بخشی از مقاله
چکیده
در طی سالهای اخیر عوامل متفاوت اثرگذار روی رضایت یادگیرنده الکترونیکی مورد بررسی قرار گرفته و یکی از دلایل اصلی برای پیشگویی یادگیری در محیط بر خط و کاربرد آن رضایتمندی یادگیرندگان در نظر گرفته شده است. رضایتمندی با واکنش هیجانی مثبت فرد به یک موضوع خاص ارتباط دارد و این واکنش از مقایسه نتایج فعلی و واقعی با چیزهایی که فرد تمایل به حضور آنها دارد، حاصل میشود.
رضایتمندی از محیط یادگیری میتواند روی نگرش، عواطف و رفتار اجتماعی فرد تاثیر گذار باشد. بنابراین هم زندگی فردی و هم اجتماعی را متاثر میکند و باعث نگرش مثبت به سمت فعالیتهای یادگیری میشود. همچنین رضایتمندی یادگیری برای ایجاد انگیزش و عملکرد مناسب لازم است و باعث ایجاد اعتماد، وفاداری و ارتقاء کیفیت عملکرد یادگیرنده میشود.
یادگیرندگان با افزایش سطوح رضایتمندی تمایل بیشتری به استفاده از سیستم یادگیری الکترونیکی در آینده دارند و موفقیت یک سیستم به رضایت کاربر بستگی دارد. پژوهش حاضر با رجوع به اسناد و شواهد نظری و همچنین مطالعات کتابخانهای ابتدا به بررسی الگوهای مرتبط با رضایتمندی و سپس به بررسی عوامل مهم در افزایش میزان رضایتمندی دانشجویان، دانشگاههای مجازی پرداخته است.
مقدمه
موفقیت یک سیستم به رضایت کاربر بستگی دارد. موضوع رضایتمندی از محیط یادگیری به صورت وسیعی مورد مطالعه قرار گرفته است و این تمایل ریشه در تاثیری که در یادگیری یادگیرندگان می گذارد، دارد. نارضایتی از محیط یادگیری می تواند باعث ایجاد اختلالاتی در فعالیتهای یادگیری شود، یادگیرنده بدلیل مشکلاتی که در محیط یادگیری با آن مواجه است، تمایل زیادی به در گیر شدن در فعالیتهای یادگیری نشان نمی دهد و این مسئله می تواند بر عملکرد تحصیلی او تاثیر بگذارد و در نهایت زندگی فردی و اجتماعی او را متاثر کند
حضور دانشگاهها در عصر اطلاعات یک واقعیت غیر قابل انکار است و توسعه هر جامعه ای مبتنی بر توسعه افراد آن جامعه می باشد. بنابراین بررسی مشکلات دانشجویان با هدف پیشرفت آموزش و پرورش برای یک کشور ضروری است.
الگوهای مرتبط با رضایتمندی
کیفیت و مفید بودن به عنوان مهم ترین عناصر یادگیری جهت رضایتمندی در نظر گرفته شده است - پی چن 2و همکاران، . - 2008 از دیدگاه روانشناسی اجتماعی نگرش یک فرد به سمت فعالیتهای یادگیری مربوط به موقعیت و محیط اجتماعی است و ممکن است به وسیله محیط اجتماعی و ارزشهای فرهنگی که مربوط به محیط زندگی فرد است، شکل گیرد.
مطالعات انجام شده روی انگیزش یادگیری نشان داده که تعدادی از جنبه های عاطفی و شناختی مثل انگیزش درونی، توانایی فردی و عزت نفس جزء فاکتورهای اساسی برای عملکرد تحصیلی یادگیرنده و رضایتمندی از یادگیری الکترونیکی است - شان3 و همکاران،. - 2011 چیو4 و همکاران - - 2005 بیان کرده اند "سطح بالای رضایت کاربر، افزایش دهنده انگیزه و تعهد به برنامه های مربوط به یادگیری الکترونیکی است و همینطور رضایتمندی باعث دستیابی به نتایج تحصیلی بالاتر و کاهش میزان افت تحصیلی می شود. اگر یادگیرندگان در طی یادگیری برخط برانگیخته باشند، در دستیابی به اهداف رشته موفق ترند
رضایتمندی افراد در محیطهای مبتنی بر کامپیوتر بسیار مهم و اساسی است، زیرا وقتی آنها از فرایند یادگیری و حمایت محیط راضی باشند، تمایل بیشتری برای ادامه مشارکت در این محیطها دارند.چن لین و کینشاک - 2004 - معتقدند، موفقیت در یادگیری الکترونیکی بستگی به رضایت یادگیرنده و فاکتورهای دیگری مانند خود کارآمدی و مفید بودن دارد. کاربری که یادگیری الکترونیکی را به عنوان یک ابزار مفید یا باارزش ادراک می کند، احتمالا بیشتر با آن احساس رضایتمندی می کند
کونرات2 و همکاران - - 2006 و ووتسایی - 2006 - 3 ارتباطی مثبت بین رضایتمندی یادگیرنده الکترونیکی و ادراک آنها از مفید بودن ذکر کرده اند. "رضایتمندی نه تنها با مفید بودن مرتبط است، بلکه با خودکارآمدی نیز ارتباط دارد و همینطور عامل خودکارآمدی عنصری مهم در ارتباط با رضایتمندی یادگیرنده الکترونیکی است. خود کارآمدی نه تنها با رضایتمندی ارتباط دارد بلکه با مفید بودن ادراک شده نیز مرتبط است.
مفید بودن ادراک شده در یادگیری الکترونیکی بستگی به عملکرد یادگیرنده دارد. " - وومبل، . - 24 :2006 پی چن 4و همکاران - - 2008 یک الگوی تلفیقی از رضایتمندی با شش بعد را تدوین کرده اند شامل: یادگیرندگان، مربیان، رشته ها، تکنولوژی، طراحی و محیط. نتایج تحقیق وی نشان داده است، اضطراب یادگیرنده با کامپیوتر، نگرش مربی به یادگیری الکترونیکی، قابلیت انعطاف رشته، کیفیت رشته، خودکارآمدی، مفید بودن، کاربرد آسان و تنوع ارزیابی ها جزء فاکتورهای مهم و اساسی تاثیرگذار روی رضایتمندی یادگیرنده الکترونیکی هستند.
بعد یادگیرنده: فاکتورهایی مثل نگرش یادگیرنده در مورد کامپیوترها، اضطراب یادگیرنده نسبت به کامپیوتر و خود کارآمدی یادگیرنده را در بر می گیرد.
بعد استاد: شامل پاسخگویی استاد و نگرش استاد به یادگیری الکترونیکی است.
بعد رشته: شامل انعطاف پذیری رشته و کیفیت رشته الکترونیکی است.
بعد طراحی: شامل مفید بودن ادراک شده وآسانی کاربرد ادراک شده است.