بخشی از مقاله

چکیده

امروزه مدیریت دانش محور فعالیتهای مدیریتی در محیطهای شدیداً متغیر و رو به رشد است. جهشهای فناورانه، ظهور صنایع جدید، بازیهای قدرت در جغرافیای سیاسی، امنیتی و دفاعی از جمله تغییراتی هستند که با گامهایی سریع در ابعاد مختلف رو به رشد میباشند، ضمن اینکه موقعیت خاص جغرافیایی جمهوری اسلامی ایران، تحولات سیاسی منطقه و پتانسیل و توان بالای کشور از حیث دارا بودن منابع غنی منحصر به فرد و نیروی انسانی مولد و صاحب اندیشه، وجود دستگاهی برنامهریز و هدایتگر در خصوص موضوعات متنوع دفاعی را توجیه پذیر میگرداند. فناوری اطلاعات می تواند به عنوان ابزار قدرتمندی عمل کند و ابزارهایی مؤثر و کارآمد برای همه وجوه مدیریت دانش، شامل تسخیر، اشتراک وکاربرد دانش فراهم آورد.

از سوی دیگر، توسعه مفاهیم و ابزارهای سایبری در زندگی روزمره مردم، این فضای جدید را به صورت کاملاً جدی و هدفمند به یکی از عرصههای تقابل میان کشورها و قدرتهای دنیا تبدیل کرده است. در این مقاله با ارائه مدلی توصیفی، پس از تجزیه و تحلیل ابعاد مختلف مدیریت دانش، دفاع و فناوری اطلاعات و نیز بیان فضای سایبری و تهدیدات آن و گریزی بر پدافند غیر عامل به عنوان یکی از علوم مهم دفاعی در عصر حاضر، به بیان ارتباط دو طرفه میان مدیریت دانش و حوزه دفاعی و نقش فناوری اطلاعات به عنوان زیر ساختی اساسی در ایجاد این ارتباط معنا دار پرداخته شده، همچنین پیشنهاداتی در راستای بهبود فرآیندهای مربوطه و تعیین راهبردهای کلان با توجه به مفهوم مدل عنوانشده است.

واژه های کلیدی: مدیریت دانش، دفاع، فناوری اطلاعات، فضای سایبری، امنیت اطلاعات، زیرساخت اساسی

مقدمه

در عصر تبادل اطلاعات و با توجه به رشد تساعدی علم و فناوری می توان مدیریت دانش را زیر ساختی مطمئن و راهبردی، به منظور کاهش آسیبپذیری دانش، افزایش توان علمی و تسهیل در مدیریت راهبردی یک سازمان، ارگان یا کل یک کشور دانست و از این علم ارزشمند به منظور کشف، کسب، توسعه و ایجاد، تسهیم، نگهداری، ارزیابی و به کارگیری دانش در سازمان یا کشور از طریق ایجاد پیوند مناسب بین منابع انسانی، فناوری اطلاعات و ایجاد ساختار مناسب برای دستیابی به اهداف سازمان استفاده نمود. یکی از حیاتی ترین و مهمترین حوزه های دانشی کشور در شرایط کنونی جهان، به ویژه منطقه خاورمیانه، حوزه دفاعی و امنیتی آن می باشد. در چنین شرایطی می بایست مدیریت دانش، به جهت ابزاری و از منظر امنیت اطلاعات و دانش های فوق حساس و سرنوشت ساز دفاعی و امنیتی، برای ایران اسلامی مورد بحث و بررسی موشکافانه قرار گرفته، و عوامل کلیدی این پدیده علمی شناسایی، و مورد مطالعه دقیق قرار گیرد، و منتج به ایجاد سامانه ی مدیریت دانش با امنیت ، بهره وری و کاربرد بسیار بالا در کشور گردد.

نگاهی کلان به زیر ساخت های لازم در فرآیند مدیریت دانش، ضرورت بیش از پیش فناوری اطلاعات - IT - به عنوان زیرساختی اساسی را نمایان می گرداند. در عصر حاضر با عناوین نوظهوری همچون جنگ سایبری، امنیت شبکه، امنیت اطلاعات در فضای مجازی، حمله ویروسی، بد افزار، امنیت نرم افزاری و ... رو به رو هستیم. علیرغم وجود چنین تهدیداتی به منظور دسته بندی، نگه داری و انجام دیگر فرآیندهای مدیریت دانش، ناچار به استفاده از فضای مجازی و سایبری می باشیم. با چنین نگرشی به تبیین ارتباط و نقش فناوری اطلاعات در دو حوزه مدیریت دانش و دفاع ملی، پس از بررسی منابع مختلف در این زمینه با روش توصیفی می پردازیم.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید