بخشی از مقاله

چکیده

هدف از نگارش پژوهش حاضر تعیین عناصر تفکر استراتژیک در بانکهای خصوصی شهر کرمانشاه و همچنین شناسایی روابط و تعاملات موجود میان عناصر مذکور است. شناسایی عناصر تفکر استراتژیک و تعیین روابط متقابل و تعاملات آنها از طریق برررسی ادبیات موضوع و نظرات خبرگان انجام شده است. لذا این پژوهش به مطالعه عوامل موفقیت تفکر استراتژیک بانکهای خصوصی شهرکرمانشاه میپردازد. برای این منظور دوازده فرضیه مطرح گردیده است.

روش تحقیق با توجه به هدف تحقیق، کاربردی و با عنایت به نحوه گردآوری دادهها از نوع توصیفی و همبستگی میباشد. همچنین تحلیل مدل پژوهش از روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرمافزار آموس انجام گرفته است. جامعه آماری مطالعه حاضر را مدیران بانکهای خصوصی شهر کرمانشاه تشکیل داده و نمونه لازم با بهره-گیری از روش طبقه بندی انتخاب شدهاند.

داده های مربوط به پرسشنامه و متغیرهای هر سئوال و فرضیه در مقیاس لیکرت ارزیابی گردیدهاند. نتایج تحقیق نشان داد که بین عوامل موفقیت تفکر استراتژیک همبستگی مثبت و معنی-داری وجود دارد نتایج کلی حاصل از آزمون فرضیات پژوهش، موید و نشانگر تایید کلی روابط مورد فرض پژوهش است. در مدل مورد بررسی مقادیر شاخصهای برازش CFI= 0/978 - و - NFI= 0/911 نشاندهنده مناسب بودن مدل میباشند.

- 1 مقدمه

برای استراتژی تعاریف متعددی ذکر شده است و هر یک از این تعاریف ابعادی از مفاهیم استراتژی را مورد توجه قرار داده است. برای مثال، دایرهالمعارف بریتانیکا استراتژی را از دید نظامی با تعبیر »هنر برنامه ریزی و هدایت عملیات« معرفی کرده و برای تمایز ساختن آن با تاکتیک سه ویژگی " گستره بیشتر عملیاتی، دوره زمانی بلندتر و جابجایی انبوه نیروها"را قید میکند.

هنری مینتزبرگ به عنوان یکی از متاخرین در این حوزه برای استراتژی چهار معنی را پیشنهاد می-کند. استراتژی به معنی طرح، تهدید، الگو و دیدگاه و مشاوران مک کینزی آنرا به عبارت »درک ابعاد مختلف ساختار صنعت و مبانی رقابت در آن« بیان میکنند. در نگرش جدید، مباحث راهبردی یا استراتژیک در سازمانها مطرح شده است که گام مهمی در جهت تحقق و دستیابی به اهداف سازمانهاست 

واژه استراتژی از لغت یونانی "استرت گوسیا" استرت گی "به معنای"هنر ژنرالها "اقتباس شده است. مفهوم استراتژی حداقل به 340 سال قبل از میلاد مسیح باز میگردد، اما استراتژی به مفهوم امروز آن دستاورد پس از جنگ جهانی دوم و حاصل سیر و تحول برنامهریزی است. آنچه تا قبل از جنگ جهانی دوم در سازمانها رواج داشت برنامهریزی سالیانه و یا بودجهریزی بوده است که طی آن هزینهها و درآمدها مورد پیشبینی و برآورد قرار میگیرند.

پس از جنگ جهانی دوم پیشرفت تکنولوژی و توسعه حمل و نقل و ارتباطات و حمل و نقل هوایی تحرک بیشتری را در کسب و کار ایجاد کرد و برنامهریزی در افق بلندمدتتری را ضروری ساخت. برنامهریزی بلندمدت که طی آن عملیات سازمان در یک افق سه تا پنج ساله برنامهریزی میشد، دستاورد این دوران است. در اوایل دهه 1960 وزارت دفاع آمریکا تصمیم گرفت تا تجربیات زیادی که از تصمیم گیریهای استراتژیک بعد از جنگ جهانی دوم حاصل شده بود را تدوین کند و با این اقدام مبانی برنامهریزی استراتژیک پایه گذاری شد.

تفکر استراتژیک نقش بسیار مهمی را در حفظ بقای سازمانی و پیشرفت روزافزون در محیط متغیر و پویای امروزی ایفا میکند. مشکلات سازمانها روزبه روز پیچیده تر و حل آنها نیازمند راهحلهای مؤثرتری هستند. برنامهریزی استراتژیک، برنامهایالزاماً قابل اجرا نبوده و درگذر زمان، دستخوش تغییرات میگردد و در برخی موارد به جای حل مشکل سازمان، فقط باعث تسکین آن شده و با از بین رفتن اثر خود منجر به ایجاد مشکلاتی بزرگتر میگردد. به نظر می رسد لازمه تدوین و پیادهسازی برنامه استراتژیک در سازمان وجود تفکر استراتژیک در مدیران تدوین کننده برنامه است

ضعف تفکر استراتژیک مدیران بانکها، آن ها را از بهره گیری از فرصتهای جدید محروم میسازد، لذا مجهز شدن مدیران ارشد به قابلیت های استراتژیک، ضروری و حیاتی به نظر میرسد. پژوهش حاضر تلاش میکند تا با معرفی ابعاد تفکر استراتژیک را در بانکهای خصوصی کرمانشاه را بررسی نماید.

.2 ادبیات پژوهش

تفکر استراتژیک، فرایندی خلاقانه و واگرا است و با چشم انداز و دورنمای طراحی راهبران سازمان مرتبط است

این امر، مستلزم فراتر رفتن اندیشه مدیران از عملیات روزمره، با هدف تمرکز بر قصد استراتژیک بلندمدت کسب و کار، است. تفکر استراتژیک، فعالیتهایی چون گردآوری اطلاعات، تحلیل، بحث و تبادل نظر در خصوص شرایط حاکم بر سازمان با فعالیتهای متنوع، پاسخگویی به سؤالات اساسی در مورد سبد داراییهای سازمان را شامل میشود.

آبراهام تفکر استراتژیک را شناسایی استراتژیهای قابل اطمینان مدلهای کسب و کاری میداند که به خلق ارزش برای مشتری منجر شوند گرتس نقش تفکر استراتژیک را تلاش برای نوآوری و تجسم آیندهای جدید و بسیار متفاوت برای سازمان میداند که ممکن است به تعریف مجدد استراتژیهای اصلی و یا حتی صنعتی که شرکت در آن فعالیت میکند بینجامد.

حمیدی زاده - 1390 - تفکر استراتژیک را پیامد خودورزی، ساز و کارهای ذهن و معماری تدبیر میداند که جلوه حرکت آفرینی آن پس از تعبیرگری روح و دل مدیران نمایان میشود

تغییرات اساسی و سریع روندها و رویدادهای سیاسی، اقتصادی و تکنولوژیکی در عصر فراصنعتی تاثیرات شدیدی بر عملکرد و رفتار سازمان ها دارد. تحقیقات نشان داده که تنها تعداد معدودی از مدیران به ویژه در کشورهای جهان سوم موفق به واکنش صحیح و به موقع در برابر این گونه تغییرات گردیده و توانستهاند نوع ساختار و پوشش درونی سازمان را متناسب با توانمندی موردنیاز در برابر چالشها و دگرگونیها، سازمان بخشند

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید