بخشی از مقاله

-1 مقدمه

به دلیل افزایش جمعیت، و همچنین با پیشرفت تکنولوژی و کاربرد ماشینآلات به جای نیروی انسانی در انجام کارها، کاریابی با چالشهای تازهای روبرو شده است. حل این چالش با مفهوم ارزش آفرینی1 ، یا با مفهوم کوچکتر شده آن، یعنی کارآفرینی - ناهید، :1388 - 40 ممکن است.

تعاریف گوناگونی از کارآفرینی وجود دارد و هرکدام به جنبههای ویژهای از این مفهوم می پردازند. در یک تعریف، کارآفرینی زیربنای پیشرفت و توسعه در نظر گرفته میشود که باایجاد ارزشهای نوین در اقتصاد و معنویت برای افراد، سازمان ها و جامعه، پاسخگوی چالشهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، و سیاسی روز آمد جامعه است . بر پایه چنین تفسیری،کارآفرینی می تواند در همه رفتارهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، و فرهنگی، تبلور یابد.

از سویی دیگر، برخی نیز کارآفرینی را به گونهای مرتبط با شانس میدانند و معتعقدند که شانس در کارآفرینی را می توان بصورت آفرینش یا شناسایی درست و بههنگام فرصت، ایجاد نمود. البته این نوع شانس به مفهوم شانسهایی که در زندگی روزمره به کار میبریم و آنها را به عوامل بیرونی و خارج از کنترل خود نسبت میدهیم، نیست میتوان کارآفرینی را به صورت فرآیندی پویا در نظر گرفت که از بخشهای آرمان، دگرگونی، و نوآوری - خلاقیت - تشکیل میشود، و از توان و انگیزه افراد برای ایجاد و اجرای ایده های تازه و یا راه حل های بهبود یافته کاربردی، بهره میگیرد.

برای اجرایی شدن چنین فرآیندی پارامترهایی مانند خطرپذیری زمانی و شغلی، مهارتهایی مانند تشکیل یک تیم برای اجرای یک کار پرریسک، نظم بخشیدن به منابع در دسترس، پیریزی یک طرح اشتغالزایی، و نگاه تیزبین برای درک فرصت-هایی که دیگران قادر به درک آن نیستند، ضروری می-باشند 

کارآفرینی به مفهوم نوآوریها، آسان سازی فرایندها، و ایجاد اشتغال باید به عنوان یک راهبرد بنیادی در رشد و بالندگی اقتصادی مورد توجه قرار گیرد. امروزه استارتاپها در کشورهای توسعه یافته این مسولیت را بر عهده دارند. در کشور ما این مسئولیت، تا اندازه زیادی، بر عهده شرکتهای دانش بنیان گذاشته شده است. اما با توجه به مفهوم کلیتر "Entrepreneurship"، نوآوری در روشها که می-تواند زمینهساز ایجاد مشاغل جدید هم باشد، نباید محدود به شرکتها باشد. هر فرد و هر ذهن میتواند یک کارآفرین باشد.

در این نوشتار سعی شده تا با ارایهی یک مثال کاربردی در علوم زمین، دیدگاه سادهتر و کاربردیتری از مفاهیم و تعاریف کارآفرینی ارایه شود. در علوم زمین، شغلهای بسیار گوناگونی وجود دارد که از صنعت نفت تا تغییرات اقلیمی، آزمایشگاهها، و جواهرسازی، بازار کار متعارف و گستردهای برای دانشآموختگان علوم زمین فراهم آورده است. در اینجا، اندکی هنر نیز چاشنی کار قرار گرفته است و تلاش بر این بوده تا شکل جدیدی از کار در علوم زمین، که جنبه هنری نیز دارد، معرفی گردد.

-2 مبانی نظری

در طبیعت سه نوع کلی رسوبات وجود دارند که شامل رسوبات تخریبی یا آواری2، رسوبات شیمایی و بیوشیمیایی3، و رسوبات آذرآواری4 میباشند

دانههای آواری در اثر هوازدگی و تخریب سنگ-های آذرین، دگرگونی، و رسوبی پدید میآیند، و توسط عواملی مانند آب، باد، گرانش، برف و یخ جابجا میشوند. برای اینکه این دانهها حفظ شوند باید از مقاومت فیزیکی کافی برخوردار باشند. دانههای شیمیایی و بیوشیمایی رسوبات در اثر نهشت از آب، یا توسط موجودات زنده ساخته میشوند، مانند آهک و صدف موجودات. اما دانه-های آذرآواری که فراوانی کمتری دارند، در اثر پرتاب یا جریان یافتن از آتشفشان به درون محیط رسوبی شکل میگیرند

شکل دانههای رسوبی شامل پارامترهایی مانند فرم، کرویت5، گردشدگی 6، و بافت سطح دانهها7 میشود که برای ما فرم دانهها از اهمیت برخوردار است، هرچند که سایر موارد نیز در زیبایی کار موثرند.

رابطه بین سه بعد دانه، یعنی محورهای بلند، متوسط، و کوتاه، فرم دانه را تعیین میکنند. دو ردهبندی زینگ - Zingg, 1935 - و اسنید و فولک - Sneed - and Folk, 1958 برای تقسیمبندی دانهها بر پایه فرم ارایه شده است که ما در اینجا تنها به معرفی مورد اول میپردازیم.

شکل 1 تقسیمبندی فرم دانههای رسوبی بر پایه ردهبندی زینگ - Zingg, 1935 - ، شکلهای سمت راست در هر خان جدول توسط اهری پور و مصدق - 1385 - افزوده شده است.

زینگ بر اساس نسبتهای و فرم دانهها را به چهار گروه زیر تقسیم بندی کرده است

الف- دانههای همبعد:8 که در آن رابطه L=I=S بین ابعاد دانه برقرار است و دانههای مکعب9 و کره10 را پدید میآورند.

ب- دانههای پهن یا صفحهای:11 رابطه ابعاد دانه به صورت - L=I≠ S - L=I>S است و دانهها دیسکی12 یا صفحهای13 هستند.

پ- دانههای میلهای یا کشیده:14 رابطه ابعاد دانه به صورت - L≠I=S - L>I=S است و دانههای میلهای15 را شامل میشود.

ت- دانههای تیغهای:16 رابطه ابعاد دانه به صورت - L≠I≠S - L>I>S میباشد و دانهها حالت تیغه دارند.

مفهوم کرویت17 اینست که دانهها تا چه اندازه به حالت کره نزدیک شده باشند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید