بخشی از مقاله

چکیده

امروزه با توجه به زندگی مدرن شهرنشینی و افزایش سهم فضای مجازی و رسانه ها در زندگی افراد جامعه، نوع فعالیت هاو بازی های کودکان نسبت به گذشته به شدت دچار تغییر شده است.به نظر می رسد با در نظر گرفتن اهمیت دوران کودکی بررسی نوع و فضای بازی کودکان و تعیین جایگاه این موضوع در فرهنگ وتاثیر آن بر سلامت جامعه ضروری است.

برای این منظور ابتدا با نگاه اجمالی به فرهنگ و شکل گیری شخصیت ؛ تغییر فضا و نوع بازی کودکان امروز را در نظر می آوریم.سپس اهمیت دوران کودکی ، نقش یادگیری و بازی در این ایام را مورد توجه قرار می دهیم.پس از بررسی نقش بازی های رایانه ای و رسانه ها بر کودک ، با بیان اهداف و انواع بازی و تاکید بر نقش طبیعت بر سلامت کودکان تلاش می کنیم معیارهایی برای انتخاب فضا و نحوه بازی کودکان ارائه دهیم.

در مجموع می توان گفت با توجه به نقش بی بدیل سال های نخستین زندگی در شکل گیری شخصیت فرد، فضا و شکل بازی های کودکان می تواند مسیر حرکت افراد جامعه را تعیین کند.چگونگی تعاملات اجتماعی نسل آینده ،بینش و تعهد آن ها به حفظ و حراست از محیط زیست ، فرهنگ و هویت همگی در گرو دقت در فعایت و بازی های کودکانه است.لذا عزمی ملی و فرا ملی برای داشتن زمینی آباد با مردمانی متعهد ، شاد و آرام در توجه به این مسأله مورد انتظار است؛تا با جلوگیری از نگاه سطحی و نابخردانه به دوران کودکی و بازی های کودکانه و ممانعت از نگاه تجاری به کودک و فعالیت ها و نیازهای او ،فضای متناسب با فطرت و هماهنگ با طبیعت را برای بازی های او فراهم سازیم تا بتوانیم درسالهای آتی انتظار تعهد به جامعه و محیط زیست را از او داشته باشیم.

مقدمه

نقش فرهنگ به مثابه خون در رگهای جامعه است - فراهانی، سید آبادی - . رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت االله خامنه ای نیز فرهنگ وهویت فرهنگی را اساس پیشرفت و موجودیت ملتها می داند وکودکان آینده سازان جامعه می باشند که دربستر همین فرهنگ و موجودیت جامعه رشد می کنند و پرورش می یابند. اگر چه زندگی کودک بازی نیست ولی بازی همه زندگی کودک است. بازی به عنوان روح کودکی و وجه ممیز کودکی از بزرگسالی رسانه ارتباطی کودک با دنیای پیرامون است. اگر مهم ترین صفت یک کودک رشد مدام باشد آنگاه اهمیت بازی به عنوان ابزار کسب تجربه رشد آشکار خواهد شد

بسیاری از آموزشهای تربیتی را میتوان در خلال بازیها به کودک نشان داد و به راحتی کودک را در مسیر درست تربیت نمود.بازی در شخصیت سازی و رشد کودک تأثیر فراوان دارد .بازی میتواند وسیله کسب تجربه های پرارزشی باشد که کودکان در خلال آن از جهت احساسی، اجتماعی و روانی رشد میکنند

امروزه در اثر شهرنشینی ،گسترش رسانه ها،محو شدن مرزهای اجتماعی،کاهش فاصله معلومات و به طور کلی زوال کودکی ؛ فعالیت کودکان،نوع بازی ها و محیط بازی آنها به شدت تغییر کرده است.با این حال الگوهای رفتاری آنان همچنان در بازی شکل میگیرد .این الگوها در سراسر عمر کودک سرمشق او خواهند بود.بازی از هرنوعی که باشد ، لازم است با اهداف پرورش فرزند هم سو باشد چرا که نوع و محیط بازی کودک از ارکان سازنده منش وهویت اوست.

میزان تعهد کودک درسالهای آتی درگرو شکلگیری شخصیت او در سالهای اولیه زندگی است.این دوران فرصتی مناسب برای انتقال فرهنگ و تعلق به هویت و طبیعت است.لذا بررسی جایگاه و اهمیت بازی کودکان و تاکید بر نقش آن در آینده جامعه اهمیت به سزایی دارد.

بازی برای کودک رسانه ای است برای آموختن، بیان کردن و به خاطر سپردن - شارپ، - 1363 به همین جهت بازی،ابزاری قابل اعتنا در جهت توسعه به شمار می رود - کریم مردمی، ابراهیمی . - 1393- در نهایت می توان گفت بازی کودکان، درابتدا آشنایی با محیط، سپس تجربه برای به کارگیری کاربردها،سپس فرهنگ پذیری و سرانجام همه تعلیم و همه تربیت است

تغییر نگاه جامعه به بازی کودکان و جلوگیری از بینش سطحی و تجاری به این حیطه ضرورتی انکار ناپذیر در جهت رسیدن به جامعه ای سالم وتوسعه یافته می باشد.

فرهنگ عصاره زندگی اجتماعی است و در آن تمامی افکار ، اهداف ، معیارها ،ارزشها ، فعالیتهای انسان وضوابط فردی واجتماعی منعکس می شود - فراهانی، سید آبادی - . به عبارتی فرهنگ کلیتی پیچیده شامل دانش،باور ،هنر ،اخلاقیات، قانون ،رسوم و هر نوع توانایی و عادتی که انسان به عنوان عضوی از جامعه بدست می آورد و در قبال آن جامعه تعهداتی به عهده می گیرد .با توجه به این که کودکان ارزش های زندگی خود را در همان سال های اولیه زندگی شکل می دهند ؛ از این طریق با فرهنگ جامعه پیوند خورده و از آن تاثیر می پذیرند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید