بخشی از مقاله

چکیده

در دهه های اخیر فناوری اطلاعات تقریبا با تمام جنبه های زندگی ما به ویژه زندگی کاری وحرفه ای عجین شده است .کاربرد فناوری اطلاعات در حوزه های مختلف ورشد سریع استفاده از رایانه در سازمان ها به بررسی میزان وعوامل پذیرش وعدم پذیرش فناوری اطلاعات در سازمان ها اهمیت ویژه ای بخشیده است از طرفی با رشد تحقیقات در حوزه های مختلف مرتبط با پذیرش فناوری اطلاعات ومواجهه با نوعی پراکندگی وانفجار اطلاعات در این زمینه اطلاع وتسلط بر تمامی ابعاد این حوزه تاحدودزیادی امکان پذیر نیست از این رو انجام پژوهش های ترکیبی که عصاره پژوهش های انجام شده در این موضوع را به شیوه شیوه نظامند وعلمی فراروی پژوهشگران قرار دهد اهمیت فراوانی دارد.

در این پژوهش با بکار گیری روش فراتحلیل وبا استفاده از نرم افزار جامع فراتحلیل - - CMAبرای تجزیه وتحلیل داده ها پس از بررسی تعداد زیادی از پایان نامه ها ،مقالات وپژوهش های انجام شده در ارتباط با مهارت معلمان در نظام آموزشی فناوری محور تعداد19 مطالعه انتخاب شد نتیجه فراتحلیل از بررسی مطالعات تحت ترکیب نشان داده است که از تعداد 19مطالعه با احتساب زیر بخشها 26 مورد - ، تنها تعداد 8 مورد از مطالعات اثرات غیر معنادار داشتهاند و برای باقی مطالعات اثرات معنادار گزارش شده است.

-1  مقدمه

دردهه های اخیر فناوری اطلاعات وارتباطات تقریبا با تمام جنبه های زندگی ما به ویژه زندگی کاری وحرفه ای عجین شده است فن آوری اطلاعات و ارتباطات - - ICT شامل سخت افزار - به عنوان مثال: کامپیوتر، گوشیهای هوشمند و کنسولهای بازی - و نرم افزار - بهعنوان مثال: ایمیل، ویدئو کنفرانس، شبکههای اجتماعی آنلاین - که ادامه دهنده فرهنگ دیجیتالاند به تدریج به بخشی از زندگی روزمره ما تبدیل شده است.

بنابراین"فاوا" به انتقال، ذخیره سازی و به اشتراک گذاری و یا دسترسی به اطلاعات اشاره دارد در واقع فاوا شامل رادیو، تلویزیون، ویدئو، دی وی دی، تلفن - ثابت و موبایل - ، سیستمهای ماهوارهای، کامپیوتر و شبکه تجهیزات و نرم افزار و همچنین خدمات ارائه شده توسط این فناوریها - مانند ویدئو کنفرانس و پست الکترونیکی - است.

همچنین در سال 1985 موسسه جورجیای آمریکا تعریف نسبتا جامع و قابل قبولی از فناوری اطلاعات ارائه کرد:

"فناوری اطلاعات و ارتباطات دان شی ا ست که به برر سی ویژگیهای و چگونگی اطلاعات، نیروهای حاکم بر جهان اطلاعات و ابزار اماده سازی آنها برای به حداکثر رساندن دستیابی به اطلاعات و قابل استفاده کردن آن میپردازد".

"فاوا" به تعبیر عبادی - 1384 - از تلفیق سه حوزه اطلاعات، کامپیوتر و ارتباطات پدید آمده است. بخش کامپیوتر سخت افزار و تامین کننده تجهیزات و ادوات لازم، داده ها و اطلاعات به عنوان خمیر مایه و مواد اولیه در درون شبکه و ارتباطات مخابراتی بخش سوم ا ست که وظیفه برقراری بین دو بخش دیگر را بر عهده دارد . آنچه که در نهایت از تلفیق این سه بخش به دست میآید اطلاع رسانی نامیده میشود که در حوزه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد، تمامی ابعاد بشر را تحت تأثیر خود قرار داده است .

یکی از این ابعاد، بعد آموزش و تدریس و یادگیری است . فاوا می تواند دست یابی به منابع اطلاعاتی و ارتباطی را فراهم کرده و زمینه ساز ایجاد تعامل در محیط یادگیری و افزایش تغییر در روش های تدریس باشد. همچنین از جمله دلایل اصلی بهرهگیری از فاوا مزیتهای آموزشی آن است که عبارتند از :آموزش برای همه، در هر زمان، در هر مکان، بدون تبعیض، با کیفیت بالا، هزینه کم، همراه با یادسپاری طولانی مدت و یادگیری مداوم.

فاوا، به مثابه بخشی از فرآیند یادگیری، به سه شکل به کار میرود:

هدف، ر سانه، وابزاری کهغالباً برای سازمان و مدیریت درمدر سهها مورد ا ستفاده قرار میگیرد .کاربرد فاوا در آموزش و پرورش به صورت یک هدف، به یادگیری فناوری اطلاعات اشاره دارد وعمدتاً به صورت آموزش رایانه یا انفورماتیک، سازمان مییابد. فاوا، رسانه ای که از طریق آن معلمان می توانند تدریس کنند و فراگیرندگان یاد بگیرند . به علاوه، معلم ممکن است به عنوان بخشی از محیط نرم افزاری یا ابزار فردی و برای تحقق هدف های آموزشی، از فناوری استفاده ی ابزاری کند.

فاوا آن چنان پتانسیل حضور در عرصه های گوناگون حیات بشری را دارد که بی تردید میتوان آن را نماد یک تمدن جدید دانست . تفکرات، تصورات وشیوه های این تمدن جدید، در عرصههای علمی، صنعتی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی به تدریج جایگزین وضعیت حال شده است و وضعیت جدید در تمامی عرصه های حیات بشری، به سرعت در حال شکل گیری و استقرار است و نظامهای تعلیم و تربیت نیز طبعاً از تحولات حادث شده در عرصه فناوری بی نصیب نبوده اند و ندای" انقلاب آموزشی " به مثابه یک ضرورت فضای نظامهای آموزشی دنیا را پر کرده است

-2  آموزش و پرورش:

الگوی کلی نهادها و سازمان های رسمی جامعه که وظایف انتقال فرهنگ و شکوفا سازی آن، پرورش همه جانبه فرد و تربیت نیروی انسانی ماهر و متخصص را برعهده دارند، اصطلاحا نظام آموزش و پرورش نامیده میشود.

از دیدگاههای مختلف از آموزش و پرورش تعاریف مختلفی شده است؛ بعنوان مثال از دیدگاه زیست شناسی، آموزش و پرورش را تغییر شکل عکس العملهای ذاتی و اکت سابی ان سان ن سبت به محرکهای محیط خارج می دانند

در این تعریف عوامل محیطی در فرایند یادگیری به منزله رکن اصلی تعلیم و تربیت قلمداد شده است . در مقابل تعریف مزبور، از دیدگاه روانشناسی، آموزش و پرورش هدایت رشد طبیعی و تدریجی و هماهنگ تمام نیروها و تمام استعداد های فرد تلقی شده است. - همان منبع - . همچنین در فرهنگ تعلیم و تربیت از آموزش و پرورش بر این مفاد تعریف شده است "یک جریان سیستماتیک، منظم، هدفدار به منظور تربیت و رشد استعدادها برای رسیدن به کمال مطلوب"

به تعبیر میچلِ: اگر تنها یک عرصه از عرصه های حیات بشری نیازمند توجه به آینده باشد، عرصه ی آموزش و پرورش است. برای رویارویی مؤثر با چالش های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، علمی و اخلاقی، بستری مناسب تر و کارسازتر از نظام تعلیم و تربیت نمیتوان یافت.

پل ّ - - 2002به این نکته اشاره میکند که فاوا به عنوان بخشی از هسته مرکزی آموزش و پرورش این جوامع مورد توجه قرار گرفته است. ضرورت بکارگیری ابزارهای فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی در امر آموزش در تحقیقات علمی مختلفی ثابت شده که نتایج این تحقیقات بر افزایش سطح بهرهوری آموزش از طریق غنی سازی محیطهای آموزشی، با استفاده از فناوریهای جدید تأکید دارند.

از طرفی فاوا مکمل نظام آموز شی ا ست.نه جایگزین آن و هدف از تو سعه آن، بهبود و کارآمدتر ساختن منابع آموزش و پرورش، به ویژه منابع ان سانی ا ست.گ سترش فناوری اطلاعات و ا ستفاده از ابزارها و مفاهیم نوین، زمینه ب سط اطلاعات و د ستر سی آ سان و کم هزینه را برای فراگیران اعم از دانش آموزان، دان شجویان و معلمان به روش آنلاین - برخط - فراهم میکند و تبادل سریع اطلاعات و تعاملات فرهنگی را می سر میسازد.

حمزه بیگی 1383 - - در مورد اهمیت توسعه فاوا در آموزش و پرورش معتقد است با توجه به اینکه فاوا در دنیای فعلی یکی از عوامل تولید محسوب می شود، هزینه های گسترش فاوا به نوعی سرمایه گذاری تلقی می شود و در نهایت نتیجه گیری می کند که بدون توسعه فاوا عوامل مذکور به صورت ایستا عمل خواهند کرد و پویایی نخواهند داشت.تحقیقات متعددی در زمینه نقش فاوا در توسعه کیفی آموزش و یادگیری انجام شده است. پونیْ یکی از اهداف فاوا در نظام آموزشی را کسب صلاحیت های دیجیتالی و مهارت های سطح بالاتر می داند، نظیر درک آنچه که زندگی در جامعه شبکه ای شده اتفاق می افتد

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید