بخشی از مقاله
چکیده
فرهنگ مقوله ای پیچیده و بحث برانگیز است و از عناصر گوناگونی تشکیل شده است. می توان فرهنگ را به عنوان مجموعه ای از باورها، قوانین، دانش ها، آداب و رسوم، ارزش ها، حقوق و عادت ها تعریف کرد. بر این اساس فرهنگ با زندگی مردم پیوند جدانشدنی داشته و می تواند بر تمامی ابعاد آن اثر گذار باشد. بسیاری از جنبه های فرهنگ در شکل گیری ویژگی های شخصیتی، سبک های مقابله ای، تنظیم هیجانی، سلامت روان و ابتلای به بیماری های روانی نقش دارد.
در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی و مروری سعی در شناخت و جمع بندی دیدگاه های گوناگون در رابطه با آسیب شناسی روانی و فرهنگ با تمرکز بر اختلال اسکیزوفرنیا شده است. نتایج مطالعات علمی و شواهد تاریخی نشان می دهند که تظاهرات، شدت و پیش آگهی اسکیزوفرنیا به شدت تحت تاثیر ابعاد فرهنگی هر جامعه قرار می گیرد. نقش عوامل فرهنگی در اختلالات روانی شدید نظیر اسکیزوفرنیا نیازمند توجه مناسب متخصصان حوزه سلامت است. در واقع برای شناخت ، درمان و مدیریت اختلالات روانی مانند اسکیزوفرنیا شناخت کامل تمامی متغیرهای زیستی، اجتماعی و فرهنگی دخیل، لازم و ضروری است.
مقدمه
رفتار انسان برآیندی از ویژگیهای بیوشیمیایی، ژنتیک، تجارب یادگیری پیشین، حالات انگیزشی و پیشایندهای روانشناختی و نیز بافت فرهنگی است که اغلب نقش آن نادیده گرفته میشود
در واقع فرهنگ نقش بسیار پیچیده ای را در تاریخ طبیعی و تحول روانی-اجتماعی رفتارهای انسانی ایفا کرده است
در سال 1977 کلینمن3 سرآغاز دوران روان پزشکی میان فرهنگی نوین4 را به عنوان یک رویکرد تحقیقاتی میان رشته ای اعلام کرد که روشهای انسان شناختی5 و مفهوم سازی6 را با رویکردهای سنتی روانشناختی و روان پزشکی یکپارچه و ترکیب مینمود.
دیدگاهی که کلینمن و سایرین در دهه 1970 به آن اشاره کردند اهمیت مطالعه فرهنگ و آسیبشناسی را در ادراک روشنتر نقش جهان اجتماعی در اختلالات روانی را منعکس میکرد. از سوی دیگر تلاشهای تحقیقاتی موازی در روانشناسی بین فرهنگی شیوههایی را که فرهنگ از طریق آن اختلالات و آشفتگی-های روانشناختی را شکل میدهد شناسایی کرده و تبیین می نمود. روان پزشکی فرهنگی به عنوان یک رشته علمی با استفاده از مفاهیم و ابزارهایی که از علوم زیستی و اجتماعی به عاریت گرفته بود برای پیشبرد درک کامل از آسیب شناسی روانی، مدیریت بیماران و خانواده ها توسط متخصصان و جامعه در طیف وسیع تر بوجود آمد.
تحقیقات پیشین نشان دادهاند که فرهنگ در تعیین آنچه بهنجار یا نابهنجار خوانده میشود نقش قابل توجهی دارد - کوبیک8، 2014، سام و موریرا، 2012، مادوکس و وینستد9، . - 2008 علی رغم نقش قابل توجهی که فرهنگ در آسیب شناسی روانی دارد علم روان پزشکی اغلب نسبت به اهمیت آن در آسیب شناسی روانی و سلامت روان بی توجه بوده است
رینک و دیویسون11، - 2007 بر اساس یافته های پیشین فرهنگ نقش مهمی را در شکل گیری شخصیت و آسیب شناسی روانی ایفا میکند. با توجه به مطالب فوق در این مقاله به بررسی و مرور مطالعات صورت گرفته در زمینه ارتباط میان فرهنگ و آسیب شناسی روانی با تمرکز روی اختلال اسکیزوفرنیا خواهیم پرداخت. مطالعات تاریخی و شواهد علمی نشان میدهد که اسکیزوفرنیا اختلالی است که به شدت تحت تاثیر فرهنگ قرار گرفته است. قبل از پرداختن به مقوله فرهنگ و آسیب شناسی لازم است که تعریف دقیقی از مقوله فرهنگ و آسیب شناسی روانی ارائه شود.
آسیب شناسی روانی
از لحاظ تاریخی ارائه یک تعریف دقیق از آسیب شناسی روانی به دلیل اصطلاحات مفاهیم و تعاریف متفاوتی که در توصیف رفتار نابهنجار بکار میرود با چالشهای اساسی روبه رو بوده است. - مادوکس و وینستد12، . - 2008 بنابراین اجماع نظری در مورد تعریف دقیق آسیب شناسی روانی وجود ندارد.گفته می شود که تغییرات اجتماعی تعریف معتبرتری از آسیب شناسی روانی را فراهم میسازند . یک مثال عالی در این زمینه، تغییر در هنجارهای اجتماعی صورت گرفته نسبت به جنسیت، نژاد و رابطه جنسی در جوامع غربی است که منجر به ایجاد باورها، ارزشها و اعمال متفاوتی در افراد این جوامع شده است