بخشی از مقاله

چکیده

در رابطه با واژه »فرهنگ« تعاریف گوناگونی صورت گرفته که اجمالا می توان آن را مجموعه ای از دانشها، باورها، هنر، قوانین ،اخلاق، آداب و رسوم و سایر قابلیتها و عادتهایی دانست که انسان به عنوان عضو جامعه آنها را فرا می گیرد، فرهنگ با پدیده های گوناگون در تعامل بوده واز آنها تأثیر و تأثر می پذیرد که ازجمله آنها »یادگیری« است،

یادگیری آداب و رسوم و قواعد و سبک هایی وبه عبارت بهتر فرهنگی دارد که برای رسیدن به نتیجه مطلوب، این »فرهنگ یادگیری« باید مورد توجه قرار گیرد، از طرف دیگر فرهنگ دارای مؤلفه ها وعناصری است که می بایست بر یادگیری سایه افکند، و »یادگیری فرهنگی« را بوجود آورد، اینکه یادگیری چگونه، کجا، ازچه چیز و... باشد؟ عواملی هستند که موجب تعالی یادگیری و اعتلای آن وبا فرهنگ شدن آن می شوند.

این مقاله با روش مطالعه، توصیفی تحلیلی شکل گرفته و با تحقیقات کتابخانه ای، نقش و تأثیر متقابل فرهنگ و یادگیری را در یکدیگر مورد بررسی و تحلیل و تبیین قرار می دهد.

با توجه به مباحث مطرح شده در این مقاله، می توان اذعان کرد، یادگیری باید مبتنی بر مباحث نظری و بنیادین فرهنگی بوده و از غنای فرهنگی برخوردار باشد، هرچند پیچیدگی و درهم تنیدگی دو واژه فرهنگ و یادگیری به اندازه ای است که می توان جدا کردن وتفکیک آن دو را بسیار سخت و دشوار دانست ولی بی تردید هرچه این دو تعامل بیشتری با یکدیگر داشته باشند اهداف متعالی و برتری بدست آمده و بهتِغای فرهنگ یادگیری یعنی یادگیریِ فرهنگی نزدیک شده ایم.

-1 مقدمه

موفقیت یک کشور در زمینه های فرهنگی، اقتصادی، سیاسی در گرو برخورداری ازیک نظام آموزشی منسجم وپویا است.در حوزه ی آموزش و پرورش با توجه به سطح انتظارات مردم و از طرفی تغییرات سریع به وجود آمده در عرصه های گوناگون جامعه، ضرورت بازنگری در فرایند آموزش و پرورش با توجه بیشتر به اسناد بالا دستی منبعث از مبانی نظری ودر یک کلام؛ فرهنگ را دو چندان می سازد.

گروهی از روان شناسان، یادگیری را نه فقط پردازش اطلاعات در ذهن، بلکه نوعی »فرهنگ پذیری« می دانند و معتقدند هنگامی که فرد شروع به یادگیری در یک محیط خاص می کند، در حقیقت رفتارها و نظام اعتقادی اعضاء فرهنگی که با آنها تعامل مینماید را اخذ می کند. بنابراین آموخته های وی را خارج از محیطی که در آن دانش را کسب نموده است، نمی توان فهم و تفسیر نمود.

آنها از همین منظر به انتقاد از مدارس فعلی پرداخته و معتقدند آنچه که در مدارس به دانش آموزان عرضه می شود، نوعی دانش بافت زدایی شده و ناقص می باشد، در حالیکه دانش همچون ماده ای نیست که بتوان آن را در نقطه ای تولید کرد، سپس بسته بندی نمود و آن را برای ارائه به نقطه ای دیگر انتقال داد. بلکه از تعامل بین فرد و فرهنگ است که دانش شکل گرفته و معنا می یابد . بدین ترتیب جایگاه دانش را نمی توان تنها ذهن اشخاص دانست، بلکه برای ردیابی آن باید به محیط، فرهنگ و حتی ابزار و مصنوعات فرهنگی نیز مراجعه کرد.

روشهای تدریس و یادگیری که برای محصلان دارای فرهنگ خاص مؤثر است ممکن است برای متعلمان و محصلان دارای فرهنگ دیگر مفید نباشد. این امر ایجاب میکند تا معلمان با روشهای متعددی آشنا شوند و برای گروه های متفاوت روشهای تدریس و یادگیری مناسبی را به کار گیرند و این زمانی اهمیت بیشتری می یابدکه بافت فرهنگی و قومیتی گستردگی بیشتری داشته باشند که بخصوص در جامعه ایرانی صدق میکند.

هر جامعه ای دارای فرهنگ خاصی است که آن را از دیگر فرهنگ ها متمایز می سازد، زیرا فرهنگ های مختلف، هر یک، الگوهای رفتاری، ارزشها و قوانین خاص خود را دارند. بسیار دیده میشود که فرهنگهای گوناگون برای یک مقوله ی مشترک، قوانین و ارزشهای مختلفی را تعریف کرده اند. همچنین مردم فرهنگهای مختلف، معانی متفاوتی را از یک رخداد مشابه استنباط می کنند. بنابراین یک رفتار ممکن است به دلیل نحوه ی عمل در جوامع گوناگون معانی مختلفی داشته باشد و بحث از تفاوتهای فرهنگی را به میان آورد

وجود تفاوت های فرهنگی به عنوان یک واقعیت مهم در اغلب جوامع و الزامات و ضرورتهای پیش رو در مواجهه با این مقوله، برنامه ریزان و کارگزاران تعلیم و تربیت را بر آن داشت تا بیش از پیش به این مسئله توجه نمایند، زیرا آموزش، یادگیری و پرورش در هر جامعه ای با فرهنگ ارتباطی تنگاتنگ و متقابل دارند. بدین معنی که از یکسو فرهنگ را محصول آموزش قلمداد نموده اند و از سوی دیگر فرایند آموزش را متأثر از نظام معنایی، ارزشها و هنجارهای - یا همان فرهنگ - موجود در یک جامعه تصور کرده اند

به همین دلیل است که هر فرهنگی، نظام آموزشی متناسب خود را تحقق می بخشد و هرنوع یادگیری و آموزشی نیز مبتنی بر فرهنگی خاص است.

-2 تعریف فرهنگ، یادگیری

1-2 فرهنگ Culture

در لغت نامه دهخدا در تعریف »فرهنگ« آمده است که این واژه مرکب از »فر« که پیشاوند است و »هنگ« که از ریشه » ثنگ« اوستائی به معنی کشیدن و فرهیختن و فرهنگ هر دو مطابق است با ریشه ادوکا وادور در لاتینی که به معنی کشیدن و نیز به معنی تعلیم و تربیت است

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید