بخشی از مقاله

چکیده

در فضای مجازی شبکه های ادبی متعددی ، برای نشر اثار ادبی و معرفی شاعران معاصر فعالیت می کنند و این موضوع همواره در جوامع ادبی مورد چالش قرار گرفته است که ایا می توانیم نشر در فضای مجازی را فرصت بدانیم یا تهدیدی برای منابع مکتوب به شمار می رود ؟ در بسیاری از شبکه های ادبی که به صورت بسترهای الکترونیکی فعالیت می کنند ، قابلیتهای ذخیره سازی ، ویرایش ، جستجوی درون متنی و بایگانی مجازی وجود دارد که می تواند بستر مناسبی برای شاعران معاصر باشد تا اثار خود را به انتشار مجازی رسانده و از انجا تبدیل به منابع مکتوب نمایند . یکی از رسالتهای شبکه های ادبی در فضای مجازی گسترش زبان و ادبیات فارسی و حمایت از شاعران معاصر ، ارتقای سطح علمی انها و معرفی این استعدادهای ادبی ، به جامعه ی ادبی کشور است. در حقیقت شبکه های ادبی فرصت انتشار اولیه برای شاعران نوپا را محقق می کنند و احساس خود باوری در انها را تقویت نموده،و امکان تشریک مساعی با بزرگان و صاحب نظران حوزه های ادبی را فراهم می کنند.

در این مقاله به این موضوع می پردازیم که نشر نظام مند در فضای مجازی و استفاده از امکانات و بسترهای الکترونیکی نه تنها تهدیدی برای منابع مکتوب نیست بلکه می تواند فرصتی برای معرفی منابع مکتوب و اثار ادبی معاصر و تشویق شاعران جوان برای نشر اثار خود به صورت مکتوب باشد به گونه ای که این فعالیت هدفمند موجب تقویت نشریات و ترویج زبان و ادبیات فارسی در گستره ی وسیعی از ادب دوستان و علاقمندان در این حوزه خواهد شد. البته ارائه ی راهکارهای مناسب و عملی برای کاربرد بهینه از امکانات نوین و شبکه های ادبی بدون اسیب شناسی، رفع نواقص و تقویت پشتوانه های علمی امکان پذیر نخواهد بود . در این مقاله ی بین رشته ای از دو دیدگاه ادبی و فنی به موضوع نشر با اشتراک گذاری اثار ادبی در فضای مجازی نگریسته شده است .

واژگان کلیدی :شعر معاصر- فضای مجازی - اشتراک گذاری شعر- شبکه های ادبی - زبان و ادبیات فارسی

مقدمه

در دنیای امروز نشر وگسترش منابع ادبی و ترویج زبان و ادب فارسی بدون توجه به امکانات نوین وکاربرد هدفمند و اصولی بسترهای الکترونیکی میسر نخواهد شد. فضای مجازی و اینترنت کاربردهای بیشماری در جهان پیدا کرده که یکی از بزرگترین کاربردهای ان ، ایجاد مراکز اطلاع رسانی بدون مرز در حوزه های متعدد علمی ،هنری ، فرهنگی، ادبی و اجتماعی است. این شیوه ی نوین اطلاع رسانی بر این پایه استوار است که همه ی اطلاعات ، اعم از اطلاعات دیداری ، شنیداری و نوشتاری تبدیل به محتوای الکترونیکی شده و برای بارگذاری در بستر های الکترونیکی اماده می شوند. در بین همه ی حوزه های علوم بشری ، هنر و ادب دو مقوله ی پر مخاطب می باشد که شبکه های اجتماعی با توجه به اصول مخاطب محوری و جذب بیشترین بازار هدف، روی این دو مقوله بیشتر از موضوعات دیگر تمرکز دارند. در ایران نیز شبکه های ادبی متعددی در فضای مجازی فعالیت می کنند که با ایجاد پایگاه های اطلاع رسانی به دنبال جذب مخاطبان خاص و عام هستند . در این شبکه های اجتماعی که در قالب بستر های الکترونیکی و با محوریت اطلاع رسانی واشتراک گذاری اطلاعات اداره می شوند ، با نشر اثار ادبی شاعران جوان و نویسندگان معاصر نقش بسزایی در اطلاع رسانی و تشویق استعدادهای ادبی جوان بر عهده دارند.

از پر مخاطب ترین شبکه های ادبی در ایران، می توان به شبکه ی ادبی - - شعر نو - - و - - شاعرن پارسی زبان - - اشاره کرد که در حوزه ی فرهنگ و ادب فعالیت می کند و هدف اصلی آنها گسترش زبان و ادبیات فارسی و حمایت از شعر و شاعران معاصر در کشور است .در حقیقت شبکه های ادبی فرصت انتشار اولیه برای شاعران نوپا را محقق می کنند و احساس خود باوری در انها را تقویت نموده،و امکان تشریک مساعی با بزرگان و صاحب نظران حوزه های ادبی را برای انها فراهم می کند .در اغلب از این شبکه های ادبی ، اثار شاعران بزرگ ایران به نمایش گذاشته می شود و مخاطبان می توانند با استفاده از موتورهای جستجوگر یا لغت یاب برنامه ریزی شده در انها، از اشعار و محتوای

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید