بخشی از مقاله
چکیده
یکی از گامهای مدیریت دانش، اشتراک دانش است. با نگاه ملی و در جهت بهبود اقتصاد کشور، این موضوع در قالب اشتراک بین سازمانی دانش بروز پیدا میکند. صرف نظر از اطلاعات رقابتی سازمانها در ارتباط با مسائل پیش رو و نقاط ضعف آنها، میتوان با نگاه مثبت، تجربیات موفق را بین سازمانها به اشتراک گذاشت و زمینهی رشد صنعت را فراهم کرد. یکی از راهکارهای مناسب برای عملی ساختن این ایده، طرح کلینیک صنعت میباشد. در این مقاله، کلینیک صنعت و کارکرد آن تشریح شده و نقش آن در به اشتراک گذاری تجربیات موفق نشان داده میشود.
واژههای کلیدی: کلینیک صنعت، بین سازمانی، اشتراک دانش
مقدمه
قرن بیست و یکم بوسیله توسعه اهمیت دانش و تاثیر آن بر تمامی جنبههای سازمانی توصیف میشود .[1] امروزه دانش به منبع کلیدی و گاه یگانه منبع مزیت رقابتی سازمانها تبدیل شده است .[2]اگرچه مدیران موفق، در همه اعصار به اهمیت سرمایههای فکری توجه داشته و بهدنبال بهرهگیری از آن بودهاند، اما این تلاشها، سازمانیافته نبود و تضمینی وجود نداشت که دانش به دست آمده به طور مناسب و برای حداکثر منافع سازمان، به اشتراک گذاشته شود. بهعلاوه حدود 85 درصد سرمایه دانش یک شرکت، در پایگاههای داده ذخیره نشده است، بلکه در پست الکترونیکی، اسناد متنی، صفحات گسترده و دیگر فایلهای موجود روی کامپیوترهای شخصی قرار دارند .[3]
مدیریت دانش فرآیندی است که به سازمانها در شناسایی، انتخاب، سازماندهی، انتشار و انتقال اطلاعات مهم و مهارتهایی که بخشی از سابقه سازمان هستند و عموماً بهصورت ساختارنیافته در سازمان وجود دارند، یاری میرساند. سازمانها برای اجرای کاملتر مأموریت خود، افزایش کیفیت محصولات و خدمات، و تحقق اهداف خود، نیازمند ساماندهی فرآیندهای تولید، ذخیره-سازی، انتقال و تسهیم دانش هستند. این ساختاردهی دانش، حل اثربخش و کارآمد مسائل، یادگیری پویا، برنامهریزی استراتژیک و تصمیمگیری بهتر را امکانپذیر میسازد. از سوی دیگر همراهی با پیشرفت سریع دانش در جهان امروز، مدیریت دانش را به یک ضرورت انکارناپذیر تبدیل کرده است.با اتخاذ نگاه کلان، هر یک از سازمانها به عنوان جزئی از اجزاء سیستم اقتصادی کل کشور هستند. بنابراین برای بهبود کلیت سیستم اقتصادی کشور، نیاز به استقرار یک نظام مدیریت دانش میباشد که دانش تولید شده در هر یک از این زیرسیستمها بتواند برای تقویت و بهبود دیگران به اشتراک گذاشته شود.
این نقش که میتوان آن را به گردهافشانی زنبور عسل در بین گلهای مختلف تشبیه کرد، میتواند توسط یک سیستم کلان مدیریت دانش، عملیاتی شود. صرف نظر از اطلاعات رقابتی سازمانها، دانشی که در طی حل مسائل و در داخل تجربیات موفق اندوخته میشود، میتواند در اختیار سایر سازمانها گذارده شود . این اشتراک بین سازمانی دانش میتواند زمینه رشد اقتصاد ملی و رقابتی شدن آن را در سطح بینالمللی فراهم آورد. از طریق این نظام، تبادل دانش مابین سازمانها تسهیل میشود و فرایند یادگیری و خلق دانش جدید توسعه مییابد.بنابراین طراحی نظام مدیریت دانش در سطح اقتصاد ملی میتواند در پیشرفت کشور موثر باشد. در این مقاله، بعد از معرفی مدیریت دانش و اهمیت آن در سازمانها، طرح کلینیک صنعت دانشگاهی به عنوان راهکاری برای تحقق این ایده مطرح شده و معماری سیستم مدیریت دانش در این چارچوب ارائه میشود.
دانش
داده مجموعهای از دانستهها، محاسبات و آمار است؛ اطلاعات، داده سازمانیافته یا پردازش شدهای است که بههنگام و صحیح باشد و دانش اطلاعاتی مرتبط، وابسته به موقعیت، قابل اجرا و ماهیتاً پویا میباشد .[4] به بیان دیگر، دانش از برقراری ارتباط بین اطلاعات و کاربرد بالقوه آنها حاصل میشود. بنابراین دانش همان اطلاعات کاربردی است .[5]دانش، دارای عناصر فکری و تجربی میباشد که آن را در موقعیتهای خاص برای حل مسائل، قدرتمند میسازد. تفاوتهای موجود در تجربیات، آموزش، دیدگاهها و بهطور کلی تفاوت در دانش است که باعث میشود افراد در شرایط یکسان و با اطلاعات یکسان، توانایی یکسانی در حل مسائل نداشته باشند. تعبیر دارایی یا سرمایه فکری که اغلب در مورد دانش بهکار برده میشود،