بخشی از مقاله
چکیده
گیاهان همیشه نقش مهمی را در درمان و سلامت جوامع بشری ایفا کرده اند. یکی از جنبه های تقلیدی از طبیعت، قالب گیری مولکولی1 است که مفهوم آن تهیه مکان های گزینش پذیر2 نسبت به سوبسترا3 در یک ماتریکس است. پلیمرهای قالب مولکولی - MIPs - 4 دارای مزایای فراوانی برای بسیاری از اهداف هستند که امروزه به رسمیت شناخته شده اند.
برای سنتز5 این پلیمرها روشهای مختلفی وجود دارد. پلیمریزاسیون رسوبی یکی از بهترین روش ها در تهیه این نانو ذرات است. در این تحقیق کاتچین به عنوان مولکول هدف با روش پلیمریزاسیون رسوبی همراه با ترکیباتی از قبیل: استونیتریل، آکریلیک اسید، تری متیلول پروپان تری متاکریلات و آزابیس ایزوبوتیرونیتریل سنتز شد و پلیمر ساخته شده به طور کامل شستشو داده شد و قالب کاتچین داخل شبکه پلیمری ثبت شد. به همین روش پلیمرهای غیرقالب مولکولی - NIPs - 6 برای این مواد سنتز شد. سپس آنالیزها و تست های مربوطه برای تعیین کیفیت ذرات انجام شد.
مقدمه
از هزاران سال پیش، بشر از مواد طبیعی به عنوان یکی از منابع مهم برای درمان بیماری ها استفاده می کرده است. گیاهان همیشه نقش مهمی را در درمان و سلامت جوامع بشری ایفا کرده اند. اطلاعات مربوط به استفاده از گیاهان دارویی در طول سالیان متمادی از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است، اما انتقال این اطلاعات از افراد مسن به افراد جوان ممکن است آنها را دستخوش تغییرات شدیدی کند; بنابراین برای جلوگیری از این مسأله، ثبت دانسته های این افراد، ضروری است، علاوه بر این علاقه به طب سنتی و استفاه از گیاهان دارویی در سالیان اخیر نیز افزایش یافته است. بررسی ها نشان می دهد که طب سنتی دارای منابع با ارزشی برای درمان بیماری های مختلف است.
مفهوم برهم کنش مولکولی قدمت بسیار دارد. نظریه قفل و کلید فیشر در سال 1894 که قیاسی از برهم کنش سوبسترا با آنزیم است، در رابطه با این موضوع می باشد. با توجه به شکل 1 آنزیم دارای ساختاری بزرگتر در مقایسه با سوبسترا و حاوی شکاف هایی است که در واکنش با سوبسترا تکمیل می گردد. بنابراین سوبسترا مانند کلیدی در مقابل قفل نقاط فعال آنزیم1 عمل می نماید.
شکل :1 مفهوم قفل وکلید فیشر در کمپلکس آنزیم سوبسترا
MIP یک شبکه پلیمری سه بعدی با جایگاه های خاص اتصال است که طی فرایند پلیمریزاسیون توسط مونومرهای عاملی2 و اتصال دهنده عرضی3 در حضور یک مولکول قالب به دست می آید 3]،2،.[1 سپس مولکول قالب حذف شده و حفره هایی با ساختار مشابه آن ایجاد می شود. شناسایی و گزینش خوب و مناسب مولکول های قالب بر اساس پیوند کووالانسی [4] یا تعاملات فوق مولکولی مانند پیوند یونی، هیدروژن و واندروالاس است .[5] شماتیک آن به صورت شکل 2 می باشد.
شکل :2 شماتیک فرایند قالب گیری[6] MIP
-1-1 چای سبز
چای سبز یک چای غلیظ نشده است که توسط خشک شدن و حرارت دادن از برگ های تازه چای تهیه می شود. مزایای بالقوه سلامتی در ارتباط با مصرف چای به طور خاص به ویژگی آنتی اکسیداتیو پلی فنول چای مربوط می شود .[7] به طور کلی چای به خصوص چای سبز اثرات ضد انعقادی، جلوگیری در انواع سرطان - سرطان پوست، ریه، دستگاه گوارش و... - ، بیماری های قلبی عروقی، دیابت، چاقی، طول عمر، اثرات ضد هیستامین و ضد آرتریت، اثرات روانشناختی، اثرات آنتی باکتریال و ضد ویروسی دارد
کاتچین گروهی از ترکیبات پلی فنولی متعلق به فلاونوئید موجود در انواع میوه ها، سبزیجات و نوشیدنی های گیاهی است. اگرچه کاتچین ها برای تغذیه انسان ضروری نیستند، اما آنها با پیشگیری از بیماری های مختلف، به بهبود سلامت انسان کمک می کنند. کاتچین ها جز فلاونول طبقه بندی می شوند.میوه هایی مانند انگور، سیب، گلابی، گیلاس و چای سبز بعضی از منابع اصلی کاتچین هستند
2-1 روش های سنتز پلیمرهای قالب مولکولی
در سنتز پلیمر های قالب مولکولی شناختی صحیح از تعادل شیمیایی، تئوری تشخیص مولکولی و ترمودینامیک شیمی پلیمر برای حصول یک نتیجه مناسب ضروری است. کاربردهای مختلف پلیمرهای قالب مولکولی بستگی به خصوصیات مختلف آن ها نظیر اختصاصی بودن، ظرفیت، مورفولوژی و ... دارد که خود وابسته به روش های مورد استفاده برای تهیه پلیمرهای قالب مولکولی است. روش های پلیمریزاسیون گوناگونی برای تهیه پلیمرهای قالب مولکولی گسترش یافته است که شامل انواع روش های زیر می باشد:
پلیمریزاسیون توده ای1 ، پلیمریزاسیون تعلیقی2 ، الکترو پلیمریزاسیو ن3 ، پلیمریزاسیون متورم چند مرحله ا ی4 ، پلیمریزاسیون امولسیونی هسته پوست ه5 ، پلیمریزاسیون رسوبی6، پلیمریزاسیون مینی امولسیونی7
-3-1 واکنشگرها و اجزاء مؤثر در تهیه پلیمرهای قالب مولکولی
در تهیه پلیمرهای قالب مولکولی پنج ترکیب شامل: مولکول هدف، مونمر عاملی، اتصال دهنده عرضی، آغازگر و حلال حضور دارند و برای انجام فرآیند وجود تمام این ترکیبات الزامی است.
-4-1 کاربرد های پلیمرهای قالب مولکولی
قالب زنی مولکولی یک تکنیک قوی در ایجاد پلیمرهای سنتزی با گزینش پذیری بالا برای مولکول الگو است. با توجه به مزایایی نظیر گزینش پذیری، آزادی عمل برای طراحی مولکولی، پایداری مکانیکی و شیمیایی، سادگی و ارزان قیمت بودن، تحقیقات گسترده ای در این زمینه صورت گرفته است که منجر به کاربردهای متعدد این تکنیک شده است. برخی از این کاربردها عبارتند از:حسگرهای زیستی8، دارورسانی9، استخراج فاز جامد10، جذب انتخابی یونها، کروماتوگرافی، تغلیظ انتخابی نمونه ها11، کاتالیزورهای آنزیمی، جداسازی پپتیدها.