بخشی از مقاله

چکیده

این پژوهش با استفاده از روش پیمایشی- توصیفی برای دستیابی به نظرات کاربران و همچنین اطلاع از سطح ارتباطات میان فردی در کتابخانه های عمومی شیراز، به انجام رسیده است. ابزار پژوهش پرسشنامه و با استفاده از نرم افزار spss صورت گرفته است. نتایج به دست آمده نشان از عدم آشنایی کتابداران کتابخانه های عمومی شیراز از ارتباطات میان فردی داشت.

همچنین یافته ها نشان داد که چنین ارتباطی، هنگامی میسر می شود که اولاَ کتابداران فارغ التحصیلان رشته ی کتابداری باشند ثانیاَ از علوم دیگر به ویژه علم ارتباطات، آگاهی داشته باشند. مهم ترین یافته در این پژوهش، وجود کتابدارانی است که به طور اخص هنگام تصدی برکتابخانه های عمومی سعی در ایجاد فضای آموزشی در روابط خود با کاربران داشته باشند و نیز کاربران بر وجود کتابدارانی که دارای بیان گویا، خوی و منش انسانی مناسب، دانش کافی در حوزه کاری خود و همچنین توانایی ایجاد محیط مناسب مثل، نبود سرو صدا ی مزاحم، سرما و گرمای زیاد تأکید داشتند. آن ها حتی به رنگ لباس نوع نگاه و طنین صدای کتابدار در بر قراری ارتباط توجه داشتند. همچنین اشتیاق کاربران برای ارتباط با کتابدار به گونه ای چشمگیر قابل توجه بود.

مقدمه

در فرهنگ لغت، در ذیل واژه ارتباط1 آمده است :" ربط دادن، بستن، بربستن، پیوند، پیوستگی، بستن چیزی با چیز دیگر." - فرهنگ دهخدا، 1328، ص1622 ج - 5 و - معین، 1388، ص - 189 و نیز در "فرهنگ وبستر2 این گونه می باشد." رساندن، بخشیدن، انتقال دادن، آگاه ساختن، مکالمه و مراوده داشتن. - رازی،1366، ص - 11 در فرهنگ واژه های فارسی سره ذیل واژه ارتباط می خوانیم: وابستگی، بستگی،گَرِوش 

درفرهنگ زبان فارسی: ببستن، مواصلت کردن و درآخر در فرهنگ - آموزگار، 1352، ص - 77 در ذیل واژه ارتباط آمده: پیوست بودن، پیوند داشتن، باکسی مربوط شدن و بستگی دارا شدن. اما برخی از کلمات در حوزه دیگر معنای جدیدی می یابند که با معنی قبلی خود متفاوت است از جمله در فراگرد دانش اطلاعات و ارتباطات، " ارتباط" معنای نوینی پیدا می کند و تغییر ماهیت می دهد: پیام و پیام رسانی.

پیام به کمک ذهن و حواس به دیگران منتقل می شود. و در این مورد بیشتر ازحس های شنوایی و بینایی و نیز قابلیت گفتاری، برای فرستادن پیام، استفاده می گردد. گفتن، نوشتن، شنیدن، خواندن، وسیله های ارتباطی ما می باشد.

انسان نخستین برای ادامه بقاء و ارتقاء کیفیت حیات خویش به زندگی گروهی روی آورد. چراکه در این زندگی نو، می توانست از گزند حوادث طبیعی مثل سیل، طوفان و همچنین حیوانات درنده در امان بماند وآغاز به پیشرفت نماید. لزوم این نوع زندگی، ارتباط تنگاتنگ با یکدیگر در عرصه های مختلف، از جمله ابراز عواطف، احساسات و بعدها افکار بود، این ضرورت پیوند میان آدم ها باعث بنیان نهادن عمارت شگرف "اطلاعات و ارتباطات " و گستره دانایی انسانها شد. و پس از مرارت های بسیار و اندوخته های گران، خط اختراع شد، و از راه نوشتن بود که فصل تازه ای در وسائل ارتباط فکری و جمعی پدید آمد.

ظهور خط در اجتماع انسانی، پل های ارتباطی را از شهرک ها و دولت شهرها به اقصی نقاط جهان پیوند داد. انسان توانست با بیان اندیشه و ترسیم آن در خطوطی به هم پیوسته، پیچیدگی های روح، باید و نباید های تمدن و تجارب خود را به یکدِیگر انتقال دهد. بدین ترتیب بود که هر آوایی مفهومی قرار دادی یافت و هر قانونی، بشکل ستون هایی محکم از این ساختمان سترگ درآمد.

اختراع چاپ منجر به تسریع ارتباطات و اکتشافات بعدی شد، زمان به علمی نو، مجهز شده بود که می توانست بار گران الواح گلی، خشتی و سنگی را که انسان مجبور به تقریر نظرات و افکار خود بر روی آن بود، بردارد و در اوراقی کوچک، با حجمی کم و سرمایه ای هنگفت از دانش، به فناوری تبادل اطلاعات که هدف عمده جوامع بشری بود برسد. بشر از آن دوره بدوی تا این زمان مراحل دشوار و طاقت فرسایی را پشت سر نهاد، این دهکده ی جهانی که سازندگان آن از پر سنگلاخ ترین راه ها بدان رسیدند، فرایافت تمام هوش و خرد و دانش بشری است که به آسانی و بی دریغ، در هر خانه ای وسیله ی سفر و کسب دانش را برای هر رهرویی آسان و سهل می نماید.

ازآنجا که کتابداران کتابخانه های عمومی با اقشار مختلف جامعه درتماس هستند، نیازمند داشتن آگاهی از دانش ارتباطات میان فردی به بویژه ارتباطات چهره به چهره با کاربران می باشند تا از نزدیک با نیازهای آن ها آشنا شوند. زیرا کتابخانه ها با توجه به نیاز کاربران متحول می شوند و به ارزیابی خود می پردازند. با در نظر گرفتن عصر رقابت و اهمیت اطلاعات به عنوان کالا آیا کتابداران کتابخانه های عمومی شیراز از مهارت های کلامی و غیرکلامی در تعامل با خریداران خود یعنی کاربران آگاه هستند.؟

به نظرمی رسد اطلاع کتابداران از دانش ارتباطات می تواند بر کیفیت این روابط بیافزاید و آن را اعتلا بخشد. با آگاهی از نقش ارتباط در محیط های آموزشی- خدماتی می توان تأثیری عمیق در روابط خود و دیگران ایجاد کنیم به گفته سالیوان: - 1975 - 3 وقایع مهمی که در زندگی انسان پیش می آید، آن هایی هستند که در رابطه متقابل بین فردی شکل می گیرد و هدف آن ها رشد روانی، رشد و تکامل ارتباط بین فردی انسان ها ست.

رانگاناتان - 1972-1892 - 4 کتابخانه را اندام واره ای زنده می داند. به نظر می رسد در این اندام واره ی زنده، ارتباط کاربران و کتابداران با هم از اهمیت بسزایی بر خوردار باشد، چرا که جهان هستی، در ارتباطی تنگاتنگ و متقابل با یکدیگر هستند و پیوسته در حال تأثیر و تأثر برهم می باشند این تأثیر گذاری گاه زنده و پویا است مانند روابط انسان ها و دیگر موجودات زنده باهم وگاه انفعالی است. چون تأثیر اشیاء بی جان برهم.

"تاثیر چهره در برخوردهای اجتماعی و باز شناخت ما به دیگران، مانند سوزن در خط آهن است که راه پرپیچ و خم قطار را صاف نموده، باعث حرکت بهترآن می شود." - فریدلوند5، . - 2000 چهره ی انسان، بلوغ روابط او را با دیگران، در عرصه ی اجتماعی، نمایان می سازد، بی شک، تنها زیبایی و نیکو منظری، ملاک واقعی، بازشناخت انسانها نیست، ای بسا چهره های زیبا که خوی نامهربان و اخلاق ناگوار صاحبانشان، تیره ابری برآن ماه کشانده و سیمای خوش نقش شان را پوشانده است.

چهره در روابط اجتماعی، دروازه ای است که شما را به روح و روان، فرد نزدیک می کند، هنگام برخورد، نخستین چیزی که به چشم می آید، چهره است، اگر گشاده رو، پذیرا و با حس و حال باشیم، طرف مقابل مان، آینه وار ما را بازتاب می دهد، لبخند می زند، زیرپوست اش خون می دود و اشتیاق برای ادامه ی گفتگو، در تک تک اجزای صورتش نمایان می گردد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید