بخشی از مقاله

چکیده

در سالهای اخیر، با توجه با اثرات مواد نگهدارنده شیمیایی برای دستیابی به ایمنی و کیفیت و کاهش هزینههای اقتصادی فیلم و پوششهای خوراکی مورد توجه قرار گرفته اند. پوششها و فیلمهای خوراکی به عنوان محصولات طبیعی، سازگار با محیط زیست و قابل تجزیه میتوانند جایگزین مناسبی برای بسته بندیهای سنتزی باشند. استفاده از چنین بستهبندیها علاوه بر خواص نگه دارندگی، آلودگی ناشی از ضایعات بسته بندی موادغذایی را نیز به حداقل میرسانند. ماهیت اصلی فیلم و پوششهای خوراکی بیوپلیمرهایی همچون پلیساکاریدها، پروتئینها و لیپیدها و ترکیبی از آنها هستند .

مزیت اصلی این بستهبندیها استفاده از آنها به عنوان حامل افزودنیهای غذایی همچون طعم دهندهها، مواد ضدمیکروبی، آنتی اکسیدانها، آنزیمها و رنگ هاست. پوششها و فیلمهای خوراکی به سبب داشتن ویژگیهای ممانعتی و بازدارندگی و کاهش یا مهار رشد میکروارگانیسمها میتوانند سبب حفظ کیفیت مواد غذایی شده در نتیجه سبب افزایش مدت زمان ماندگاری محصول میشوند. هدف این مقاله مروری بر مواد مناسب و خصوصیات فیلم ها و پوششهای خوراکی تشکیل شده میباشد.

مقدمه

امروزه با توجه به اینکه مصرف کنندگان، مواد با افزدونی سنتزی کمتر، سالمتر، با کیفیت بالا و ماندگاری بالا را تقاضا میکنند. بنابراین از پلیمرهای طبیعی که میتوانند به دلیل زیست تخریب پذیر بودن به عنوان یک منبع جایگزین برای توسعه بسته بندیها به شمار میآیند، استفاده کرد فیلم ها و پوششهای خوراکی به عنوان جایگزین بسته بندیهای سنتزی در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفتهاند.

فیلمهای خوراکی قابلیت مصرف شدن همراه محصولات را دارند. فیلمها و پوششهای خوراکی منحصرا از مواد زیست تخریب پذیر و مواد خوراکی تولید میشوند. فیلم های خوراکی در واقع لایه نازک و جامد از مواد خوراکی است که بر سطح محصول یا در بین اجزای مواد غذایی قرار گرفته و از آنها محافظت میکنند. فیلمها و پوششهای خوراکی را میتوان از مواد طبیعی مختلفی مانند هیدروکلوئیدها، پروتئینها، چربی و یا ترکیبی از آنها با افزودن نرم کننده و مواد فعال سطحی - سورفاکتانت - و حلال تولید کرد. فیلمها و پوشش های خوراکی میتوانند حاوی مواد مختلفی مثل رنگدهندهها، طعمدهندهها و شیرین کنندهها بوده و خواص حسی مواد غذایی بسته بندی شده را بهبود بخشند

استفاده از این بسته بندیها به عنوان تکنولوژی مدرن علاوه بر داشتن فوایدی مانند قابلیت خوردن، ساختمان ظاهری زیبا، سازگاری با محیط، غیر سمی و ارزان بودن، از محصولات در برابر صدمات مکانیکی، شیمیایی محافظت کرده و دارای خواص بازدارندگی بسیار خوب در برابر گازهای تنفسی - اکسیژن و دی اکسید کربن - ، ممانعت کنندگی در برابر بخارآب و انتقال ترکیبات طعم دار و بودار هستند، که پایداری مواد را تحت تاثیر قرار میدهند.. فیلمها و پوششهای خوراکی هم چنین میتوانند به عنوان حامل مواد ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی عمل کنند. بنابراین فیلم و پوششهای حاوی ترکیبات ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی سبب مهار و توقف رشد میکروارگانیسم های عامل فساد و بیماریزا شده و مدت ماندگاری محصول را افرایش میدهند

اثر یک افزودنی بر خواص فیلم به غلظت آن در ساختمان شیمیایی فیلم، میزان پراکندگی آن در فیلم و میزان واکنش متقابل آن با پلیمر بستگی دارد، در برخی از موارد فیلم و پوششها میتوانند بر سطح مواد غذایی برای کنترل انتشار مواد نگهدارنده از سطح مواد غذایی به داخل آن استفاده گردند

مزیتی که فیلمهای سنتتیک نسبت به فیلمهای خوراکی دارند این است که این فیلم ها ویژگیهای مکانیکی و خصوصیات نفوذپذیری قوی تری نسبت به فیلمهای خوراکی دارند هر چند که آلودگی و زباله کمتری ایجاد میکنند ولی با این وجود نیاز به تحقیقات بیشتری برای بررسی روش های فرمولاسیون و بهبود ویژگی های آنها میباشد.

در واقع هدف اصلی این مطالعه، ارایه بررسی جامع از فیلم و پوششهای خوراکی با توجه به بیوپلیمرهای تشکیل دهنده آنها، بررسی خواص آنها و روشهای بهبود خواص عملکردی مورد استفاده آنها میپردازد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید