بخشی از مقاله
چکیده
هدف از پژوهش حاضر، عوامل موثر بر میزان رضایتمندی مخاطبان از برنامه های خبری صدا و سیما - کیش - ، می باشد تا بتوان به واسطه آن از وضعیت فاکتورهای تاثیرگذار بر رضایتمندی مخاطبان در جامعه مورد مطالعه، آگاهی یافت. تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از حیث روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی و بصورت مقطعی می باشد.
جامعه آماری پژوهش، شامل مخاطبان پوشش خبری صدا و سیمای مرکز کیش در بهار سال 1395 به تعداد نامحدود - بیش از 100000 نفر - بوده و پژوهش بر اساس دادههای جمعآوری شده از 384 تن از آزمودنی ها، بر اساس فرمول کوکران با روش نمونه گیری تصادفی ساده انجام گرفته است.
اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه منطبق بر مدل مفهومی پژوهش، جمع آوری و از طریق نرم افزارهای SPSS و LISREL مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. همچنین برای بررسی و آزمون فرضیه های پژوهش از آزمون کولموگروف- اسمیرنف، آزمون تی تک نمونه ای، آزمون همبستگی و تحلیل عاملی تائیدی استفاده شده است.
یافته ها در خصوص آزمون تی تک نمونه ای نشان داد، با توجه به مقادیر میانگین، انحراف از معیار، مقدار آماره تی و مقدار احتمال، فرضیه صفر در خصوص تمام متغیرهای پژوهش به شرح .1 ترویج زبان و فرهنگ بومی منطقه، .2 آگاهی از شرایط اقلیمی و جغرافیای منطقه، .3 شناساندن جاذبه های تاریخی و گردشگری، .4 پوشش و پیگیری نیازها و مشکلات مردم منطقه، .5 شناساندن دستاوردهای تجاری و اقتصادی منطقه، .6 بهبود بینش و آگاهی سیاسی و اجتماعی مردم و . 7 سرگرمی و گذران وقت، رد شده، در نتیجه، از دیدگاه آزمودنی های پژوهش، وضعیت متغیرهای تحقیق، بیشتر از حد متوسط و مطلوب بوده است.
یافته های پژوهش در ارتباط با فرضیه های هفتگانه پژوهش نشان داد، با توجه به نتایج حاصل از ضرایب استاندارد، مقادیر t و مقدار R 2 در تحلیل عاملی تائیدی، در هر یک از فرضیه های پژوهش، هر یک از ابعاد هفتگانه معرفی شده در مدل مفهومی که در بالا ذکر شد، در جلب رضایت مخاطبان از صدا و سیمای مرکز کیش به عنوان یک رسانه محلی موثر است و با ارتقاء و بهبود وضعیت هر یک از این هفت متغیر از سوی مسئولان ذیربط، میزان رضایتمندی از برنامه های خبری، افزایش می یابد. در پایان با توجه به نتایج حاصل، به منظور بهبود وضعیت رضایت مخاطبان از صدا و سیمای مرکز کیش، پیشنهاداتی کاربردی و قابل اجرا ارائه شده است.
مقدمه
خبر، محصول باارزش و جوشان رسانه و عامل معنابخشی به پدیده ها و رخدادهاست. این فعالیت رسانه ای از چنان اهمیتی برخوردار است که آن را طبیعی ترین کارکرد رسانه دانسته اند و بخش عمده ای از توان فکری، منابع مالی و امکانات هر رسانه ای اعم از دیداری، شنیداری و مکتوب، به آن اختصاص می یابد. پیشرفت علم و فناوری و رشد سریع ارتباطات و تعاملات بشری نیز، نه تنها از اهمیت آن نکاسته است، بلکه نیاز به سرعت، جذابیت و جامعیت در خبر، هر روز بیشتر از پیش، احساس می شود
امروزه، شناخت میزان تاثیرگذاری برنامه های خبری تلویزیون بر افکار عمومی و شناخت نیاز واقعی مخاطبان و نحوه ارائه خبرها، برای دست اندرکاران این رسانه بسیار ضروری است. به منظور امکان بهره گیری مفید و موثر از قابلیت های خبری تلویزیون، برنامه ریزی اصولی در ارتباطات خبری کشورهایی که از تعداد رسانه های محدودی برخوردارند، اهمیت مضاعف می یابد.
از نظر صدا و سیما »رسانه های محلی« پخش کم قدرت برنامه، برای منطقه ای با جمعیت متجانس می باشد. رسانه های استانی به دلیل تمرکز در منطقه جغرافیایی خاص، اهداف کاملا منطقه ای، مشخص و تعریف شده را در راستای فرهنگ و اجتماع تحت پوشش، تعقیب می کند. این رسانه اغلب به زبان محلی تکلم می کند، مشکلات و نیازهای منطقه ای و محل را احساس و درک می کند. به همین دلیل رسانه محلی در صدد است که از طریق تحقق اهداف بومی و رفع مشکلات محلی، به اهداف ملی و توسعه کلان اجتماعی نائل آید که از رشد و پویایی یک منطقه، کنش متقابل با سایر مناطق به دست می آید
صدا و سیمای مرکز کیش یکی از مراکز صدا و سیمای جمهوری اسﻻمی ایران است که در جزیره کیش فعالیت میکند. در آغاز کار، تنها دو شبکه، از ایستگاه گنو بندر عباس با کیفیت پایین در سطح جزیره کیش قابل دریافت بود. در آبان ماه 1380، سیمای محلی کیش، با حضور مهندس عزت االله ضرغامیمعاون وقت امور مجلس و استانها، رسماً افتتاح گردید.
از اولین برنامه های این شبکه، می توان به » دانش و سلامتی «، » غنچه ها » «مجموعه عروسکی الفبا « و » ورزش جزیره « نام برد. سیمای محلی، روزانه 10 ساعت، به پخش برنامه می پردازد.
حوزه عمل جغرافیایی رادیو و تلویزیون های دولتی در دو سطح قابل بیان است:
1. سطح ملی و سراسری
2. سطح ناحیه ای و استانی
تفکیک این دو سطح با در نظر گرفتن اصل وحدت ملی و کثرت قومی کشور است. بدین لحاظ شبکه های استانی در الگوسازی، اقناع ایدئولوژیک و تبلیغ ارزش ها و هنجارها و رفتارهای مطلوب در سطح محلی می بایست، ترجمان آرمان ها و متناسب با ویژگی های خاص آن مناطق باشند.
در مورد رضایتمندی مشتری - در اینجا مخاطبان - هم باید گفت؛ موفقیت یا شکست سازمان ها ها بر پایه اینکه آنها قادر به نگهداری چند درصد از مشتریان خود هستند بستگی دارد. حفظ تعداد زیاد مشتریان که بر اساس سطح رضایتمندی مشتریان امکان پذیر است، خود یک موفقیت محسوب می شود که کمک بزرگی برای سنجش جامع کیفیت کالا و خدمات از طریق اندازه گیری کیفیت رفتار واقعی مشتری می کند. در یک فضای سنگین رقابتی، وجود یک سازمان غیر مشتری محور خطرناک می نماید، به طوری که بسیاری از بازارها، خیلی رقابتی هستند و سازمان ها به تولید کالا و خدمات باکیفیت عالی که رضایت و وفاداری مشتری را در بر داشته باشد، نیاز دارند.
با نگاهی به روند شکل گیری رسانه های جمعی، تاثیری که این رسانه ها از جهات گوناگون بر نحوه تفکر و طرز زندگی مردم جوامع امروزی دنیا دارند، آشکار می شود ؛ رسانه ها توانسته اند ترکیب و سرشت زندگی اجتماعی را تغییر شکل دهند و اشکال جدیدی از تعامل را به وجود آورند. پیامدهای این دگرگونی ها چنان وسیع و دامنه دار است که بر بسیاری از جنبه های زندگی بشر از خصوصی ترین جنبه های فردی گرفته تا عمومی تریت انها تاثیر گذار بوده است
»رسانه به دلیل اهداف ارتباطی و نوع اطلاع رسانی از اهمیت بیشتری نسبت به سایر سازمان ها برخوردارند. به همین دلیل، سازمان های رسانه با مقاصد اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی، مجموعه ای از پیام های آموزشی، خبری، تبلیغاتی، سرگرم کننده یا تلفیقی را تولید می کنند و از سوی دیگر، با واکنش مخاطبان در وضعیت های مختلف مواجه می شوند«
یکی از رسانه های ارتباط جمعی موثر و مهم در کشورمان، سازمان صدا و سیما می باشد. این سازمان در عرصه خبری رسانی در سال های اخیر، پیشرفت های مطلوب و مناسبی داشته است. در این راستا، توسعه شبکه های استانی از سیاست های اصلی سازمان صدا و سیما بوده است. گسترش روزافزون بخش های خبری در مراکز استان ها، ضرورت نظارت و ارزیابی کمیت و کیفیت آنان را اجتناب ناپذیر می کند.باید کلیه برنامه های رسانه استانی - شبکه استانی - به طور متمرکز بر همان منطقه استوار باشد.
ادبیات پژوهش
که با دقت در عمق رسانه های عصر ارتباطات به این نکته خواهیم رسید که رسانه یک چیز را به مخاطب انتقال نمی دهد و تاثیرش تنها در ان مفهومی که انتقال می دهد خلاصه نمی شود بلکه رسانه های نوین چون سینما و تلویزیون در دو حیطه بر مخاطب تاثیر می گذارند :
حیطه اول ان پیامی است که به سبب رسانه انتقال می یابد.
حیطه دوم ان فرهنگی است که به واسطه ی نفس رسانه منتقل می شود.
بر این مدعا شواهد بسیاری است که از جانب نقادان غربی ارائه شده است از جمله سخنان فرد اینگلس: »مردم کشورهای غربی مدت مدیدی است که آموخته اند، برای تسلط بر آنچه در اطرافشان می گذرد می باید آنها را به اجزای کوچکتری تقسیم و تفکیک کنند. به همین دلیل شاید یادآوری این مطلب تعجب آور باشد که بگوییم در حقیقت و در عمل پیام واقعی، عبارت است از خود وسیله پیام رسانی یا رسانه است یا به عبارت ساده تر تاثیر یک رسانه بر افراد یا جامعه ف به میزان شدت تغییرات در مقیاس ها و معیارهایی بستگی دارد که هر فناوری جدید با هر امتدادی از وجود در زندگی روزمره پدید می آورد.«
»کاردینال نیومن« می گفت : »ناپلئون به خوبی دستور زبان توپخانه را می فهمید« باید گفت ناپلئون نسبت به سایر رسانه ها هم درک بالایی داشت به ویژه در مورد »سیستم تلگراف شاپ« که برتری وی را بر دشمنانش تضمین می کرد. نیومن جمله ی دیگری هم دارد به این مضمون : »سه روزنامه مخالف، به مراتب خطرناکتر از هزار سرنیزه عمل می کنند« »الکی دوتوکویل« اولین کسی بود که دستور زبان نشریات و چاپ سربی را به خوبی درک کرد. وی در اثر خود راجع به انقلاب فرانسه، توضیح می دهد که چگونه نشریات به دلیل اشباع فرهنگی جامعه، توانستند طی قرن هجدهم، ملت فرانسه را متحد و یکدست کنند و در جنوب یا شمال این کشور تنی واحد را تشکیل دهند.