بخشی از مقاله
چکیده
تاکنون عوامل کلیدی موفقیت مدیریت دانش توسط پژوهشگران بسیاری در سازمان ها ودر شرایط متفاوتی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته ، دراین مقاله سعی بر آن داریم تا از بین عوامل متعدد موفقیت مدیریت دانش ، عواملی تعیین گردد که باعث افزایش تواما خلاقیت ، نوآوری و یادگیری سازمانی شوند. باتوجه به موضوع مورد پژوهش، بررسی تاثیر تمامی عوامل کلیدی موفقیت مدیریت دانش بر روی خلاقیت،نوآوری ویادگیری سازمانی کاری بس دشوار و زمان بر می باشد که با مطالعه و بررسی تحقیقات مختلف،از بین تعداد زیادی از عوامل کلیدی موفقیت مدیریت دانش ، هفت عامل که با عوامل کلیدی موفقیت خلاقیت،نوآوری و یادگیری سازمانی مشترک می باشند را به عنوان متغیر های مستقل تحقیق انتخاب کرده و تاثیر آنها بر افزایش خلاقیت ،نوآوری و یادگیری سازمانی به عنوان متغیر های وابسته تحت بررسی قرار خواهیم داد.
پس از تعیین و تایید شاخص های مرتبط بامتغیر های مستقل و وابسته توسط خبرگان، با انجام تحلیل آماری بر روی داده های جمع آوری شده مشخص گردید هنگامی که رابطه بین متغیر های مستقل و وابسته به صورت انفرادی و بدون تعامل وارتباط عوامل با یکدیگر مورد بررسی قرار می گیرند، تمامی عوامل کلیدی موفقیت مدیریت دانش تاثیر مثبتی بر خلاقیت سازمانی ،نوآوری ویادگیری سازمانی دارند ،اما هنگامی که تعامل و ارتباط عوامل کلیدی موفقیت مدیریت دانش با یکدیگر ، وتاثیر تواما متغیر های مستقل بر متغیر های وابسته مورد بررسی قرار می گیرد، تنها عوامل استراتژی ها و سیاست های دانش محور و مدیریت منابع انسانی باعث افزایش تواما خلاقیت سازمانی ،نوآوری و یادگیری سازمانی می شوند.
مقدمه:
گستره علوم روز به روز وسیع تر و پردامنه تر می گردد. ازجمله تحولات چشمگیر درقلمرو علوم مدیریت، بروز و ظهور پدیده هایی همچون مدیریت دانش ، نوآوری ،خلاقیت ویادگیری سازمانی می باشد. برای موفقیت سازمان ،دانش به عنوان یک سرمایه ، باید بین انسان ها قابل مبادله بوده وتوانایی رشد داشته باشد. دانش نحوه حل مشکلات می تواند کسب شود وبدین ترتیب مدیریت دانش قادرخواهد بود یادگیری سازمانی را که منجر به خلق و نوآوری دانش دیگری شود را توسعه دهد. سازمان های آگاه میدانند که دانش سرمایه ای فکری است وتنها سرمایه ای است که با گذشت زمان تغییر میکند واگر به طور موثری مهار و تحت کنترل قرار گیرد، می تواند خلاقیت ، نوآوری و وضعیت رقابتی سازمانی را ایجاد و آن راحفظ نماید. استفاده از کل منابع فکری سازمان میتواند مزایای مالی قابل توجهی در پی داشته باشد.
مدیریت دانش فرایندی است که به سازمان ها در شناسایی، انتخاب،سازماندهی، انتشار وانتقال اطلاعات مهم و مهارت هایی که بخشی از سابقه سازمان ها هستند وعموما به صورت ساختارنیافته در سازمان وجود دارند یاری رساند. به کمک مدیریت دانش، مفاهیم و روش ها، روشن می گردند، چالش ها روشن شده و می توان بر آنها غلبه نمود، منافع مشخص می گردند و می توانند قابل توجه باشند. دراینجا موضوع کلیدی، حمایت اجرایی و ارزیابی موفقیت هستند ومسائل تکنولوژی در مقایسه با این موارد از اهمیت چندانی برخوردار نیستند. جهت موفقیت دراجرای مدیریت دانش، عوامل کلیدی متعددی وجود دارد که در شرایط و فرهنگ های مختلف متفاوت می باشند.
موضوع دیگری که در این تحقیق بررسی شده است ، خلاقیت و نوآوری سازمانی می باشد. علیرغم سابقه طولانی خلاقیت و نوآوری درحیات بشری،سازمان هااخیرا به واسطه سرعت شگرف تغییرات تکنولوژی، رقابت جهانی و عدم اطمینان اقتصادی کشف کرده اند که یکی ازمنابع کلیدی ومستمر مزیت رقابتی و بقا، خلاقیت ونوآوری سازمانی می باشد. خلاقیت سازمانی به این صورت به بقای سازمان کمک می کند که وقتی افراد یک سازمان درکارهایشان خلاق و نوآور باشند قادر خواهند بود ایده های تازه و مفیدی درموردمحصولات، عملکرد،خدمات یا رویه های سازمان ارائهداده و بکار گیرند. تبدیل شدن به یک سازمان خلاق و نوآور وسیله ای جهت رقابتی شدن درمحیط تجاری پویا وتغییر پذیر امور شده است. - - 13
با توجه به وضعیت عدم اطمینان محیطی که سازمان ها د رحال حاضر با آن روبرو هستند، جهت کسب وکار وتجارت بهتر، شرکت ها باید در وضعیت یادگیری قرار گیرند تا مزیت رقابتی خود را حفظ کنند. یادگیری سازمانی پایه های مناسبی را برای دانش ساختاریافته فراهم می کنند تا در سازمان هاتوسعه یابند.سازمان ها و اعضای سازمانی باید از طریق روش های جدید و پویا یادبگیرند به جای روشهای قدیمی و ساکن از روشهای پویا و جدید در جهت یادگیری استفاده کنند.به عبارت دیگر جهت افزایش خلاقیت ونوآوری،دانش باید از طریق یادگیری سازمانی اجرا شود زیرا روش هایی که سابقا برای یادگیری از آن استفاده می گردید یک روش سکون و ناکارامد بود و اثرات منفی بر یادگیری داشته است .
بیان مسئله :
یکی از مباحث غیر قابل انکار در سازمان های امروزی این مساله است که دانش بطور فزاینده ای به عنوان یک دارایی مهم مورد توجه می باشد و دربخشهای خصوصی و دولتی جهت ایجاد مزیت رقابتی مدیریت می شود. امااینکه چطور دولت ها پروژه های مدیریت دانش را اجرایی کنند واینکه چطور دولت ها و بخش خصوصی فعالیت های مدیریت دانش را در فرایند های عملیاتی سازمان بکار گیرند هنوز خیلی واضح نمی باشد. درسالهای اخیر بسیاری از صاحبنظران به این موضوع توجه کرده اند که دولت ها و بخش های خصوی به وسیله فعالیت های مدیریت دانش به راندمان مدیریتی بهتری دست یابند و اطلاعات صحیح و به موقعی به افراد منتقل کنند و همچنین سطوح رضایت مدیریتی را افزایش دهند.موفقیت سازمان ها بطور فزاینده ای به موضوع وابسته است که چگونه بطور موثر سازمان می تواند دانش را بین کارکنان سطوح مختلف سازمان جمع آوری ، ذخیره و بازیابی کند. - . - 15تحقیقات گذشته نشان می دهند که مباحث مدیریت دانش پیچیده میباشند . برخی از تحقیقات در رابطه با مزیت رقابتی و برخی دیگر در رابطه با یادگیری سازمانی وبرخی نیز دررابطه با خلاقیت