بخشی از مقاله
چکیده
با ورود و گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات، عصر حاضر شاهد تحولی نوین و شگرف در حوزهی آموزش میباشد این تحول در سایهی تکنولوژی و ورود دنیای دیجیتال به خصوص در حوزهی آموزش میباشد. یکی از تغییرات ایجاد شده در آموزش و یادگیری، تغییر نگرشها و انگیزههای یادگیرندگان نسبت به آموزش و محتوای آموزش است. یادگیرندگان این نسل از محیطهای یک طرفه انتقال اطلاعات راضی نبوده و به دنبال محیطهای یادگیری تعاملی و درگیر کننده هستند.
بازیها می توانند چالشهای فوق الذکر را برطرف کنند بازیها شیوهای جذاب برای یادگیری هستند؛ قابلیت بازیهای آموزشی میتوانند بخشهای آزارنده آموزش و یادگیری را از بدنه آن جدا کنند و به فرایند لذت بخشی تبدیل کنند. یادگیری حاصل از یک بازی ،جدی، ناخودآگاه و به شدت اثربخش است.
در طی چندین سال اخیر، گرایش به سمت بازیهایی که در دورههای یادگیری الکترونیک و به صورت رایانهای یا دیجیتال ارائه میگردد در حال ظهور است؟ از طریق استفاده از بازی های رایانه ای، به ویژه بازی های رایانه ای آموزشی، یادگیرندگان می توانند دانش خود را در این بازیها به کار گیرند و از تجارب یادگیری کسب شده در دنیای مجازی، در جهت شکل دهی به رفتار خویش در آینده بهرهگیری نمایند. از این رو کاربست بازیهای آموزشی در محیط کلاس درس می تواند موثر و مفید واقع شود.
بازی های آموزشی
اگرچه »بازی« از جمله مفاهیمی بوده است که از دیرباز، علاوه بر کارکردهایی نظیر سرگرمی و پرکردن اوقات فراغت، نقش آموزشی، تقویت قدرت خلاقیت و آفرینشگری نیز داشته است
یادگیری مبتنی بر بازی می تواند در کنار روش سخنرانی معلم در کلاس درس به کار گرفته شود. این شیوه از یادگیری بدنبال آن است که روش های جدید طراحی آموزشی مبتنی بر - - ITC را مورد توجه قرار دهد و در عین حال می-خواهد مهارت ها و شایستگی هایی را که بعدا" در دنیای کار مورد نیاز دانش آموزان است را در آنها پرورش دهد. بازیهای رایانهای دارای متنی تعاملیاند و کاربر میتواند به طور مستقیم در جریان بازی مداخله کند، مسیر بازی، سطح دشواری، شرایط و محیط بازی و ... را انتخاب و در ادامه بازی نتایج و پیامدهای ناشی از انتخابهای خود را مشاهده نماید
منر - 2002 - 2 بازیهای رایانهای را نوعی از نرمافزارهای تعاملی معرفی میکند که با اهداف از پیش تعیینشده جهت سرگرمی کاربر به وجود آمدهاند. ورود بازیهای رایانهای به دنیای کودک همراه با نظریههای بسیاری در مورد تأثیرات مثبت و منفی آنان بوده است.
لیپمن - 1998 - 3 معتقد است این بازیها میتواند توجه کودکان را به یادگیری جلب کند و فرصتهایی را برای یادگیری آنها به وجود آورد. پژوهشهای دیگر نیز نشان داده که تأثیر بازیهای رایانهای بر ذهن جوانان به گونهای است که به ایجاد و گسترش مهارتهای شناختی تازه و مهم کمک میکند و کودکان و نوجوانان را قادر می سازد تا اطلاعات را کارآمدتر از نسلهای پیشین برنامههای چندرسانهای دریافت و پردازش کنند
همچنین بسیاری معتقدند که گزارش جراید در مورد مضر بودن آنها حقیقت ندارد و بازیهای بسیاری وجود دارند که به هیچوجه خشونت آمیز نیستند و کاربران برای انجام این بازیها و دستیابی به هدفهای موفقیتآمیز باید برخی از تواناییهای شناختی خود را به کار گیرند
این شیوه از یادگیری، از جمله تکنیک هایی است که می تواند به تسهیل و بهبود اجرای فرآیندهای مدیریت دانش4 کمک نماید. یادگیری مبتنی بر بازی به عنوان نسل بعدی یادگیری الکترونیکی در نظر گرفته می شود. یادگیرنده می تواند از بازی به عنوان ابزاری جهت اکتساب دانش و یادگیری از افراد خبره استفاده کند. تعداد روزافزونی از سازمان های آموزشی به دلایل مختلفی از این شیوه استفاده می کنند.
طبقه بندی بازی های رایانه ای آموزشی
بازیهای رایانهای را به طور کلی به دو دسته تقسیم کردهاند:
1. بازی هایی که جنبه سرگرمی دارند: این بازیها، بازیهاییهستند که صرفاً برای سرگرمی هستند و ممکن است در هر رایانه شخصی موجود باشند. از نظر پیچیدگی و آسانی، بازی برای کاربر سطوح مختلفی را دارا هستند، مانند بازی Counter-Strike و Halo این بازیها در فرمتهای مختلفی در اختیار کاربران قرار دارند مانند: Game Consol, Pc بر روی گوشیهای همراه، هر چند یادگیری در این بازیها میتواند، و اتفاق میافتد، ولی هدف عمده این بازی ها سرگرمی بوده است.
2. بازی هایی که از نظر آموزشی مهم هستند و جنبه آموزشی دارند: این بازیها به منظور اینکه جزء خاصی از یادگیری را بهبود بخشند، به وجود آمدهاند، وقتی کاربر وارد این بازیها میشود از او انتظار خاصی می رود. از این بازیها در مواقع اضطراری پرورشی، در تعلیم و تربیت ابتدایی، در آموزش و پرورش مشارکتی، در یادگیری حفظ سلامتی و در قسمتهای دیگر جامعه استفاده می شود از این بازیها همچنین برای تعیین سطوح مختلف آموزشی در تمام مقاطع تحصیلی مدارس و در دانشگاههای سراسر جهان استفاده میشود
بازی های رایانه ای ، یکی از انواع بسیار مهم بازی های آموزشی هستند. بازی های رایانه ای انواع متعددی دارند که هر یک می توانند از جهتی خاص، مفید واقع شوند که از آن جمله اند:
1. بازی های آموزش قوانین: در این بازی ها، کاربران با قوانین و اصول ریاضیات، فیزیک، شیمی، زیست شناسی و ... و کاربرد آنها آشنا می شوند.
2. بازی های شبیه سازی: در بازی های موسوم به شبیه سازی نظیر شبیه سازی رانندگی، خلبانی، هدایت سفینه ی فضایی، افراد ضمن انجام بازی، با قوانین و مقررات و چگونگی انجام آن کار آشنا می-شوند.
.3 بازی های استراتژیکی: این بازی ها به افراد اجازه می دهند تا یک موقعیت تاریخی یا افسانه ای را تجربه کنند.