بخشی از مقاله

چکیده:

در حال حاضر جامعه اسلامی از جامعه سنتی به سوی جامعه الکترونیک در حال حرکت است. آموزش و پرورش به عنوان یک ارگان مهم جامعه اسلامی، برای مواجهه با این فرایند اجتماعی، سیاسی و فرهنگی وظایف مهمی را به عهده دارد، تا بتواند فرهنگ قومی و مذهبی خود را حفظ نماید. در این زمینه بهره مندی از فضاهای مجازی نیز، مبتنی بر میزان بصیرتی است که در یادگیرنده وجود دارد. تمام هم وغمّ معلم، خانه و مدرسه باید این باشد که سه توانایی اساسی - فهم، نقد و توان تصمیم گیری - در یادگیرنده شکل بگیرد.

این همان »بصیرت« است که باید هدف تعلیم و تربیت باشد. در این پژوهش با مطالعه عمیق بر منابع معتبر و متعدد در مورد چالش های فضاهای مجازی موارد - از هم پاشیدگی خانوادگی- پخش عکس های برهنه و سوء استفاده جنسی از بچه ها- عدم کنترل های پدر و مادر- اعتیاد اینترنتی- حیا زدایی و نقض احکام شرعی- عشق ورزی-گره خوردن دنیای مجازی به واقعیت- هویت دیجیتالی- الگوی عمومی ظهور خود برای کودکان- فرهنگ بی حجابی- اتلاف وقت کودکان و نوجوانان- رفتارهای زود رس جنسی در کودکان و نوجوانان- اعتیاد به مواد مخدر در کودکان و نوجوانان و چاقی کودکان و نوجوانان تبیین گشته است - .

در مورد فرصت ها؛ - اخبار و اطلاع رسانی- آموزش و دانشگاه و کتابخانه مجازی-وبلاگ ها- امر پژوهش- مقابله با تهدیدات فرهنگی- دسترسی به فناوری اطلاعات- نقش کارآفرینی در خانواده- تولید محتوای دینی- حضور متخصصان دینی و توسعه قرآنی - برررسی شده است.

مقدمه:

فضای مجازی و نظام تعلیم و تربیت - فرصت ها و چالشها -

سبک زندگی، از عوامل متعددی اثر می پذیرد که یکی از مهم ترین آنها، سبک مصرف رسانه ای و فضاهای مجازی است.نظام رسانه چه در سطح ملی و چه در سطح فراملی آن به شدت، فرهنگ و امنیت فرهنگی کشورها را متاثر از خود ساخته است و زندگی دنیای امروز به شدت سنگینی سایه ی رسانه های جهانی را در خود احساس می کند.امروزه مهم ترین ابزار جنگ میان قدرت ها، رسانه و بخصوص فضاهای مجازی است و همین فضاهای مجازی هستند که در دنیا، فکر، فرهنگ، رفتار و در حقیقت هویت فرهنگی انسان ها را القاء و تعیین می کنند؛ به طوری که استفاده از قدرت نرم برای تامین منافع ملی و تمامیت ارضی کشور ضرورت است و مراقبت از کشور در برابر تهدید نرم، حیاتی است.

دشمنان اسلام از روش های متنوع و متعدد و ناروایی برای نابودی مسلمانان استفاده می کنند. در جنگ روانی دشمنان علیه مسلمانان، ایمان و اعتقادات آنان مورد هدف قرار دارد. امپریالیسم خبری غرب با انحصارات رسانه ای و محصولات عظیم، گسترده و متنوع فرهنگی خود، امپریالیسم فرهنگی را پدید آورده است.

رسانه های جمعی اکنون در دسترس همه انسان ها هستند. دیگر از این پس رسانه ها جزء نیازهای اساسی انسان نوگرایند. جوانان، گروه اثرگذار و قشر حساس جامعه هستند و در چگونه رقم خوردن آینده کشور، نقش مستقیم دارند.فراگیر شدن بهره مندی از اینترنت در ایران و عضویت پررنگ جوانان ایرانی در شبکه های اجتماعی مجازی، ضرورت بررسی اقدامات ویرانگر این شبکه ها را در حوزه باورها و ارزش های دینی دو چندان می کند به همین دلیل پژوهش و برنامه ریزی برای ارتقاء سطح سواد مخاطبین فضاهای مجازی، امری ضروری است.

برای پرورش نسلی سلزنده، خلاق، خداجو باید نگاه خود به روش هایی که به نام تربیت در خانه و مدرسه به کار می رود، تغییر داد. میراندن آنچه که به غلط انجام داده و زنده کردن آنچه که به درستی باید انجام داد.

در جهان امروز پیشرفت تکنولوژی در زمینه ارتباطات و انتقال اطلاعات باعث به وجود آمدن تعاملات ارتباطی زیادی در سراسر جهان شده است.مشکل مدیریتی در عرصه اینترنت از ابتدای شکل گیری این شبکه تا کنون به صورت معضلی پایدار، ذهن بسیاری از اندیشمندان، سیاستمداران و برنامه ریزان کشورهای مختلف را درگیر کرده است.

اینترنت و شبکههای اجتماعی به اسم پیشرفت، به روز بودن، ارتباط با دنیا و ... در اختیار قرار داده شده است. یکی از اهداف امپریالیسم خبری، برتری جهان بینی غربی و تلاش در جهت تسخیر اذهان انسان ها برای پذیرش آن است. آن ها می کوشند کشورهای جهان سوم را با جهان بینی و شیوه زندگی غربی آشنا کنند و به آن رهنمون سازند. نتیجه اش، وابستگی، بی هویتی، مقلد محض بودن، نا امید شدن، افسردگی، خود کم بینی در برابر بیگانگان، عقب ماندگی، مصرفی بار آمدن و هزار مشکل دیگر خواهد بود.

تعریف سایبر و فضاهای مجازی:

سایبر مخفف کلمه سایبرنتیک به معنی هدایت و راهبری می باشد. در توصیف این کلمه، فرایندهای ارتباطی، اطلاعاتی و کنترلی به عنوان ابزارهای هدایت مطرح شده اند. علاوه بر سایبر از کلمات مجازی و الکترونیکی نیز به صورت معادل در زبان فارسی استفاده می شود و یک خدمت یا محصول را در محیط های مرتبط با رایانه توصیف می کنند. به عنوان نمونه می توان به دانشگاه مجازی و تجارت الکترونیکی اشاره کرد. کلمه فضا در ترکیب فضای مجازی نیز به مفهوم انتزاعی و همچنین ابعاد بسیار وسیع آن است.

اینترنت چیست؟

اینترنت شی ءای مادی و قابل لمس نیست. اینترنت یک سازمان ارگانیک و اشتراکی دارد. موجودی دیجیتالی که به موازات تجربه انسان حرکت می کند و می تواند انواع اطلاعات و دانستنی ها را در دسترس بشر قرار دهد.

اینترنت، بزرگترین شبکه رایانه ای جهان است که از میلیون ها رایانه شخصی، مسیریاب و تجهیزات مخابراتی تشکیل شده است.

اینترنت از اتصال و ارتباط بین شبکه ها و رایانه ها با یکدیگر از طریق خطوط مخابراتی نظیر تلن، آنتنهای ماهواره ای، کابلهای فیبر نوری، و... حاصل می شود.

اینترنت محمل انتقال اطلاعاتی است که در فایل ها یا اسناد موجود در یک رایانه ی دیگر ذخیره شده اند. اینترنت را می توان به یک تاسیسات بین المللی ارتباطی تشبیه کرد که به رایانه ها خدمات می دهد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید