بخشی از مقاله

چکیده

بازیهای رایانهای و ویدئویی به یکی از پر طرفدارترین روشهای سرگرمی و بازی در بین کودکان و نوجوانان تبدیل شده و هر روز پیشرفتهتر و متنوعتر میشوند. پژوهشهای زیادی در چند سال گذشته در مورد این بازیها نشان میدهد انجام حتی کوتاه مدت آنها تواناییهای شناختی چون تجسم فضایی، زمان واکنش و سرعت پردازش را بهبود میبخشد. در پژوهش حاضر به روش فرا تحلیل 34 تحقیق که درباره تاثیر این گونه بازیها بر زمان واکنش انتخابی و تجسم فضایی به عنوان متغیرهای وابسته انجام شده بود انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفت.

جامعه آماری عبارت بود از کلیه پژوهشهای مرتبط با موضوع در گستره زمانی - 2012 - 1382 - 1391 - - 2003 - که به زبانهای انگلیسی و فارسی منتشر شده بود. روش فرا تحلیل مورد استفاده روش ترکیب نتایج بود. نتایج نشان داد:.1 صرف نظر از نوع پژوهشها - آزمایشی یا غیر آزمایشی - اندازه اثر ترکیب یافته برای زمان واکنش انتخابی r+ = 0/34 و تجسم فضایی r+ = 0/27 است. .2 پژوهشهای آزمایشی اندازه اثر کمتری نشان میدهند. .3 هرچه مدت زمان انجام بازیها طولانیتر است اندازه اثر بیشتری دیده میشود.

مقدمه

با پیشرفت سریع فناوری ارتباطات و اطلاعات ساخت و عرضه انواع بازی های رایانه ای پیچیده افزایش سریعی یافته است. این گونه بازی ها به علت داشتن جذابیت های بصری، ساختار محتوایی، بازخورد سریع، امکان خود جهت دهی و سرعت، توسط کودکان، نوجوانان و جوانان مورد استقبال قرار گرفته اند باستین1، . - 2012 - با توجه به افزایش سریع دسترسی به رایانه، گوشی های تلفن همراه و اینترنت صنعت تولید و عرضه این نوع بازی ها به یکی از پر سودترین عرصه های صنعت و تجارت در جهان درآمده است

دِی2 و همکاران، . - 2010 - در یک دهه گذشته پژوهش های زیادی روی انواع و سبک3 این بازی ها مثل سبک خشن و مبارزه ای4، سبک شبیه سازی5، سبک معمایی و فکری و سبک شبیه سازی ورزشی انجام شده است. یکی از جدیدترین سبک های ارائه شده در دنیای این نوع بازی ها سبک راهبردی6 - استراتژیک - است.

در این شیوه از بازی ها، بازی کن یا بازی کنندگان به صورت فردی یا گروهی در جریان امور، وقایع و فرآیندهایی قرار می گیرند که بازی کنندگان را به اقداماتی چون پیش بینی، برنامه ریزی، تصمیم گیری های حیاتی و در نهایت مدیریتی حساس وا می دارد که در صورت دقیق، درست و هوشمند بودن پاسخ های بازی کن، نتایج متفاوتی در پایان بازی رقم خواهد خورد.

محتوای داستانی این بازی ها آن چنان پیچیده، تعاملی و به ظاهر واقعی است که بازی کنندگان خود را در شرایطی می بینند که باید حداکثر توان خود را صرف مدیریت و پیشبرد راهبردها برای غلبه بر چالش ها و حوادث غیر مترقبه روی داده به کار گیرند. میزان درگیری هیجانی، ذهنی و همانند سازی با قهرمانان در این نوع بازی ها به حداکثر خود می رسد.

محققانی چون دی و همکاران، - 2009 - ، دی و همکاران، - 2010 - ، گرین و باویلیر7، - 2012 - ، تیلور8 و همکاران، - 2012 - نشان داده اند که اینگونه بازی ها تأثیر چشمگیری روی توجه انتخابی، حافظه کاری، تجسم فضایی، زمان واکنش و حتی سرعت پردازش دارند.

اخیراً محققان تلاش می کنند بازی های رایانه ای به صورت هدفمند طراحی کنند که دربردارنده اهداف ویژه آموزشی و کارآموزی - آموزش های فنی و حرفه ای مثل رانندگی، مشاغل نظامی، خلبانی و کنترل پرواز - باشد، بوت1 و همکاران، - 2008 - ، گیلکریست 2، - 2011 - ، والاندر3و همکاران، - 2010 - ؛ گرین و باویلیر - 2006 - ؛ لویس4 لویس4 و همکاران، . - 2011 - محققان دیگر اهداف درمانی مثل درمان اختلالات یادگیری، اختلالات حرکتی و کاهش مشکلات افراد سالخورده در هماهنگی حرکات را مورد بررسی قرار دادند، چیشولم - 2010 - 5 ؛ کولزاتو6 و و همکاران، - 2012 - ؛ میلر7 و همکاران ، - 2008 - ؛ بارلت 8 و همکاران، - 2008 - ؛ شاناهان برون - 2009 - 9؛ کستل10، و همکاران، . - 2005 - پژوهشگران دیگری اهداف آموزشی تحصیلی را مورد بررسی قرار داده اند از جمله؛ یوچیدا و کاواشیما - 2008 - 11؛ هاشم نژاد و ستاره - 2011 - ؛ توزون12 و همکاران، . - 2008 -

انجام بازی های پیچیده رایانه ای به بازی کنان می آموزد با به کارگیری دانسته های قبلی خود مثل دانشمندان به فرضیه سازی، فرضیه آزمایی و نتیجه گیری دست بزنند - ماتیوس13، . - 2008 مهارت دیگری که در جریان این گونه بازی ها حاصل می شود به گفته ی - ماتیوس، » - 2008رصد کردن« 14 است که عبارت است از مهارت هایی چون مدیریت اهداف، استدلال پیچیده، ارائه راهبردها.

در بسیاری از بازی های رایانه ای صحنه ها و موقعیت های متنوعی ظاهر می شود که مدام اولویت، اهداف، اشکال و نوع عملکرد آنها تغییر می کند، از طرف دیگر مدیریت مناسب این صحنه ها و موقعیت ها مهم و حیاتی است، فایرلی15، - 2008 - ، فایرلی . - 2011 - اینگونه درگیر شدن و تجربه کردن چالش ها در دنیای واقعی یا غیرممکن است یا بسیار پرخطرو پر هزینه - ماتیوس، . - 2008 در صورتی که این اقدامات در دنیای بازی های رایانه ای با کمترین هزینه و خطر و البته بالاترین جذابیت قابل بازسازی و اجرا است

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید