علیه السلام - موردبررسی قرار دهد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که حجامت، کم خوری، خواب، مسواک ازجمله عوامل مؤثری هستند که در حفظ سلامت جسم در سیره امام رضا - علیهالسلام - تأکید شده است.

مقدمه

انسان در طول زندگی خویش برای سلامتی خویش اقداماتی را باید انجام دهد که این اقدامات در راستای حفظ سلامت جسم اوست که با سلامت روح او نیز ارتباط مستقیمی دارد. چرا که وقتی یک انسان از سلامت جسم برخوردار نباشد، علاوه بر اینکه نمیتواند وظایف خویش را بهدرستی انجام دهد بلکه حتی در برخی موارد دچار بیماریهای روانی می شود. سلامت جسمانی در تضاد با بیماری است که انسان این سلامت را به کمک مراقبتهای فردی از قبیل تمرینات رزشی به دست میآورد؛ اما ورزش کردن بهتنهایی نمیتواند ملاک سلامت جسمانی باشد. چرا که در اسلام بهخصوص در سیرهی امام رضا - علیه السلام - مواردی مهمتر در سلامت جسمانی بیانشده که در این مقاله سعی شده بخشی از مهمترین آنها موردبررسی قرار گیرد.

در مورد پیشینهی این موضوع از دیرباز دانشمندان بسیاری هم چون ابن سینا سعی کردند که این موضوع را منطبق بر اسلام بررسی کنند و حقاً به دست آوردهای پشم گیری در این عرصه دستیافتهاند

اما این آثار بخشی از این موضوع را بررسی کردهاند. چرا که اولاً چندین موضوع را در یک مقاله و دیگر اینکه، حفظ سلامت جسم را تنها بر اساس کتابهایی امروزی بررسی کردهاند؛ اما مقاله حاضر سعی کرده با شیوه نو و تازه این موضوع را تنها بر اساس آن بخش از امام رضا - علیه اسلام - آن را فرمودند، بررسی کند.

به همین جهت و به خاطر اهمیت این موضوع نگارنده مقاله سعی کرده در این مجال کوتاه به این سؤال اصلی که »عوامل تأثیرگذار در سلامت جسم در روایات امام رضا - علیهالسلام - چیست؟«، پاسخ دهد.

حجامت

بحث حجامت و دلیل انجام آن بحث بسیار گستردهای است؛ که درنهایت، اکثر متخصصان این عمل را یکی از راههای درمان بیماری بهحساب آوردهاند؛ اما در حجامت مواردی باید رعایت شود که در ادامه بررسی میشود.

زمان حجامت

وقتی تصمیم گرفتی حجامت کنی از نظر وقت باید بیرون از دوازدهم ماه تا پانزدهم ماه نباشد زیرا خون گرفتن در این دو سه روزه بیشتر به بدن صحت می بخشد از این مدت که گذشت حجامت مکن مگر درصورتیکه ناچار شوی زیرا هرچقدر ماه رو به نقصان گذارد و باریکتر شود خون نیز در عروق از هیجانش کاسته و رو به نقص میگذارد چنانکه هرقدر ماه بزرگ و کامل شود هیجان خون بیشتر میگردد. حجامت از نظر مراتبی که تکرار میشود تابع سن است. کسی که در مرحله بیستسالگی است هر بیست روز یک مرتبه و سیساله هر سی روز یکبار همچنین چهلساله و پنجاهساله به نسبت هر ده سالی که بر عمرش اضافه میشود ده روز دیرتر حجامت کند

محل خروج خون حجامت شده

خونی را که حجامت بیرون میآورد از رگهای کوچکی است که در میان گوشتها و ماهیچهها پنهان هست شاهد این گفتار آن است که در حجامت به خلاف فصد قوای انسان تحلیل نمیرود و ضعف مسلط نمیشود

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید