بخشی از مقاله

چکیده

ماکسیم رودنسون مستشرق بزرگ قرن بیستم استشراق را چنین تعریف میکند:

اتّجاه» علمی لدراسه الشرق الاسلامی و حضارته؛ یعنی جهتگیری علمی برای بررسی سرزمینهای اسلامی مشرق زمین و تمدن آنان.« گرچه وجود واژه »الشرق« در این تعریف محدود کننده منطقه جغرافیایی است، از تأکید بر قید »اسلامی« می توان دریافت که هرجا این ملاک و هدف اسلام شناسی وجود داشته باشد، مقتضای حضور عملیات استشراق در آن جا وجود دارد، بر این اساس، کلیه سرزمینهای مسلمان نشین جهان حتی در آفریقا، اروپا و آمریکا نیز مورد بررسی مستشرقان متأخر قرار می گیرد، در این صورت، نوع چهارمی از محدوده جغرافیایی برای استشراق ترسیم خواهد شد.

از جمله انتقادات مخالفان اسلام و برخی مستشرقین مخالفت با حکم حجاب است. از نمونه های این مخالفت ها و نظریه ها ایدئولوژی خانم شیرازی از فمنیست های مقیم خارج کشور می باشد؛ »تصور اینکه به زنان مسلمان ظلم شد بسیار آسان است: پوشیده بودن، ناشناس بودن، دور از جامعه بودن، جدایی، بدون اینکه حق کار و آموزش یکسانی نسبت به مرد داشتن، مجبور به قبولی تعدد زوجات، حق طلاق کمی که بدنبال خود ترس از شرمساری برای خود و خانواده خود را دارد

« امروزه شبهه ی جدیدی از طرف روشنفکران فمنیست و یا دین ستیزان، مضربودن پوشش ظاهری زن و به خطرافتادن سلامت جسمی و روحی وی و نیز ضایع شدن حق او برای حضور در اجتماع است. در این مقاله سعی می شود به شبهاتی که مستشرقان به آن برای از بین بردن جایگاه عفت و حجاب پرداخته اند، اشاره شود .

پس از شناخت موقعیت موجود، برای تقابل مسئله ی حجاب و حفظ این ارزش گران بها لازم است که راه حل ها و هزینه های برای مواجه و مقابله با آن اندیشید. مسلماً چه بخواهیم و چه موافق فضای مجازی نباشیم، ناگزیر بهبررسی این وضع موجود می باشیم و حتماً تا بیشتر از این ریشه ی ارزشها و منفعت ها خشکیده نشده است، باید جلوی این بد اندیشی ها را گرفت. که البته نیازمند کار و عمل همگانی و به تعبیر دیگر انقلابی است.

در این مقاله کوشیده شده است تا با استفاده از چندین پژوهش علمی و نظریه های کلاسیک و کارگاهی پا در میدان حریف نهاده و از آموزه های خودشان بهره مند شویم و از سویی دیگر به شبهات و سوالاتشان پاسخ گوییم. البته استفاده از نظریه های مستشرقان قدیمی و کتب و منابع این نظرات بسیار مفید است، امّا امروزه با توجه به حضور و بروز فناوری پیشرفته و اجتماعی و شبکه هایی که در دست همگان قرار دارد، بنا نداریم با توجه به موضوع مورد بحث از آن ها استفاده کنیم؛ و همچنان پس از 34 سال از انقلاب اسلامی و ایجاد کشوری با قوانین اسلام ، درآثار جسته گریخته ترجمه شده گذشتگان بمانیم. روش این پژوهش به روش تحقیقی و کتابخانه ای و با استفاده از مقالات و سایت های معتبر می باشد.

مقدمه

ارزش و فواید فضای مجازی را به دلیل امکانت خوبی که در اختیار کاربران خود قرار می دهد ، نمی توان انکار کرد. اما در کنار این فواید سرگرمی هایی نه چندان ارزشمند وجود دارند که در آنی نگاه ها را به خود جلب می کند؛ بنابراین این عرصه های مخرب نیاز به ضد تخریب و بازدارنده هایی دارند که، فرد را از رفتن به آن سمت بازدارد.

تاریخچه ارتباطات مجازی در ایران: هنوز بیش از دو دهه از ورود اینترنت به زندگی مردم نگذشته که ضریب نفوذ آن با رشد فزاینده ای رو به رو شده است و با وجود شبکه های اجتماعی موبایلی حتی کودکان و نوجوانان نیز وارد این فضا شده اند و تصور اینکه فضای مجازی دنیایی متفاوت از فضای حقیقی است و تاثیری بر فضای حقیقی جامعه ندارد، دیگر چندان واقعی به نظر نمیرسد.

این تاثیر از همان اولین سالهای آغاز وبلاگ نویسی در ایران یعنی سال 1383 اتفاق افتاد که وبلاگ نویسان ایرانی در واکنش به تغییر نام خلیج فارس به خلیج عربی »بمب گوگلی« به راه انداختند. این تاثیرگذاری در سالهای بعد رنگ و بوی جدی تری به خود گرفت و وبلاگنویسی به عنوان ابزار کم هزینه ای برای به اشتراک گذاشتن نظرات و واکنش به رویدادها و اتفاقات به کار گرفته شد و بر طبق آمار در سال 1386، تنها در یک سرویس بلاگ - بلاگفا - تعداد وبلاگ ها به بیش از یک میلیون و 300 هزار رسید.

در کنار شکل گیری این نوع انتشار دیدگاه ها در خصوص موضوعات مختلف در فضای مجازی بخشی به نام ارسال پیام و یا ثبت نظر در وبلاگها در نظر گرفته شد. با ظهور و قدرت گرفتن شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک، توئیتر، فرندفید و ... حضور در فضای وبلاگ کمتر شد

در سال 1388 و با نزدیکی به انتخابات ریاست جمهوری در ایران این استقبال بیش از پیش اتفاق افتاد. هرچند که اساس ایجاد این شبکه ها و حمایت آنها توسط کشورهای غربی به منظور مدیریت بر فضای انتخاباتی ایران اعلام شد، اما ارتباط میان زن و مرد را راحت تر کرد.. طی چند سال اخیر وجود شبکه های اجتماعی موبایلی مانند تلگرام، واتساپ، لاین و .... ارتباط را بسیار ساده تر کرده است و اگر برای حضور در شبکه های اجتماعی سابق باید از رایانه شخصی استفاده میشد

در حال حاضر تصمیم تا عملی کردن آن برای حضور در شبکه های اجتماعی موبایلی چند لحظه بیشتر طول نمیکشد و در این فضا است که آواتارهایی - کاربران - که در حال تغییر روند از حالت سنگین و جدی به صمیمی بودند، تا حدی حساسیت زدایی از انتشار عکس بانوان در فضای مجازی برطرف شده بود که زمینه برداشتن حجاب در این فضا شکل گرفت. این اقدامات در حالی صورت میگیرد که در سال 1390 رهبر معظم انقلاب به جهت شناسایی تاثیر فضای مجازی بر فضای حقیقی دستور تشکیل شورای عالی فضای مجازی را صادر کردند.

مهم ترین تغییر دنیای مجازی این است که روابط انسانی با واسطه و از راه دور جایگزین روابط انسانی چهره به چهره شده است. مردم در آن دوستی ها و دشمنی هایی ایجاد می کنند و در آن کارهایی انجام می دهند و چیزهایی می گویند که در دنیای واقعی و رودررو هرگز طرح نمی کنند.

در بررسی » نقش تفاوت های جنسیتی در میزان استفاده ، نوع کاربری و تاثیر های گوناگون اینترنت« دریافتیم که تهدید هویت دختران، اعتیاد، فرهنگ پذیری، درگیری در عشق های مجازی و سوءاستفاده های جنسی، تهدیدهای جدی برای کاربران اینترنتی مونث می باشد.

بیان مسئله

بررسی فضای مجازی مزیت ها و مفاسد آن الزامی است به دلیل اینکه ناخواسته جامعه دچار آن شده است؛ از طرف دیگر در حالی که می شود امورات اداری و یا کاری را در منزل و بدون دقدقه انجام داد چرا فرد دچار هزینه های هنگفت شود. امروزه یکی از مسائلی که می توان به راحتی از آن به عنوان ابزار آموزش استفاده کرد همین عرصه ها و شبکه های اجتماعی می باشد . هر چند که این شبکه ها همچون شمشیر دو لبه می باشد که قسمت دیگر آن زهر آلود و خطرناک است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید