بخشی از مقاله

چکیده

فرهنگ یکی از عوامل مهم در موفقیت پروژه های پیاده سازی سیستمهای برنامهریزی منابع سازمان میباشد. هر سازمان، فرهنگ خاص به شیوه منحصر به فرد خود را دارد. هنگامی که فرهنگ سازمانی ساخته شده در تقابل با فرهنگ واقعی سازمان اتخاذ شده باشد، سیستم پیاده سازی شده برنامهریزی منابع سازمان مستعد ابتلا به شکست است . در این پژوهش به بررسی تاثیر فرهنگ بر سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان پرداخته شده و سوال عوامل فرهنگی تاثیرگذار بر سیستمهای برنامه ریزی منابع سازمان مورد تحلیل قرار گرفته است. که بر اساس نتایج تحقیق حاضر میتوان گفت فرهنگ توسعه ، فرهنگ گرایش به تغییر و فرهنگ یادگیر و رشد باعث موفقیت پیادهسازی سیستمهای برنامهریزی منابع سازمان می شود.

کلید واژه ها : برنامهریزی منابع سازمان - ERP - ؛ فرهنگ سازمانی؛ فرهنگ ملی.

.1 مقدمه

رشد غیرقابل پیش بینی فناوری اطلاعات و ارتباطات در دهه های گذشته، بر جنبه های مختلف عملکرد سازمانها تاثیرات بسزایی گذاشته است .هم زمان با این تغییرات، محیط فعالیت سازمان های مختلف پیچیده تر شده و به همین جهت، نیاز به سیستمهایی که بتوانند ارتباط بهتری بین اجزای مختلف سازمانی برقرار کرده و جریان اطلاعات را در بین آنها تسهیل کند، افزایش چشمگیری یافته است. سیستم برنامه ریزی منابع سازمان یک بستهنرمافزاری جامع است که با برقرار کردن جریان اطلاعاتی بین بخش های مختلف یک سازمان باعث یکپارچگی اطلاعاتی آن می گردد .پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان می تواند مزایای بسیاری را برای سازمانها به ارمغان آورد، اما باید توجه داشت که این مزایا و بهبود فرآیندها به راحتی قابل دستیابی نیست و پیاده سازی یک سیستم برنامه ریزی منابع سازمان به صورت موفق در یک سازمان بسیار مشکل است.

تحقیقات مربوط به ارتباط فرهنگ و پیاده سازی سیستمهای برنامهریزی منابع سازمان صورت پذیرفت و ارتباط میان فرهنگ سازمانی و اشتراک دانش در این سیستمها مورد بررسی قرار گرفت. یکی از نکات جالب در این تحقیق بررسی موانع فرهنگی در جهت اشتراک مناسب دانش میان کارکنان و تیم پیاده سازی بود - ماریسیجونز و همکاران1، . - 2003 با توجه به موارد ذکر شده و تحقیقات انجام شده، فقدان یک مدل مناسب که بتواند ضمن ضمن تشریح مولفههای فرهنگی تاثیرگذار، تاثیرات فرهنگ سازمانی را بر روی موفقیت پیاده سازی سیستمهای برنامه ریزی منابع سازمان اندازهگیری نماید، مشاهده گردید .از این رو در پژوهش حاضر سعی بر آن است تا تاثیرات مورد نظر به کمک بررسی تعدادی از مقالات شناسایی شود و تاثیر هر کدام از متغیرهای فرهنگی بر روی موفقیت پیاده سازی سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان استخراج گردد.

.2 بررسی مطالعات تاثیر فرهنگ بر پیادهسازی سیستم برنامهریزی منابع سازمان

مقدمه

ابتدا به مسائل مربوط به آمادگی سازمانی می پردازیم سپس به انواع مطالعاتی که دررابطه با بررسی تاثیر فرهنگ بر پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان در زمینه های مختلف وجود داشته پرداخته شده است .آمادگی سازمانی جهت پیادهسازی سیستم برنامهریزی منابع سازمانیسوالی که سالها ذهن بسیاری از محققین را به خود مشغول ساخته، این است که چگونه می توان فهمید که سازمان تا چه حد در مسیر درست جهت حصول به اهداف تعریف شده حرکت می کند. مدلهای مختلفی توسط محققین ارایه شده و در طی زمان از رده خارج شده است، ولی مدلی که کماکان خودی نشان میدهد، چارچوب S7 مکینزی میباشد که در اوایل دهه 80 میلادی توسط تام پیترز و رابرت واترمن، که از کارشناسان شرکت مشاورهای مکینزی و کمپانی ارایه شده است .

مدل مذکور در شکل1 نمایش داده شده است. همانگونه که در شکل نیز نمایش داده شده است، ابعاد مدل مکینزی با یکدیگر در ارتباط هستند .ارزشهای مشترک باورها، اعتقادات و مفروضاتی است که شکل دهنده رفتار افراد در سازمان و فرهنگ سازمانی می باشند. ارزشهای مشترک همان چیزی است که در سازمانها موجب ایجاد اعتماد می شود .درواقع ارزشهای مشترک، عبارتست از مفاهیم راهنما ، ایده های اساسی، معانی قابل ملاحظه یا اعتقادات مهم که یک سازمان به افرادش القاء می کند.این موارد راهنمای جهتگیری سازمان نسبت به انجام وظایف، اهداف، کارکنان و جامعه است این بعد، در مرکز مدل S7 مکینزی واقع شده است. ارزشهای مشترک در سازمان بایستی هم در سطح اهداف سازمانی و هم در سطح ارزشهای فردی به خوبی شناسایی شوند. - حنفیزاده2 ، - 1388مطالعات ، تاثیرات فرهنگ بر پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان یکی از عوامل موثر بر موفقیت سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان، آمادگی سازمانی می باشد - جایدیپموتوانی3،. - 2002 دسته بندی مطالعات بر اساس فرهنگ مورد بررسی فرهنگ سازمانی و فرهنگ ملی می باشد که در جدول 1 نشان داده شده است .

فرهنگ ملی

دیوید اویسون و همکاران مطالعهای در رابطه با تاثیر تفاوتهای فرهنگی و سیستم برنامه ریزی منابع سازمان در چین جهت کنترل و مدیریت تمام فرایندهای شرکت در تمام سایت ها انجام دادهاند. با استفاده از این مطالعه اکتشافی از چهار شرکت تولیدی تایوان ، تفاوت های ملی به عنوان یکی از بزرگترین تهدیدات، برای اجرای موفقیتآمیز سیستم برنامه ریزی منابع سازمان چند ملیتی مشخص شد. شرکت مورد مطالعه یک شرکت بین المللی کسب و کار انرژی است که دفتر مرکزی آن در فرانسه است. این شرکت در بیش از 40 کشور با 000،70 کارمند در سرتاسر جهان است. که کسب و کار در این شرکت به پنج.حنفیزاده 2.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید