بخشی از مقاله
چکیده
در یک سازمان سالم، سلامت جسمی و روانی کارکنان به همان اندازه مهم و مورد توجه مدیریت سازمان است که تولید و بهره وری مورد تأکید قرار می گیرد. فرسودگی شغلی، پدیده ای است که در پاسخ به فشار روانی مزمن و بیشتر در حرفه های که در برخورد مستقیم با مردم هستند بیشتر از سایر حرفه ها ممکن است مشاهده شود و دارای سه بعد خستگی عاطفی، مسخ شخصیت و فقدان موفقیت فردی بوده و یکی از علل مهم کاهش عملکرد شغلی است.
این معضل علاوه بر بروز اثرات نامطلوب جسمی، عوارض نامطلوب روانی نیز به همراه دارد. علائم این پدیده زمانی آشکار می شود که توانایی های فرد برای تقاضاهای محیط کار کافی نباشد و می تواند بر احساس رضایت حرفه ای و سلامت جسمی-روانی کاهش بازده کاری، افزایش غیبت از کار و کاهش کیفیت خدمات به ارباب رجوع و حتی نارضایتی منجر شود. در این مطالعه، به بررسی ادبیات، مبانی و ابعاد مختلف فرسودگی شغلی پرداخته می شود.
نتیجهگیری و جمعبندی
با توجه به شیوع بالای فرسودگی شغلی در بین کارکنان و به سطوح مختلف این پدیده شغلی و عواقب آن بر کیفیت کار و خدمات ارائه شده به ارباب رجوع، اهمیت این موضوع چند برابر می شود و لازم است با اتخاذ روش های تعدیل کننده به رفع این پدیده اقدام گردد. راهکارهای متفاوتی برای مقابله با این پدیده ارائه شده که این مقاله به اختصار به بیان برخی از آنها پرداخته است.