بخشی از مقاله
چکیده
امروزه انسان ها قادرند تا با استفاده از شبکه ها، کارهای خود را به صورت هماهنگ با یکدیگر انجام دهند، در شرایطی که هیچ شناختی از یکدیگر ندارند. این افراد برای رسیدن به اهداف خود در مسیری قرار می گیرند که پیش از این بدلیل عدم وجود ظرفیت های محاسباتی و ارتباطی، این امکان میسر نبود. جمعیت های هوشمند، مردمی هستند که حول یک هدف مشترک تشکیل اجتماع می دهند و بنا دارند تا در یک چهارچوب زمانی محدود با سریع ترین وسایل ارتباطی و با کمترین هزینه، تغییر مورد نیازشان را در محدوده مکانی مشخص ایجاد کنند. .در این مقاله مهمترین عوامل موثر در تشکیل یک جمعیت هوشمند موفق، بررسی می شوند.
کلمات کلیدی: جمعیت هوشمند، کیوا، نرم افزار Ushahidi، طرح آکسفام
مقدمه
ارتباطات کامپیوتری واسطه توانمندسازی مرم در راه و روشهای نوین هستند و همچنین در حال تغییر روشهای افراد در ملاقات، تفریح، رفتار کسب و کار، تحصیل و ...می باشند. این فناوری ها همچنین پایه و اساس ایجاد جمعیت های هوشمند هستند. جمعیت های هوشمند که نخستین بار توسط هوارد رینگلد مطرح شد، در سال 2002 در مجله نیویورک تایمز به عنوان "ایده های سال" به چشم آمد و به عنوان سازمانهای اجتماعی خودساختار فناوری واسطه تعریف شدند. از آن زمان به بعد ما شاهد توسعه چندین تصویر برجسته از جمعیتهای هوشمند بوده ایم، از جمله آنها جریان تجمعی در بوشهر برای تاکید بر اصالت نام "خلیج فارس" ایران، انقلاب فیلیپین، کمک به قریانیان زلزله در کنیا و ... می باشند.
جمعیتهای هوشمند از روی آگاهی و به طور تأثیرگذار رفتار می کنند، زیرا زنجیره شبکه اجتماعی و هماهنگی اجتماعی را حتی در سطح جهانی مجاز می دانند و اینگونه نیست، که بدلیل ملاحظاتی از پیوستن به گروه هایی با عقاید خاص هراس داشته باشند.تکامل جمعیت های هوشمند از طریق ارتباطات با دخالت کامپیوتر در حوزه های عرفی، نفوذ و قدرت بشر را گسترش می دهد. در ده سالی که هوارد رینگلد جمعیت های اجتماعی را شناساند این وضعیت به بسط و توسعه و نفوذ حوزه های اقتصادی و سیاسی ادامه داد.اما چه چیزی این جمعیت های هوشمند را پدید می آورد و یا آنها را از بین می برد؟ محققان در دهه گذشته تلاش هایی برای شناسائی معیارهای کلیدی تشکیل دهنده جمعیت های هوشمند داشته اند، که اغلب ناموفق بوده اند.
این مقاله جمعیت های هوشمند موفق را تجزیه و تحلیل می کند و نشان می دهد که جمعیت های هوشمند تنها زمانی می توانند پدیدار شوند که 5 معیار کلیدی را دارا باشند. ادامه مقاله به شرح زیر است: در بخش 1 ما 5 معیار کلیدی را برای ایجاد و به موفقیت رساندن جمعیتهای هوشمند، شرح می دهیم. در بخش 2 به بررسی استفاده مؤثر از جمعیتهای هوشمنداخیر می پردازیم، و در هر مثال ثابت می کنیم که همه 5 عامل توانمندسازی وجود دارد. در همان بخش ما بررسی می کنیم، در شرایطی که یکی از معیارها مورد دخل و تصرف قرار بگیرد، چگونه باعث تیره تر شدن جمعیت هوشمند اجتماعی می گردد. در نهایت در بخش 3 ما این بحث را مطرح می کنیم که در آینده جمعیتهای هوشمند مؤثر می تواند در قالب جمعیت های موفق بعد از سال 2008 اجرا شده و همچنین بخش پایانی مربوط به افراد به قدرت رسیده از طریق جمعیت های هوشمند است.
بخش اول: پنج عامل کلیدی برای ایجاد یک جمعیت هوشمند
ایجاد و به موفقیت رساندن یک جمعیت هوشمند بر 5 عامل کلیدی مبتنی است. به صورتیکه سه معیار نخستین به عنوان پایه و اساس هر شبکه اجتماعی آنلاین به شمار می روند. جمعیت های هوشمند بوسیله دو معیار فرعی متمایز می گردند؛ اتحاد در مورد یک علت یا هدف مشترک؛ و در یک چارچوب زمانی محدود به سرانجام رساندن آن دلیل مشترک.
میل به ارتباطات
در طول تمدن، انسانها میل ذاتی برای برقراری ارتباطات نشان داده اند. از لحاظ تاریخ تمایل به برقراری ارتباط منتج به اقدام اجتماعی با هدف پیگیری گروهی یا مجموعه ای از اهداف می گردد. این نظریه اقدام جمعی با بهره گیری از ارتباطات، در رشته های متعددی مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه شناسان ائتلافها و مناقشات اجتماعی را بررسی کرده اند. اقتصاددانان به تجزیه و تحلیل نقش اموال عمومی در جامعه و کامپیوتر پرداخته اند. دانشمندان این فرضیه را مورد ارزیابی قرار داده اند و تجربیات اجتماعی را در مقیاس بسیار وسیعی مدیریت کرده ند.
دستگاه های ارتباطی مقرون به صرفه
فناوریهای نوین از سال 1990 دستگاه های ارتباطی با قیمت مناسبی پدید آورده اند. موفقیت قابل تعمیم "قانون مور" نشان دهنده رشد نمایی در سخت افزار و سرعت پردازش است. این رشد برای افزایش قابل توجه قدرت پردازش و کاهش اندازه دستگاه های الکترونیکی است. پایین ترین قیمت دستگاه های قابل حمل و گوشی های تلفن همراه در جایگاهی قرار دارند که برای بسیاری در مقیاس جهانی قابل دسترسی است. رواج دستگاه های ارتباطی مقرون به صرفه جزء دوم تشکیل یک جمعیت هوشمند است.
امکان برقراری ارتباط سریع
از تلفن های همراه تا کامپیوترهای دستی، تا شبکه های گفتگوی همزمان و شبکه های اجتماعی، فرصتهای جدیدی را برای ارتباطات ثابت و فوری در شبکه آنلاین اجتماعی ایجاد می کنند. شبکه های انسانی می توانند برای پیوند با دیگران و تبادل اطلاعات از کانالهای بسیاری استفاده کنند. این تعاملات به طور کلی پایه و اساس همکاری، روابط متقابل، منافع شخصی و شهرت می باشند. بخاطر این ارتباطات سریع و آنی، محاسبه دقیق حد گسترش و اشاعه دانش به طرز چشمگیری دگرگون شده است. قانون Reed1 در شرح ارزشمندی سازگاری در شبکه های می گوید: "هنگامی که شبکه قادر به داد و ستد بین گره های فردی می شود، سازگاری ارزش است و هنگامی که همان شبکه دربردارنده راه هایی است تا فرد به شکل گروه درآید، همان مساله به صورت نمائی ارزشمند خواهد بود.
" به همین جهت زیر ساختهای جدیدی وجود دارد که از طریق آن ارتباطات سریع و آنی رخ می دهد. این همزمانی شبکه های ارتباط جمعی جهانی، سومین عنصر مورد نیاز برای اجرای جمعیت هوشمند می باشد.1 ادعایی از دیوید پ .رید است که بیان می دارد: "مطلوبیت شبکههای یزرگ، خصوصاً شبکههای اجتماعی، با افزایش انداز آن میتواند به صورت ﳕایی افزایش یابد."در اینجا باید توجه داشته باشیم که سه معیار اول برای تمامی شبکه های اجتماعی آنلاین ضروری است. شخص می تواند به راحتی تمامی این ویژگی های مشترک را در شبکه های اجتماعی شناخته شده مانند فیسبوک، مای اسپیس و توئیتر مورد تحقیق قرار دهد. اما این ویژگیها به طور خودکار منتج به جمعیت هوشمند نمی شوند. برای دستیابی به آن به دو معیار دیگر در کنار آنها نیاز داریم.
هدف مشترک
اتحاد پیرامون یک علت خاص یا هدف مشترک که افراد برای سود بردن از آن اصرار می ورزند، یک دلیل مهم برای تشکیل جمعیت هوشمند است. وجود هدفی مشترک، جمعیت هوشمند را از شبکه های ارتباطی متمایز می کند. از دیر باز موفقیت اقدامات در جهت یک هدف، اغلب به بهینه تر شدن سازماندهی گروه ها محدود می شده است. به عنوان مثال اقدام جمعی گروه های قدرتمند کوچک در بیشتر اوقات نشان داده است که توانایی شکل دادن به تصمیم گیری های عمومی را دارند. سه عامل قبلی جمعیت هوشمند، میل به گسترش یک پیام، کاهش هزینه ها، و ارتباطات همزمان می توانند از طریق هدف کلی رسانه انتقال یابند. با فناوری دیجیتال هم هزینه های سازمانی و هم هزینه های ساختاری تغییر می یابد.
چهارچوب زمانی محدود
اقدام جمعی، با نام انگیزه، با کمک ارتباطات و رسانه های جمعی تنها دارای پتانسیل تبدیل شدن به یک جمعیت هوشمند خواهد بود، اگر یک چارچوب زمانی محدودی وجود داشته باشد که نتیجه آن انگیزه بتواند در آن بازه به وقوع بپیوندد. عامل نهایی برای ایجاد یک جمعیت هوشمند رخ دادن آن در زمانی محدود بین چند دقیقه تا چند هفته است. مدتهای بیشتر غالبا به نتیجه نمی رسند.