بخشی از مقاله
چکیده
از نظر صاحب نظران در شرایط رقابتی و متحول جهانی، کارآفرینی راهکار موثری برای توسعه اقتصادی و اجتماعی است. به این منظور در هر جامعه باید »کارآفرین هایی« باشند که از طریق خلاقیت، مخاطره پذیری، اعتماد به نفس، پشتکار و توفیق طلبی بتوانند با نوآوری و فعالیتهای کارآفرینانه در جهت توسعه اقتصادی و اجتماعی نقش خود را ایفا نمایند.
هدف از این تحقیق شناسایی و رتبه بندی عوامل تاثیرگذار بر موفقیت طرحهای سرمایه گذاری کارآفرینان بانک پارسیان می باشد. اگرچه تا کنون تحقیقات زیادی در رابطه با شناسایی این عوامل و تاثیر گذاری آنها در نظام بانکی کشور انجام شده است ولی مطالعاتی در رابطه با رتبه بندی کردن این عوامل و تعیین معیار های حیاتی صورت نگرفته است.
حجم جامعه ی مورد نظر 293 شعبه بوده و نمونه ای متشکل از 165 شعبه تعیین شده است. محاسبات آماری با استفاده از روش تاپسیس فازی و نرم افزار Matlab صورت گرفته است. در نهایت نتیجه آن شد که عامل فردی سهم بسزایی در موفقیت نداشته و از میان زیر مجموعه های آن عامل خلاقیت و نوآوری به عنوان یکی از عامل های فردی در اولویت قرار گرفته است.
-1 مقدمه
در سال های اخیر مفهوم کارآفرینی از سطح فردی به سطح سازمانی منتقل شده است - کوین و سلوین، . - 1991 بر اساس این دیدگاه، هر سازمانی می تواند در طیفی از منفعل یا محافظه کار1 تا فعال و مؤثر یا کارآفرین قرار گیرد - میلرو فریزن، . - 2008 امروزه به دلیل اهمیت و جایگاه نظام بانکداری در توسعه کشورها و هم چنین اهمیت روزافزون سه انقلاب "کارآفرینی"، "دیجیتال" و "اینترنت" نظام بانکی کشور ملزم به پذیرش و اعمال آن تغییرات در الگوهای خدمات رسانی خود می باشد
از طرفی شرایط متغیر اقتصادی و ناشناخته بودن بسیاری از عوامل تأثیرگذار بر موفقیت یک طرح سرمایه گذاری، تصمیم گیری جهت مشارکت در سرمایه گذاریها را به یک امر مهم برای مؤسسات مالی و بانک ها تبدیل کرده است. بدین دلیل مؤسسات مالی تلاش می کنند تا از تکنیک ها و ابزارهای مختلف در جهت تصمیم گیری بهره گیرند تا فرآیند ارزیابی طرحها را بهبود بخشند.
در کشورهای در حال توسعه علیرغم محدودیت سرمایه، به دلیل عدم توجه کافی به ارزیابی طرحهای سرمایه گذاری، شاهد بسیاری از طرحهای نیمه تمام و شکست خورده هستیم. در ایران نیز بانکهای توسعه ای در ارزیابی طرحهای سرمایه گذاری از یکسو باید به مقوله سودآوری طرح توجه کنند تا پاسخگوی سرمایه گذاران کوچکتر و مشتریان بانک باشند و از سوی دیگر باید هماهنگ با برنامه های توسعه ای دولت و طرحهای کلان کشور عمل کنند
دلایل متفاوتی وجود دارد که بر ضرورت و اهمیت کارآفرینی تاکید می کند برخی از این دلایل عبارتند از: ایجاد اشتغال، بهبود کیفیت زندگی ، نوآوری و انتقال فناوری ، ایجاد رفاه ، ترغیب و تشویق سرمایه گذاری در تولید، کشف منابع جدید و رفع تنگناهای بازار اشاره کرد
بانک ها نیز در راستای اهداف خود، علاقمند به دانستن موفقیت طرح ارائه شده از طرف کارآفرینان هستند. در نتیجه شناسایی تمامی عواملی که در موفقیت طرح تأثیرگذارند از جمله شخصیت کارآفرینانه مجری طرح، جذابیت طرح پیشنهادی و چگونگی سازمان مجری طرح، میتواند بانک را در رسیدن به اهداف خویش یاری کند
با توجه به موضوعات مطرح شده عوامل مؤثر بر موفقیت طرح های کار آفرینی می تواند دیدگاه مدیران بانک ها را نسبت به موضوع کارآفرینی وسیع نماید تا آنان با فراهم ساختن زیرساخت ها عوامل مناسب تقویت کننده مخاطره پذیری، ابتکار عمل و نوآوری، شرایط لازم را برای ورود سازنده و اثربخش فرآیند کارآفرینی و عملیاتی نمودن آن و نیز بروز خلاقیت و نوآوری در خدمات بانکی فراهم نمایند.
-2 پیشینه تحقیق
زهرا آراستی - 1387 - در تحقیقی با عنوان "ارائه مدلی از عوامل تأثیرگذار درموفقیت طرحهای سرمایه گذاری کارآفرینان متقاضی تسهیلات بانکی" به شناسایی عوامل موثر در موفقیت طرح های سرمایه گذاری کارآفرینان پرداخته است. از نظر وی این عوامل شامل شناسایی تمامی عواملی که در موفقیت طرح تأثیرگذارند از جمله شخصیت کارآفرینانه مجری طرح، جذابیت طرح پیشنهادی و چگونگی سازمان مجری طرح، که می تواند بانک را در رسیدن به اهداف خویش یاری کند.
یعقوبی و قاسمی - 1388 - نیز در تحقیقی با عنوان بررسی " عوامل مؤثر بر موفقیت کارآفرینان بخش کشاورزی و راهکارهای حمایت از آنها" نشان دادند که موفقیت در کارآفرینی بیشتر به ویژگیهای درونی و یا به عبارت بهتر به عوامل درونی اکتسابی بستگی دارد تا عوامل محیطی مانند داشتن سرمایه و بنیه مالی بالا.
وکیل الرعایا و جاویدنیا - 1391 - در پژوهشی تحت عنوان "بررسی شاخصهای موفقیت کارآفرینی در توسعه واحدهای صنعتی با استفاده از تکنیک "MCDM عامل "نوآوری، خلاقیت و ایده سازی" را به عنوان مهمترین عامل در بین مجموعه عوامل مورد نظر شناسایی کردند.
به علاوه "اهل کار و عمل بودن"را به عنوان کم اهمیت- ترین عامل در بین عوامل موفقیت کارآفرینی در توسعه ی بخش صنعت معرفی کردند. درباره عوامل مؤثر بر کارآفرینی مطالعات متعددی صورت گرفته است که از جمله آنها میتوان به مطالعه هووارد - 2004 - اشاره نمود. دراین پژوهش که رابطه مستقیمی بین استقلال طلبی، ریسک پذیری، انگیزه پیشرفت، کنترل درونی و اعتماد به نفس و توانایی کارآفرینی افراد وجود دارد. خلاقیت و نوآوری و کارآفرینی لازم و ملزوم یکدیگرند.به حدی که کارآفرینی بدون خلاقیت و نوآوری حاصلی ندارد
دلخواه و همکاران - - 1390 در پژوهش خود تحت عنوان"ارزیابی کارایی بانک های دولتی در مقایسه با بانک های خصوصی در ایران" نشان دادند که عواملی همچون ساختار سازمانی ناکارا و فرهنگ سازمانی ناکارا بر هدر دهی منابع به عنوان عوامل بستر و زمینه ساز تأثیر می گذارند.
بر اساس نظر اسلامی بید گلی و احمدی اول - 1389 - در پژوهشی تحت عنوان "بررسی عوامل اثرگذار بر ارزیابی طرح های کارآفرینانه در شرکت های سرمایه گذاری خطرپذیر " معیار بازار مهم ترین معیار در ارزیابی طرح های کارآفرینانه بوده و پس از آن، معیارهای مدیریت، مالی، صندوق - شرکت سرمایه گذاری خطرپذیر - و محصول به ترتیب در درجه ی اهمیت بعدی قرار گرفته اند. به علاوه شواهد حاکی از آن است در صنایعی که الگوها و استراتژی های کارآفرینی با موفقیت اجرا گردیده است، نتایج و دستاورد های بسیار شگرف و اعجاز آمیزی حاصل شده است، به طوریکه منجر به تغییر در قطب بندیهای سیاسی- اقتصادی و به وجود آمدن بلوک های جدید اقتصادی و تعریف مجدد بسیاری از مفاهیم مهم گردیده است
-3 سوال و هدف پژوهش:
- سؤال اصلی تحقیق این است که اولویت عوامل مؤثر بر موفقیت طرح های کارآفرینی در بانک های خصوصی چگونه است؟