بخشی از مقاله
مقدمه
آنجا که سخن از اندیشه ی دینی و علی الخصوص دین الهی می رود در کنار آن و بهتر گفته باشیم در بطن و جان آن ، پیام ایثار و شهادت وجود دارد . به عبارت دیگر این مفاهیم، از مفاهیم اساسی و ارزشمند در آموزه های دینی محسوب می شوند و راه زنده نگهداشتن این ارزش های والای انسانی که خداوند به آن می بالد در گرو از خود گذشتگی و شهادت است و همین مفاهیم متعالی هستند که افتخارات ملت ها را در طول تاریخ رقم زده است .
براین اساس باید گفت : اولا ادیان الهی مروج اندیشه ی از خودگذشتگی و شهادت طلبی هستند چرا که ادیان الهی ذاتا در ستیز با ظلم هستند ، ثانیا ایدئولوژی دینی پشتوانه و توجیه گر انگیزه شهادت طلبی است به این معنا که ایدئولوژی به انسان ها می آموزد شهادت نابودی نیست بلکه جاودانگی است ، ثالثا خداوند یکی از راه های رسیدن به قرب الی االله را مبارزه ی برعلیه غاصبان ،زیاده خواهان و ظالمان و کشته شدن در راه تحقق ارزش های الهی معرفی کرده است ، و در نهایت این که پایداری و تداوم و همچنین افتخار جوامع در طول تاریخ با روحیه شهادت طلبی رقم می خورد بگونه ای که این مفاهیم ژرف در طول تاریخ همواره سرنوشت جوامع بشری را تعیین کرده و انسان را از نابودی معنوی نجات داده است.
لذا بسیار جای بحث و تفحص دارد که به معنای این مفاهیم ،چگونگی شکل گیری ، انتقال این آموزه ها،بررسی نقش تعیین کننده ی آن ها در جنبش ها ی اجتماعی و انقلابات و به ثمر نشستن آن ها توجه داشت تا جایگاه این کلید واژه ها در جامعه شناسی اسلامی و جامعه شناسی علوی مشخص، وارد و پررنگ شود .
روش شناسی
تحقیقاتی از این دست را عمدتا می توان در زمره ی تحقیقات بنیادی جای داد چرا که در این نوع " انگیزه اصلی تحقیق به طور کلی ارضای کنجکاوی پژوهشگر و یافتن اصول و قواعد کلی حاکم بر رابطه ی پدیده هاست
. مجموعه ی اصول وقواعدحاصل ازتحقیق بنیادی پایه های دانش بشررا درهررشته ایجاد می کند ." - فرجی:1390 - 129 البته می توان از یافته های این نوع تحقیقات به عنوان مبانی نظری تحقیقات کاربردی استفاده کرد . این که چه عاملی باعث نثار جان فرد برای اهدافش می شود ؟ علت اصلی شکل گیری جنبش های اجتماعی چیست ؟ رمز پیروزی جنبش ها در طول تاریخ چیست ؟ چگونه می توان این روحیه را در افراد یک جامعه ایجاد کرد و تقویت نمود ؟ و... سئوالاتی است که در این نوع تحقیقات باید بدان پرداخت .
در این تحقیق با استفاده از روش تحلیل محتوا به که می توان " برای بررسی محتوای آشکار پیام های موجود در یک متن "
در تحلیل و درک پیام آیات قرآن بهره جسته ایم . در این روش محقق با تحلیل پیام ها به مواد زیر پاسخ می دهد :
-1 ویژگی های شخصیت های نامبرده در متن
-2 -2 پیشینه ی پیام -3 -3 اثرهای پیام بر مخاطبان " - همان منبع : - 132
بحث و نتیجه گیری :
ایثار یعنی نثارکردن هر چیز اعم از مادی و معنوی در عین نیاز؛ - ویوثرون علی انفسهم و او کانوا بهم خصاصه - - ایثار می کنند بر نفس هایشان ولو به آن نیاز داشته باشند. - مسلما کسی که از چنین ویژگی برخوردار است دارای عظمت روحی بالایی است تا از خواسته و نیاز خود به نفع دیگری چشم پوشی کند .
شهید از ریشه شهد در مقابل غایب و در لغت عرب به معنی حاضر بودن در یک محل آمده است همچنین به معنی کسی که چیزی را با چشم خود دیده و کسی که آنچه را دیده بیان می کند - اسم فاعل - ، به کار می رود ولی در معنای دینی آن کشته شده در راه خدا برای اصلاح جامعه منظور است ، جامعه ای که در آن ذکر الهی موجبات تطمئن القلوب را فراهم می سازد، و در این معنا بالاترین نوع از خود گذشتگی محسوب می شود چراکه جان هرکس بالاترین و مهمترین علت وجودی هر انسانی است .
با گسترش معنای لغوی این دو واژه ی کلیدی می توان به مفهوم فرهنگ ایثار و شهادت رسید که بیش تر مورد نظر ما می باشد ، اگر بپذیریم فرهنگ به مجموعه ی اعتقادات و باورها و آداب و رسوم گفته می شود ، می توان گفت فرهنگ ایثار یعنی شکل گرفتن مجموعه رفتارها ، رسوم و باورهایی که انسان را به ترجیح و برتری دیگری برخود راهنمایی می کند