بخشی از مقاله

چکیده:

برای پاسخگویی به نیازهای متغیر مشتریان در بازارهای رقابتی موجود، چیدمان ماشین آلات از اهمیت ویژه ای برخوردار است. دربین استراتژی های موجود چیدمان ماشین آلات، چیدمان های توزیعی قابلیت بیشتری در جهت مقابله با نوسانات تقاضا تقاضا دارند ولی توجه به پراکنده کردن ماشین آلات مشابه بدون توجه به قابلیت های آنها کافی نیست.

در این مقاله با استفاده از قابلیت های مستقلی که هر یک از ماشین آلات دارند و به کارگیری رویکرد منبع محور یک شکل جدیدی از چیدمان توزیعی ماشین آلات ارائه می گردد که نسبت به چیدمان توزیعی سنتی از کارایی بالاتری برخوردار است. بدین منظور، یک رویه ی دو قسمتی به کار گرفته می شود بدین ترتیب که قسمت اول به تشخیص قابلیت فرآیندها می پردازد و قسمت دوم از طریق وزن دادن به قابلیت های مرتبط به استفاده از الگوریتم ژنتیک سعی در پراکندن آنها در سطح کارگاه می نماید به نحوی که مواد به بهترین حالت جریان داشته باشند. برای نمایش نحوه کار متدولوژی ارائه شده، از یک مثال بهره گرفته می شود.

مقدمه :

تحقیات اخیر در صنایع تولیدی نشان می دهند که چیدمان های موجود در محیط های پر نوسان امروزی نیاز شرکت هایی که به تولید محصولات متنوع می پردازد را پاسخ نمی دهند. مدیران همه ی صنایع معتقدند که یک چیدمان کارا می تواند عایدی بسیار قابل ملاحظه ای از طریق بالا بردن سطح رضایت مشتریان و کاهش هزینه های عملیاتی به همراه داشته باشد.[1] چیدمان های سنتی محصولی و سلولی برای شرکت هایی مناسب می باشند که بین سه تا پنج سال به تولید یک تنوع و حجم ثابتی از محصولات بپردازند

در بین استراتژی های موجود چیدمان های توزیعی به دلیل قابلیتی که در پاسخ به تغییرات تقاضاهای متنوع دارند توجه بیشتری را به خود جلب کرده اند. از جمله مزایای اصلی چیدمان های توزیعی می توان به کاهش جریان مواد و هزینه های آن، بالا رفتن دسترسی به همه ی دپارتمان ها در موقعیت های مختلف کف کارگاه و عدم حساسیت نسبت به تغییرات تقاضا اشاره کرد

اولین چیدمان توزیعی را منتریول[4] در سال 1991 ارائه کرد. بر اساس مطالعات صورت گرفته دو نوع چیدمان توزیعی شناخته شده که در شکل شماره 1 به نمایش در آمده اند که تفاوت آنها در توزیع ماشین آلات و دپارتمان های مشابه کاملاً واضح است.

شکل شماره .1 چیدمان های توزیعی سنتی

از آنجا که در چیدمان نیمه توزیعی همه ی دپارتمان های موجود توزیع نمی شوند و هنوز حالت کارگاهی در سیستم وجود دارد و چیدمان نیمه توزیعی هم سعی می کند بدون توجه به ارتباطات، ماشین آلات مشابه را از هم دور کند، . وقتی تقاضا و تنوع بسیار متغیر یا تعداد دپارتمان ها و ماشین آلات زیاد باشد، این چیدمان ها کارایی لازم را ندارند و نمی تواند بسیار مؤثر واقع شوند

در این مقاله نوع جدید از چیدمان توزیعی با درنظر گرفتن قابلیت های ماشین آلات و ارتباط بین آنها ارائه خواهد شد. در چیدمان ارائه شده قابلیت های که از نظر تکنیکی نیاز است که به صورت متوالی انجام شوند در قالب یک گروه تعریف و سپس توزیع صورت می گیرد. گروه بندی این توانمندی ها با در نظر گرفتن وزن بالا بین هر دو قابلیت متوالی صورت می گیرد. به همین دلیل چیدمان ارائه شده تحت عنوان چیدمان توزیعی وزنی شناخته می شود.

در طراحی این چیدمان فقط ماشین های مشابه یکسان در نظر گرفته نمی شوند بلکه توانمندی ماشین آلات معیار توزیع است. به عنوان مثال ممکن است دو ماشین که از نظر ظاهری و عملکرد اصلی متفاوت هستند، یک قابلیت مشابه هم داشته باشند. شکل شماره 2 نمای شماتیک این چیدمان را نشان می دهد. همانطور که در شکل مشخص است این چیدمان از نظر توزیع ماشین آلات و دپارتمان های مشابه در سطحی بین دو چیدمان توزیع سنتی موجود است.

شکل شماره .2 چیدمان توزیعی وزنی

به منظور دستیابی به چیدمان توزیعی بهینه ماشین آلات، یک الگوریتم ابتکاری دو مرحله ای طراحی گشته است که در مرحله اول به تعیین قابلیت ها پرداخته و در مرحله دوم با استفاده از الگوریتم ژنتیک و رویکرد تعریف شده برای چیدمان توزیعی وزن داده شده به توزیع ماشین آلات می پردازد. قبل از شروع کار با الگوریتم معرفی شاخص های استفاده شده مورد نیاز است.

مرحله اول الگوریتم: خوشه بندی قابلیت های ماشین آلات به منظور تعریف عناصر منبعی

قدم .1 تعریف همه ی قابلیت های موجود در سیستم

قدم .2 تهیه ی ماتریس برای نشان دادن اینکه هر ماشین کدامیک از قابلیت های موجود در سیستم را دارد

قدم .3 تعیین ستون های مشابه ماتریس که نشان می دهد هر قابلیت توسط کدامیک از ماشین ها قابل انجام است.

قدم .4 مقایسه ستون ها و قرار دادن ستون های مشابه تحت عنوان یک عنصر منبعی

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید