بخشی از مقاله

چکیده

شادکامی و نشاط یکی از مهمترین نیازهای روانی بشر هستند که تأثیر عمدهای در شکلگیری شخصیت و سلامت روان دارد. در شرایطی که بیشتر خانههای شهری تبدیل به آپارتمانهای کوچک و به دور از فضاهای باز شده است، حداقل کاری که میتوان برای تامین بهداشت جسمی و روحی کودکان و نوجوانان داشته باشیم، ایجاد فضای شادیبخش در مدرسه است.

دانش آموزان چندین ساعت از روز را در مدرسه میگذرانند و اگر فضاسازی مناسبی در مدارس ایجاد شود، به شاد زیستن فرزندان خود کمک کردهایم. متأسفانه مدارس ما از نظر شادی مورد بی مهری قرار گرفته است. از آنجایی که شادی باعث رشداجتماعی، روانی و ... می شود. اهمیت آن بسیار بالاست.

در این مقاله عوامل موثر بر شادکامی مدارس به اختصار آمده است. همچنین رابطهی این عوامل با پیشرفت تحصیلی و رشد اجتماعی مشخص می شود.

پس به این سوالات جواب خواهیم داد:

-1عوامل موثر بر شادکامی مدارس کدامند؟

-2آیا عوامل موثر بر شادکامی در مدارس با پیشرفت تحصیلی ارتباط دارند؟

-3آیا شادکامی با رشد اجتماعی در ارتباط است؟

-1-1 مقدمه

با شادی و نشاط زندگی معنا پیدا میکند و در پرتو آن دانشآموزانخصوصاً در دوران نوجوانی و جوانی میتوانند خود را ساخته و قلههای سلوک و پلههای ترقی را چالاکانه بپیمایند. جامعه ی زنده و پویا جامعهای است که عناصر شادیآفرین در آن فراوان باشد 

کانینگام2 با بررسی خود بر روی دانشآموزان دریافت ،افرادی که روحیه ی بالایی دارند، بر خلاف درونگراها بیشتر علاقمندند در اجتماع نقشی به عهده بگیرند، وقت فراغت پرشورتری برای خود ایجاد میکنند و در فعالیتهای عمومی شرکت میکنند.

ولک20 0 8 - 3 - در "شادمانی در مدارس "به این نتایج دست یافت که اصولی از قبیل جلوه نمایی کارهای دانش آموزان، قرار دادن زمانی برای بازی، جذاب کردن فضای مدرسه، وجود کتابهای خوب برای خواندن، ایجاد کلاسهای ورزشی و هنری ،شادی بیشتری را به دانش آموزان برای رفتن به مدرسه می افزاید .

روانشناسی به نام دیوید مایرز4، سلامت روانی فرد را در میزان داشتن سرخوشی فرد میداند و سرخوشی - خوشحالی - را چنین تعریف میکند: »نوعی احساس امنیت. احساس این که زندگی به طور کلی به خوبی میگذرد.« پیشرفت تحصیلی، یعنی افزایش میزان یادگیری، افزایش سطح نمرات و قبولی دانش آموزان در دروس و پایه ی تحصیلی.

عوامل مؤثر بر پیشرفت تحصیلی را می توان در سه سطح - فردی، خانوادگی،آموزشی - در نظر گرفت

رشد اجتماعی به مجموعهی متوازنی از مهار ت های اجتماعی ورفتارهای انطباقی فراگرفته شده، مربوط است که فرد را قادر می سازد با افراد دیگر روابط متقابل مطلوب داشته باشد، و از رفتارهایی که پیامد منفی دارند، اجتناب ورزد . وجود مهارتهایی چون همکاری، مسؤولیت پذیری، همدلی، خویشتنداری و خود اتکایی از مؤلفه های رشد اجتماعی به شمار می رود 

گاهی شکستها و ناکامیها باعث دلسردی دانش آموزان در حل مسائل میشود و درواقع درماندگی آموخته شده ایجاد میشود. به نظر میرسد، شکستها کمتر باعث بروز عاطفهی منفی در افراد شاد میشود و هر شکست با خوشبینی، تجربه ای برای رسیدن به پیروزی تلقی میگردد اما شادی، خصوصیتی است که تحت تأثیر ویژگیهای سرشتی و شخصیتی فردخصوصاً درونگرایی و برونگرایی قرار دارد

از طرف دیگر تحت تأثیر تجارب و یادگیری نیز قرار دارد. در واقع شادی همانند ثروتی است که میتوان آن را از دست داد و یا اینکه بر آن افزود. با استفاده از روشهای شادیبخش در جریان آموزش و برنامهریزی آموزشی فراگیران، میتوان علاوه بر ایجاد محیطی رضایتبخش برای دانشآموز، با بسیاری دیگر از مشکلات از جمله میزان غیبت، دیرآمدگی، بیحوصلگی و کسالت در کلاس درس، امراض جسمی و روحی و در نهایت مسألهی افت تحصیلی، مقابله شود و محیطی فراهم شود که امکانات فراگیری مؤثر دانشآموز در نظر گرفته شود. لذا توجه به تأثیر روشهای شادی بخش در برنامهریزی آموزشی دوره-های مختلف تحصیلی، ضروری به نظر میرسد 

-2-1 شادی لازمه ی حیات اجتماعی

در محیط شاد ذهن انسان پویا، زبانش گویا و استعدادش شکوفا میشود. غمزدگی محکوم به شکست است و از این بابت بر دلسوزان جامعه واجب است روح شادی و نشاط را در رگ حیاط جامعه بیش از پیش تزریق کنند. ما باید بتوانیم با برگزاری جشن-های ملی- دینی و دیرینهی میهن خود اسباب شادی و شادمانی جامعه و مردم را فراهم کنیم تا از بروز هزاران مشکل جلوگیری کنیم و با صرف هزینههای کم برای شادی، از پرداخت هزینههای هنگفت آسیبهای اجتماعی در امان باشیم. ما برای اینکه در سطح جامعه میزان شادی را بالا ببریم، باید از افراد خانواده ها شروع کنیم. اگر آنها شاد باشند سرانجام جامعه ای شاد خواهیم داشت

-3-1 از جمله عوامل ظاهری موثر بر نشاط دانش آموزان در کلاس درس

وضعیت فیزیکی کلاس:

یکی از عوامل مؤثر در نشاط دانشآموزان وضعیت فیزیکی کلاس میباشد. فضای فیزیکی شامل رنگ، چینش نیمکتها، تهویه، تعداد دانشآموزان و ... است.

الف - رنگ:مطالعات و تحقیقات دانشمندان نشان میدهد رنگها همانگونه که بر روح و روان آدمی تأثیرات گوناگونی به جای می گذارند، جسم او را نیز تحت تأثیر قرار میدهند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید