بخشی از مقاله

چکیده

اهمیت وجود یک سیستم حمل و نقل ریلی کارا به لحاظ افزایش ایمنی در جاده ها، کاهش مصرف سوخت و توانایی در جابجایی حجم بالای بار و مهمتر از آن رابطه مستقیم آن با توسعه، از دیدگاه شاخص های توسعه بر هیچ کس پوشیده نیست. - فطرس، صرایی و یاوری، 1393 و افروز امینی، - 1390 بنابراین دقت در انتخاب استاندارد های مناسب در امور مختلف حمل و نقل در ابعاد راهبردی جهت اتخاذ خط مشی های شایسته بسیار حیاطی است.

در چهل سال گذشته توجه کمی به استفاده از استاندارد ها در راه آهن شده است. اما تا سازمان UIC اهم فعالیتهای استاندارد سازی را با برگذاری جلسات متعدد برای تدوین استاندارد های مورد نیاز راه آهن ها به انجام رسانیده است.مجموعه های تحقیقات انجام شده بر اساس مسایل فنی و دانشهای داخلی راه آهن و ضعف استاندارد های تولید شده در این روش پای دیگر مدعیان عرصه استاندارد را نیز به این مجموعه باز نموده است. بنابراین در این تحقق با تمرکز به نیاز توجه تخصصی به حوزه راه اهن به ارائه پنج ایتم استاندارد این حوزه پرداخته و مطالب مختلف به چالش کشیده شده است.

مقدمه

استانداردهای ملی با نظارت مستقیم سازمان استاندارد طی چند مرحله کمیته های فنی عمومی و فنی تخصصی ابتدا بصورت پیشنویس تهیه شده و با نظارت دانشگاه و اساتید خبره دانشگاه و متخصصین فن در صنایع مربوط با تمرکز بر مراجع بین الملی به کمیته نهایی ملی که تحت نظارت سازمان های مکلف در نهاد ریاست جمهوری اند ارائه شده تا بصورت نهایی تدوین گردد.

با توجه به رسالت انجمن مهندسی حمل و نقل ایران و عقد تفاهم نامه های همکاری با سازمان ملی استاندارد در حوزه حمل و نقل ریلی، جهت تدوین استاندارد و توسعه فرهنگ استفاده و بهره برداری از آن، این انجمن در سال 1393 اقدام به همکاری فشرده جهت تدوین استاندارد های ملی در حوزه حمل و نقل با سازمان ملی استاندارد ایران نموده است. در حهت تحقق این مهم جمله به ایتم های شماره -3 730، 731، 732، 737-4 و UIC 797 تحت ریاست آقای مهندس بهره دار ریاست محترم انجمن به دبیری آقای مهندس محمود قائدامینی از اعضای کمسیون تدوین استاندارد این انجمن انجام شده است.

در این مقدمه لازم به ذکر است به همکاری راه آهن جمهوری اسلامی ایران با نمایندگی ادارات کل ستادی مرتبط، شرکت هولدینگ متروی تهران، شرکت بهره برداری متروی تهران، شرکت تخصصی حوزه حمل و نقل، دانشکده حمل و نقل دانشگاه اصفهان، دانشکده راه آهن دانشگاه علم و صنعت ایران و سایر دانشگا ها و مجامع تخصصی حوزه حمل و نقل ریلی در تدوین این استاندارد ها اشاره نمود.

رویه تدوین استاندارد های ملی ایران

سازمان ملی استانداد با تربیت کارشناسان خبره در همکاری با انجمن ها و سازمانهای دولتی و خصوصی به ترغیب وتشویق ایشان جهت تدوین استانداد در حوزه خصصی کاری کارشناسان مربوط پرداخته و مطابق اولویت های مشخص شده از طرف دولت موارد مربوط را به افراد ذی صلاح واگذار می نماید.

کارشناسان این حوزه مکلفند با توجه به استاندارد های که در امر استاندارد سازی استفاده می شوند مطابق با چارت ذیل - چارت - 1 همه گروهای تخصصی و فنی مربوط را جهت تدوین و بومی سازی این آتم ها به هم فکری دعوت نمایند.

در سال 1393 پنج مورد از استاندارد های بین اللملیUIC مطابق جدول ذیل - جدول - 1 در حوزه های تخصصی راه اهن و مترو توسط سازمان ملی استاندارد جهت تدوین و چاپ واگذار گردید. که انجمن مهندسی حمل و نقل ایران در این مسیر دشواری های را پیموده استتا این مهم را به انجام برساند.

چارت-1 - منبع: سازمان ملی استاندارد ایران -

جدول-1 استاندارد های تدوین شده در سال 1393

خلاصه ای از استاندارد های حوزه حمل و نقل ریلی

-1  راه آهن- هشدار خودکار برای کارگران تعمیر و نگهداری خط

. این استاندارد شامل الزامات سیستم هشدار خودکار بوده و جهت افزایش ایمنی در مجاورت خطوط ریلی در نواحی پر خطر و برای حفظ جان مامورین یا افرادی که در نزدیکی آن به کار مشغول هستند تدوین گردیده است. این استاندارد براساس ویژگیهای مربوط به » سیستم های هشدار « که در قسمت 1 گزارش شماره 10 کمیته متخصصان شماره A 124،1 ORE تعیین شده، تدوین شده است.

هدف این سیستم هشدار به پرسنلی است که روی خط و یا در مجاورت بستر حرکت وسیله نقلیه ریلی مشغول کار می باشد.

هدف از هشدار خودکار، اطمینان از درجه بالای ایمنی برای کارکنان مشغول به کار در نزدیکی خطوط راه آهن و کاهش تعداد کارکنان جهت هشدار به کارگران خط می باشد.

توصیه می شود این سیستم شامل بخش اعلام2 و بخش هشدار - 3 به زیربند الف-3 مراجعه کنید - باشد، و طراحی این سیستم به نحوی باشد که بتواند بطور مجزا از هم عمل کند.

بخش اعلام، نزدیک شدن و سایل نقلیه ریلی را آ شکار سازی و آن را اعلام می نماید. و سایل نقلیه ریلی بو سیله تجهیزات آ شکار سازی شنا سائی شده و بو سیله یک فر ستنده اعلام، از طریق ب ستر انتقال بی سیم یا کابل، به یک گیرنده اعلام گزارش داده می شود. چنانچه انتقال اعلام از طریق بستر کابل باشد، ممکن است به برخی از اجزا نیاز نباشد.

بخش هشدار، پس از اعلام - شناسایی و آشکارسازی خطر - ، برای کارکنانی که در معرض خطر هستند هشدار صادر می نماید. یک فرستنده هشدار، علامت هشدار را از طریق بستر انتقال که کابل یا بی سیم است، به یک یا چند گیرنده هشدار، می فرستد. در ادامه گیرنده - های - هشدار، مولدهای علامت هشدار را که این علائم را منتشر می نماید فعال می کنند. چنانچه انتقال هشدار از طریق بستر کابل باشد ممکن است به برخی از اجزا نیاز نباشد.

مهمترین مفاهیم و تعاریفی که در این استاندارد بکار برده شدهاند در پیوست الف - الزامی - ارائه شده است. هدف از تدوین این استاندارد، تعیین الزامات مربوط به سیستم هشدار خودکار است.

اهداف این سیستم عبارتند از:

- ه شدار خودکار در مورد نزدیک شدن و سیله نقلیه ریلی در زمان منا سب به پر سنلی می با شد که روی خط یا نزدیک خط عبور و سیله نقلیه ریلی با درجه ایمنی بالا م شغول کار ه ستند. قابل ذکر ا ست این ا ستاندارد بطور م ستقیم برای مزاحمین حریم ریل تدوین نگردیده است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید