بخشی از مقاله

چکیده

تربیت کودک رسما برعهده ی والدین است.آن ها هنگام تصمیم برای داشتن بچه،این مسئولیت را پذیرفتند.بنابراین آن ها در برابر تمام اتفاقاتی که در کودکی فرزندشان و البته اتفاقاتی که در بزرگسالی آن ها رخ دهد که مربوط به کودکی شان باشد،مسئول هستند.بنابراین بهتر است که زوج قبل از تصمیم برای بچه دار شدن،مطالعاتی در رابطه با تربیت کودک انجام دهند تا برای چنین کار بزرگی آمادگی لازم را داشته باشند.در این مقاله سعی شده است مراحل مختلف تربیت به نگارش درآید.

در رابطه با تربیت،چندسوال مطرح می شود که در طول این مقاله به جواب آن ها خواهم پرداخت.این سوال ها عبارتند از:

-1آیا تربیت زمان شروع مشخصی دارد؟اگر زمان شروع  مشخصی دارد،این زمان کی است؟

-2آیا تربیت بر حسب تصادف انجام می شود؟یعنی وقتی از فرزندمان بخواهیم کار خوبی انجام دهد،در آن زمان به او آموزش بدهیم و وقتی کار غلطی انجام می دهد،در همان زمان او را نصیحت کنیم؟

-3آیا تربیت صرفا یک نوع آموزش است؟

-4کیفیت تربیت چگونه است؟

-5آیا فقط تربیت است که در اخلاق و رفتار فرزند تاثیر می گذارد؟

مقدمه

برخلاف تصور عام،روان شناسی،تنها متعلق به متخصصان و علاقه مندان به روان شناسی نیست بلکه روان شناسی متعلق به همه است و قسمت زیادی از این علم،عمومی است.برای داشتن تعامل بهتر با انسان ها،دانستن نکاتی از روان شناسی برای تمام افراد جامعه ضروری است.به هرشکل ما در زندگی خود با افراد مختلفی از جمله،برادر،خواهر ،همسر،فرزندان و دیگر افراد جامعه،در تعامل هستیم و این تعامل با داشتن مقداری کافی از دانسته های روان شناسی، راحت تر خواهد بود.

مثلا اگر ما بدانیم زنان هنگامی که کسی را می یابند تا در مورد مشکلات خود با او حرف بزنند،در حین صحبت کردن در مورد مشکلات خود،حسی آرام بخش به آن ها دست می دهد به طوری که انگار این مشکلات درحال حل شدن هستند، آن ها را وراج نخواهیم شمرد و برای گوش دادن به حرف های آن ها بیشتر حوصله به خرج خواهیم داد.و یا اگر بدانیم که مردان گاهی اوقات احتیاج به رفتن به غار تنهایی خود دارند و بدانیم آن ها بعد از مدتی به زندگی عادی خود بازخواهند گشت،دیگر مزاحم تنهایی آن ها نخواهیم شد و آن ها را از این بابت عصبی نخواهیم کرد.و همچنین نیز اگر بدانیم کودکانی که لجباز هستند و بر خواسته ی خود پافشاری می کنند،در آینده شخصیت هایی بسیار بهتر از کودکانی که مطیع هستند و با کمترین ممانعت از خواسته ی خود صرف نظر می کنند،هستند،بیشتر کودک لجباز خود را تحمل خواهیم کرد.

در روان شناسی دانسته هایی وجود دارد که باعث بهتر زیستن و آرامش فکری ما خواهند بود و چه بسا که این دانسته ها جالب توجه هستند خصوصا وقتی آن ها را با دانسته های اشتباهی ای که داشتیم مقایسه کنیم.در روان شناسی تربیت، دانسته ها و نکته هایی حیاتی وجود دارد که شاید والدین،اجداد و یا جامعه یا آن ها را به ما نگفته اند یا اصولی غلط را به ما آموخته اند.تربیت امری بسیار مهم و حیاتی است و در این مقوله نمی توان به تجربه و سنن تکیه داد.امروزه روش های نوینی در تربیت کودک وجود دارد که عمل کردن به آن ها نه تنها به نفع آینده ی کودک است بلکه عمل کردن به آن ها اجتناب ناپذیر است.

شروع

در ابتدا می بایست به سوال نخست پاسخ بدهم.جواب این سوال از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است زیرا که هر والدینی باید از جواب این سوال آگاه باشند تا برای تربیت کردن فرزند آمادگی لازم را داشته باشند.تربیت،زمان شروع مشخصی دارد و آن زمان دقیقا پس از انعقاد نطفه است.لذا هر زوج قبل از اتخاذ تصمیم برای بچه داشتن باید مطالعه ای گسترده در رابطه با تربیت و اصول آن داشته باشند.بر خلاف تصور بسیاری از مردم که گمان می کنند تربیت فرزند از زمان کودکی آن شروع می شود،تربیت،بسیار قبل تر از این زمان باید شروع شود زیرا که برای تربیت علمی یک فرزند ابتدا باید این فرزند سالم باشد.

قبل از اتخاذ تصمیم برای بچه داری دانستن نکات زیر برای سلامتی کودک حائز اهمیت است:

.1 سن مادر: به طور کلی زنانی که از مراقبتهای بهداشتی، پزشکی و تغذیه مناسب برخوردار باشند، میتوانند در هر سنی نوزادان سالمی به دنیا آورند و خود نیز سالم بمانند. اما به اعتقاد بسیاری از متخصصان بهترین زمان برای حاملگی سنین بین 20 تا 35 سالگی است. سنین پایینتر از 20 سالگی به دلیل وزن کم و عدم رشد کافی احتمال مشکلات حاملگی، از قبیل کم خونی و مسمومیت حاملگی بیشتر است. این موضوع و خطرات ناشی از نارس بودن نوزاد، کم وزنی در سنین بالاتر از 35 سالگی علی الخصوص بالای 40 سالگی بروز اختلالات کروموزومی به ویژه سندرم داون - منگول - بیشتر است.

.2تغذیه:زنان حامله باید رژیم غذایی مناسب داشته باشند تا بتوانند هم سالم بمانند و هم فرزندانی سالم به دنیا آورند.

.3داروها: اغلب داروها دارای تاثیرات منفی بر سلامت جنین هستند. داروهایی نظیر الکل، نیکوتین، هورمونها، بعضی از پادتنها، هروئین، متادون،همگی در جنین تاثیرات مخربی میگذارند. بسیاری از نوزادانی که مادران شان در دوران حاملگی داروهای فوق را مصرف میکردند،علائمی از اختلالات رفتاری از خود نشان دادند.

.4 بیماریها و اختلالات مادر: بیماری های ویروسی نظیر سرخجه و آبله مرغان در دوران اولیه بارداری بسیار خطرناک است؛ و یکی از سختترین بیماریهای ویروسی در سهماهه اولیه بارداری سرخجه است که ممکن است منجر به ناهنجاری های قلبی، ناشنوایی، نابینایی و یا عقب ماندگی ذهنی نوزاد شود. اختلالات و بیماریهای دیگر نظیر ایدز، سیفلیس، مسمومیت حاملگی نیز موجب اختلالاتی در نوزاد خواهد شد.

.5 عامل ارهاش: اگر مردی با ارهاش مثبت با زنی با ارهاش منفی ازدواج کند، چنانچه فرزندشان ارهاش مثبت داشته باشد ممکن است خون مادر در مقابل ارهاش مثبت پادتن تشکیل دهد. این پادتن در بارداری بعدی این پادتنها ممکن است به ارهاش مثبت خون جنین حمله کند. این تخریب ممکن است مختصر و یا گاهی باعث فلج مغزی، ناشنوایی و یا عقب ماندگی ذهنی شود. خوشبختانه این مشکل قابل کنترل است و میتوان بعد از تولد نوزاد و با آزمایش خون آن - نمونه بند ناف - چنانچه مادری ارهاش منفی و فرزند ارهاش مثبت دارد، با تزریق آمپول روگام از تولید پادتن خون مادر جلوگیری شود.

".6اضطراب مادر: اگر چه بین سیستم عصبی مادر و جنین هیچ ارتباطی وجود ندارد، اما حالات عاطفی مادر مانند، نفرت، ترس و اضطراب در سیستم عصبی مادر تاثیر گذاشته باعث آزادسازی بعضی از مواد شیمیایی - مانند اپی نفرین و استیل کولین - و وارد شدن آن به جریان خون میشود و همچنین تحت این شرای بعضی از غدد فعال شده و مقادیر زیادی هورمون را به خون وارد میکنند. این تغییرات از طریق جفت به جنین منتقل میشود و باعث تاثیرات منفی بر جنین خواهد شد."

توجه به موارد و نکات فوق امری حیاتی و الزامی است،هم برای والدین و هم برای فرزند.اولین شرط برای رسیدن به نتیجه ای خوب در فرآیند تربیت،سالم بودن فرزند است.

در رابطه با مورد ششم - اضطراب مادر - ،وظیفه ی مرد بسیار سنگین است.زیرا که او نزدیکترین فرد به همسرش است.او علاوه بر دیگر مراقبت ها همواره باید مراقب حالات روحی و روانی همسر خود باشد.مرد پس از اطلاع از بارداری همسرش می بایست کم کم به تغییر برنامه های روزمره ی خود بپردازد و زمان بیشتری را برای بودن در کنار همسر اختصاص دهد.و همچنین مراقب باشد حتی الامکان خبرهای بد و استرس زا به گوش همسرش نرسد.

مرد می بایست قدرت تحمل خود را افزایش دهد و در هر حال خونسردانه و با مهر و محبت با همسر خود تعامل کند.او برای سلامتی هر دو سرمایه اش یعنی همسر و فرزندش می بایست از خصلت ها و رفتارهایی که همسرش را می آزرد و ناراحت می کرد،دوری کند.زیرا که او مسئول سلامتی آن هاست.البته در این امر نقش زن نیز چندان کمتر از مرد نیست،او نیز می بایست برای مراقبت از خود در برابر احساسات ناگوار با حربه ی بی تفاوتی،از سلامتی خود و فرزند خود مراقبت کند.

"در دوران بارداری جنین کاملا وابسته به مادر است و مواد غذایی که مادر مصرف می کنداز راه جفت به جنین می رسدبنابراین تغذیه ی مناسب مادر باردار علاوه بر تامین سلامت خودش در سلامت جنین و نوزاد آینده هم نقش مهمی دارد.غذای روزانه ی خانم باردار باید دارای همه ی گروه های غذایی باشد،چون استفاده از یک گروه غذایی ،همه ی موارد لازم را تامین نمی کند.این گروه غذایی عبارتند از:-1 نان و غلات-2گوشت،حبوبات،تخم مرغ و مغزها -3شیر و فراورده های آن مانند پنیر و ماست کشک -4سبزی ها و میوه ها"

خانم باردار برای حفظ سلامتی خود و فرزند،می بایست نکات بهداشتی را نیز رعایت کند.وی همواره باید سعی کند در فضای آلوده قرار نگیرد.فضای آلوده ممکن است شامل کل شهر باشد،در روزهایی که هوا آلوده باشد نباید از منزل خارج شود و یا اگرجهت مراجعه به پزشک یا مسائل مهم،در شرای آلودگی جوی از ماسک استفاده کند.همچنین از نزدیک شدن به افراد آلوده یا بیمار جدا خوداری کند خصوصا افرادی که آلوده به بیماری های واگیردار هستند.تغذیه نیز می بایست از لحاظ بهداشتی کاملا ایمن باشد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید