بخشی از مقاله
چکیده :
فرسودگی شغلی از جمله خطرات شغلی است که در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است.این معضل علاوه بر بروز اثرات نامطلوب جسمی و عوارض روانی موجب کاهش کارایی از دست رفتن نیروی انسانی خصوصا در حرفه های خدمات انسانی می شود. محیط زندگی بشر شامل عوامل فیزیکی ، اجتماعی، روانی است. که هر کدام در وضعیت سلامت بشر نقشی مهم دارند ، یکی ازاین عوامل برای انسان محیط کار وی است، که می تواند دیگر حیطه های زندگی او را تحت تاثیر قرار دهد.
در قسمت عمده ای از زندگی روزانه هر شخص حرف و اشتغال بکار می رود.یکی از مفاهیمی که در سالهای اخیر توجه روانشناسان کار ، ×روانشناسان بهره وری ، روانشناسان صنعتی، و سازمانی را به فرد مطلوب داشته. که نشانه ها و علل آثار فرسودگی شغلی است. بنابراین با توجه به اهمیت موضوع پژوهشی حاضر به منظور تعیین عوامل پیش بینی فرسودگی شغلی است.
مقدمه:
فرسودگی شغلی از جمله خطرات شغلی است .که درسالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است . این معضل علاوه بر بروز اثرات نامطلوب جسمی ،عوارض روانی متعددی نیز ب همراه داشته است و بخصوص در حرفه های مراقبتی بدلیل ماهیت استرس زای ی این مشاغل ،فرسودگی شغلی بیشتری ایجاد میشود
از واژه ی فرسودگی برای توصیف پاسخ های انسانی در برابر فشارهای روانی تجربه شده استفاده میشود .
×ارتباط تنگاتنگ میان استرس های شغلی و پدیده ی فرسودگی وجود دارد .
استرس زمانی رخ می دهد حالت عدم تعادل با خواست های محیطی و توانایی پاسخ فرد کاهش پیدا کند ،که به نوبه ی خود منجر به فرسودگی شغلی میشود .
فرسودگی شغلی در واقع در استرس های مدوام به وجود می آید که در حرفه های خدمات انسانی اجتناب ناپذیر است
فرسودگی شغلی یا کار زدگی را از لحاظ لغوی میتوانیم تحلیل قوای روانی ک گاهی با افسردگی همراه هست. واز تلاشی برای ×کمک ب بیماران روانی یا افراد تحت فشار روانی ناشی میشود تعریف کرد.
فرسودگی شغلی نشان خستگی مفرط عاطفی به دنبال سالها درگیری و تعهد نسبت ب کار مدام است ،ب عبارت دیگر فرسودگی شغلی خستگی فیزیکی ،هیجانی،روانی ،ب دنبال قرار گرفتن طولانی مدت در موقعیت کار سخت است
فرسودگی شغلی از فشار شغلی دایم و مکرر است. بدین ترتیب ک شخص در محیط کارش ب علت عوامل درونی وبیرونی ×احساس فشار میکند این فشار پیوسته چندین باره بوده و سرانجام به احساس فرسودگی تبدیل میگردد.
×فرسودگی شغلی ب عنوان فقدان انرژی و نشاط تعریف میشود .
شخصی ک مسئولیت های هم ستیزنده وهم زمانی دارد این احساس را خواهد داشت که ب چند جهت کشیده میشوند .این ×امر سرانجام فرسودگی شغلی خواهد انجامید .
اولین آسیب فرسودگی شغلی رنج بردن از فرسودگی بدنی همچون سردرد ،تهوع،کم خوابی وتغییراتی در عادات غذایی است
.فرسودگی عاطفی همچون افسردگی،احساس درماندگی ،احساس عدم کارایی در شغل و همچنین ایجاد نگرش های منفی نسبت ب خود شغل ،سازمان ب طور کلی نسبت ب زندگی پیامدهای بعدی کارزدگی است.فرسودگی شغلی عامل بازدارنده ای برای ایجاد گشترش خشنودی شغلی است
یکی از مسایلی ک منابع انسانی را تهدید میکند فرسودگی شغلی است. فرسودگی شغلی از پا افتادگی و رخوت متصدی شغل .
در صورتی که فرد دچار این حالت شود تغییرات منفی در نگرش ها،روحیه و رفتار او انجام میشود از لحاظ هیجانی دچار خستگی شده بتدریج در ایفای وظایفی احساس کاهش خستگی میکند .
در برسی عوامل فرسودگی شغلی ،مزلاچ ولیتر - 1997 - از ترکیب عوامل مختلف ب شش عامل مهم در این زمینه رسیده اند ×یک الگوی سبب شناسی در این زمینه به دست داده اند .
- 1اضافه ب شغل - 2مهارگری به کار و منابع - 3پاداش برای کار انجام شده - 4فقدان ارتباط کاری - 5عدالت در محیط کار - 6نظام ارزش ها
عواملی که از ابتدای هزاره ی سوم در خلال یک سال اخیر در قلمرو سبب شناسی انجام شده اند .
مواد وروش ها :
این مطالعه با مرور منابع و مقالات منتشر شده و این مطالعه ی حاضر مروری است ک ب منظور تبیین مفهوم فرسودگی شغلی انجام شده است .بدین منظور براساس فراییند تحلیل محتوا ، متون مرتبط بررسی قرار گرفت پژوهش های حاضر یک مطالعه ×ی مروری است ک از طریق جستجو در پایگاه ها و مقالات معتبر از جمله :
Scholul-sid-sciencdirect-google-pubhed وسایر منابع علمی معتبر جهت نگارش استفاده گردید
یافته :
- 1 - مریوان و لاری دشت در مقاله ای تحت عنوان نقش فرسودگی شغلی در رابطه ای بین استرس و عملکرد شغلی حسابرسان که در سال 1393 انجام شد تحقیقاتی را انجام دادند ک نتایج آن به شرح زیر است .
یافته های پژوهشی نشان دهنده ی وجود رابطه بین استرس شغلی ،فرسودگی شغلی و عملکرد شغلی است .
ب عبارت دیگر ،نتایج حاکی از تایید ارتباطی مثبت و معنا دار میان استرس شغلی با فرسودگی شغلی و تایید رابطه ی منفی و معنا دار میان فرسودگی شغلی با عملکرد شغلی حسابرسان است .همچنین رابطه ی منفی استرس شغلی با عملکرد شغل از طریق متغیر میانجی فرسودگی شغلی مورد تایید قرار گرفت .
از آنجا که بررسی مسایل میزان شیوه فرسودگی شغلی مستلزم سنجش میزان فرسودگی شغلی است . ابتدا با مرور پژوهشی ×های گذشته که با پیامد فرسودگی شغلی مزلاچ - مزلاچ و جکسون - 1981انجام شده بودند