بخشی از مقاله

چکیده

امروزه با پیچیده تر شدن مسائل شهری شیوه های متعددی برای حل مشکلات وجود دارد. یکی از معمولی ترین روش ها در سراسر دنیا که موجب تحولات چشم گیری شده فناوری اطلاعات و ارتباطات است که درکیفیت زندگی همانند نمود تغییرات اجتماعی و توسعه اقتصادی به میزان قابل توجهی به اطلاعات و بهره برداری از آن وابسته است. بیشترشهرهای ایران درچند دهه اخیردارای رشدی ناموزون بوده اند ، این رشد ناموزون مسائل و مشکلات زیادی را موجب شده است.

با توجه به شیوه شهرنشینی و شهرسازی امروزه وهمچنین افزایش سریع جمعیت ،هجوم این جمعیت به شهرها ،افزایش ساخت وسازها و رشدچشمگیر کالبدی ، شهرهابا مشکلات زیادی روبه رو شده و آن ها رانیازمند راه حل وچاره جویی برای حل این مشکلات نموده است. یکی ازبهترین مسیرهابرای کاهش مشکلات شهرها و ساماندهی امور شهری استفاده از فناوری اطلاعات وارتباطات است.درپژوهش حاضر باهدف لزوم توسعه شهر دورود باتوجه به پیشرفت فناوری اطلاعات وارتباطات سعی بر آن شده نتایج حاصل از بکارگیرری فناوری اطلاعات و ارتباطات در سطح شهر دورود را درمورد کاهش مراجعات حضوری شهروندان ، جلوگیری از رشد پراکنده ی شهر دورود و کاهش آلودگی های زیست محیطی مشخص کنیم .

این پژوهش ازنوع کاربردی – توسعه ای و روش جمع آوری اطلاعات آن کتابخانه ای ،اسنادی و نیز میدانی - پرسشنامه - است وجهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار6366 استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد بین استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات با کاهش مراجعات حضوری شهروندان دورودی با VLJ 0 000 رابطه ی معناداری وجود دارد و همچنین در صورت استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات می توان از گسترش بی رویه کالبد شهر دورود جلوگیری و از آلودگی بیش از حد آن کاست.

طرح مسئله

باتوجه به این که شهر دورود دارای رشدی ناموزون وافقی است، این رشد ناموزون مسائل و مشکلات زیادی را موجب شده است[1]، از سوی دیگر توان وظرفیت استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات را دارد. لذا ضرورت دارد در توسعه ی آتی شهر دورود استفاده از فناوری های جدید به خصوص فناوری اطلاعات و ارتباطات مورد توجه قرار گیرد تا بتوان شاهد کاهش هزینه های مدیریت شهری هم از سوی مدیران و هم از سوی شهروندان بود. کاهش تردد های درون شهری ، سرعت در ارائه خدمات ، کاهش مشکلات زیست محیطی و امکان ارائه ی خدمات کاراتر و... از سایر مزایای این دیدگاه جدید است. همچنین بتوان با کمک گیری از استفاده ی از فناوری های جدید اطلاعات و ارتباطات به رشد موزون و سنجیده ی شهر دورود کمک کرد و از گسترش بی رویه ی آن جلوگیری به عمل آورد.

اهمیت وضرورت

باتوجه به فناوری های جدید که پیچیدگی زندگی اجتماعی را به دنبال دارند نیازمند تسهیل امور مختلف زندگی هستیم و بدون توجه به فناوری بسیاری از امور زندگی قابل عمل و اجرا نیست. بنابراین استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات موجب بهبود کیفیت زندگی ،ارتقای کیفیت زیست محیطی ، کاهش بوروکراسی در ارائه ی خدمات به آن ها ، ایجاد فرصت های برابر و ... در امور شهری می شود. با توجه به مزایای بهره گیری از تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات اهمیت و ضرورت آن روشن می شود. ما در این پژوهش با شناسایی راههای بهره گیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات در امور شهر دورود به ارائه راهکارهایی جهت ارتقا و بکارگیری این فناوری در سطح شهر می پردازیم تا در نتیجه بیش از پیش به سوی شهر رفاه ،پویا و کار آمد دست پیدا کنیم .

اهداف تحقیق

-    آشنایی با تغییرات ایجاد شده با توجه به پیشرفت های فناوری اطلاعات و ارتباطات

-    آشنایی با نقش و میزان به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات در سطح شهر دورود

-    ارائه پیشنهادات جهت بهره گیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات برای به کارگیری آن در امور شهری

-    لزوم توسعه شهر دورود با توجه به پیشرفت های فناوری اطلاعات و ارتباطات

پیشینه تحقیق

مسعود تقوایی، رسول بابانسب و چمران موسوی در مقاله ای با عنوان - تحلیلی بر وضعیت فناوری اطلاعات و ارتباطات و نقش آن در مدیریت و برنامه ریزی شهری، - 1388 به این نتیجه رسیده اند که شهرهای ما توانایی بالقوه برای اس تفاده وپذیرش فناوری را دارندودر تجزیه و تحلیل داده ها نشان داده اند ،بین میزان دسترسی افراد به امکانات وفناوری اطلاعات وعدم مراجعه حضوری رابطه است که می توان با گسترش زیرساخت ها و افزایش میزان دسترسی ها، این رابطه را بهبود بخشید.

محمدی، 1392 به نقش فناوری ها در حذف انتظار و صف شهروندان می پردازد ونتیجه گرفته است که کاهش زمان انتظار شهروندان برای دریافت خدمات و کاهش میزان وقت تلف شده در صفوف متعدد شهری موجب افزایش عمر مفید شهروندان وافزایش میزان بهره وری از زمان می شود.

روستایی ،1388 کاهش ترافیک به وجود آمده در نتیجه ی افزایش استفاده از فناوری ها از جمله اینترنت در انجام فعالیت های شهری است و مسلما کاهش آلودگی ایجاد شده توسط اتومبیل ها در سطح شهر را در بر خواهد داشت.

در مقاله ای دیگرتوسط آقایان اکبر پرهیزگاروهمکاران با عنوان - سهم فضای مجازی از فضای خدمات شهری - نتیجه گیری شده است با اینکه برنامه ریزی یکپارچه ای برای استفاده از فناوری ها و خدمات مجازی در فضای شهری صورت ن گرفته است اما شهروندان به منظور پاسخگویی به نیازهای خدماتی خود به فناوریها و فضای مجازی خدمات موجود مراجعه می کنند.

این موضوع بیانگر کارکرد فناوری ها و فضای مجازی در مجموعه فضای شهری است هر چند در حال حاضرسهم این کارکرد اندک است . همچنین اشاره شده است که افراد با آشنایی با کامپیوتر وبا افزایش فرصت دسترسی به شبکه های اطلاعات وارتباطات می توانند سهم بیشتری از نیازهای روزانه خود را از طریق فناوری ها وفضای مجازی برطرف نمایند وشاخص تحصیلات و جنسیت را در استفاده از فناوری هی منتفی می دانند و نباید بر جنسیت افراد و میزان تحصیلات آنان در ایجاد فضای مجازی و فناوری ها تاکید کرد

مطلق،1388 درتحقیق خود نتیجه گرفته است که امروزه فناوری ها چه اطلاعاتی وچه ارتباطی باید هرچه زودتر به فرایند برنامه ریزی شهری وارد شود ودر این راستا طبعا شهرداری ها به عنوان بزرگترین متولیان شهر از این برنامه ریزی شهری جدا نیستند. نظر به توسعه فناوری ها ی اطلاعات در بین شهروندان ودیگر دستگاه های خدمات رسان و انتظارات شهروندان می بایست با برنامه ریزی اصولی خدمات خود را در بستر فناوری اطلاعات و ارتباطات ارائه نمایند

همچنین مقالات دیگری توسط صیدائی در سال [7] 1389؛ بانشی درسال[8] 1388 ؛اخوان مهدوی درسال [9] 1390 ؛ قربانی درسال [10] 1387 و کیانی در سال [11]1390 انجام گرفته که نتایج بیشترآن ها نشانگر دید مثبت آن ها از بکارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات در برنامه ریزی ، طراحی و مدیریت شهری است .

فرضیات تحقیق

-1 استفاده ازفناوری اطلاعات وارتباطات می تواند مانع گسترش بی رویه و ناموزون کالبدشهردورودشود.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید