بخشی از مقاله
چکیده:
کاربرد مهندسی معکوس در علم معماری، آموزش تئوری بر مبنای روش های از پیش تجربه شده، جهت بالا بردن خلاقیت هنری، تجربه و تحلیل صحیح آثار معماری در پروسه طراحی می باشد. این پژوهش با بررسی فرآیند مهندسی معکوس، نقش آن را در آموزش معماران و طراحی بناهای جدید بررسی می کند . این پژوهش با مطالعات تحلیلی- توصیفی آغاز گردیده است و تاثیر نتایج آن رادر یافتن اصول طراحی جدید مورد مطالعه قرار می دهد.
مهندسی معکوس معمارانه، روند کشف اصول و مبانی پایه ای آثار از طریق تجزیه و تحلیل آن ساختارها، عملکرد و رابطه آن با سایر عوامل دخیل در طراحی معماری می باشد. با استفاده صحیح از مهندسی معکوس می توان اطلاعات جامعی در مورد اثر یا ایجاد تغییرات در آن با تغییر در پارامترها ایجاد نمود. در این پژوهش ابتدا به تعاریف موجود در مهندسی معکوس پرداخته و سپس کاربرد آنها را در طراحی معماری بررسی خواهیم نمود. مجموع همه این توانایی ها تجربیات ذهنی ارزنده ای در اختیار طراح قرار می دهد.
مقدمه:
مهندسی معکوس معمارانه روشی منطقی بر اساس دو مبنا می باشد: مبنای اول معنوی مفهومی که شامل فرم ،فضا، زیبایی شناختی بوده و دیگری فیزیکی اجرایی که شامل مصالح،جهت گیری می باشد. مهندسی معکوس معمارانه شیوه ای موثر در انتخاب روش های اجرای ساختمان و ارتباطات این عناصرمی باشد. دانشجویان معماری با تحلیل مراحل الگوریتم در مورد فضاهایی با کارکرد های گوناگون تاریخی و مدرن از قبیل مسکونی ،آموزشی ، توریستی وغیره به ذهنیتی در مورد روند طراحی معماری دست پیدا خواهند کرد.
با تحلیل و مقایسه و آنالیز مفهومی فرآیند استخراج شد، به دانش و خلاقیت هنری و فنی آنان افزوده میشود. بررسی بناهای شاخص به صورت مفیدی مورد استفاده تیپولوژیست های معماری وکلیه محققان این رشته خواهند بود آنالیز آثار معماری بایستی بر مبنای فرآیندها، ابزارها و اهداف به محصول منجر شوند. این اجزا عبارتند از:مبانی نظری ،کانسپت، آنالیز، فرم، اقلیم، سازه، هندسه، پلان، نما، برش، استانداردهای معماری مصالح و عناصر معماری.
طرح مسئله:
این پروژه به بررسی نقش مهندسی معکوس در آموزش طراحی معماری می پردازد،که میتواند منبع الهامی برای دانشجویان معماری در خلق اثر باشد. مهندسی معکوس نقش به سزایی در نوآوری درطراحی خواهد داشت. فرآیند طراحی معماری در تمامی دروس پنجگانه طراحی در دوره کارشناسی دانشگاههای ایران ، بر اساس مطالعات فیزیکی ، سایت، آنالیز و مهمترین آن بررسی نمونه های اجرا شده داخلی و خارجی می باشد. به طور گسترده و عملی،با تحلیل نمونه های اجرا شده و آنالیز کاربری پلان و ساختارهای فضایی می توان از مهندسی معکوس جهت استخراج اصول طراحی در فضاهای مورد نظر می باشد.
جدول1 -آموزش طراحی معماری در ایران
اهمیت و ضرورت موضوع:
.1بررسی اصول بکار رفته در معماری از طریق مهندسی معکوس
.2انتقال اطلاعات، استخراج شده توسط مهندسی معکوس و استفاده مجدد در بناهای جدید
.3تدوین روش های معماری جدید بر اساس مهندسی معکوس در پروژه های بارز
نقش اجتماعی، فرهنگی در پروژه های معماری قدیمی ، نمودار اجرا شده ایی است که می توان آن ها را با توجه به مهندسی معکوس یافت و بر اساس قوانین و تکنولوژی معماری با دستیابی اصولی که در طراحی منفعل معماری به کار می رود می تواند تاثیر به سزایی در صرفه جویی انرژی و دستیابی به معماری پایدار باشد.
اهداف تحقیق:
.1بررسی الگویی جهت یافتن طراحی معماری از طریق مهندسی معکوس
.2بررسی امکان بکارگیری مهندسی معکوس در علم معماری و آموزش تئوری بر اساس روش های از پیش تعیین شده
سوالات تحقیق:
.1آیا امکان طراحی الگوهای جدید طراحی بر اساس روش مهندسی معکوس در معماری وجود دارد؟
.2آیا می توان با بررسی مهندسی معکوس تکنولوژی و روش جدیدی را برای طراحی معماری ایجاد نمود؟
فرضیات تحقیق:
به نظر می رسد در جهت طراحی الگوهای جدید معماری می توان از روش مهندسی معکوس سود جست.
به نظر می رسد مهندسی معکوس جهت بازیابی اصول بکار رفته در طراحی بناهای مهم می تواند روشی برای استفاده مجدد از آنها را فراهم کند.
روش تحقیق:
به دللیل نبود منابع کافی در این زمینه این پژوهش با مطالعات تحلیلی - توصیفی آغاز گردیده است وبا بررسی نمونه هایی ، تاثیر نتایج آن رادر یافتن اصول طراحی جدید مورد مطالعه قرار می دهد.
آموزش طراحی معماری
به طور کلی در گذشته، سیستم آموزشی، مبتنی بر روش استاد شاگردی بوده است. یعنی یک استاد بعد از چندین سال تجربه می توانست تجربه خود را به دیگری منتقل کند. در معماری نیز چنین بود، یک کارگر بعد از 30 تا 40 سال به مقام معمار می رسید و او نیز می توانست معماران دیگری را تربیت کند. معماری علمی است که چندین جنبه در آن دخیل است، از بحث روانشناسی تا بحث اجرایی و ایستایی و غیره؛ کسی معمار می شد که دایره اطلاعات بسیار وسیعی داشت.
دردوران مدرنیته چون سیستم زندگی متحول شد و در بحث صنعت و تکنولوژی پیشرفت های زیاد حاصل شد، نوع زندگی اساسا تغییر کرد و مقوله سرعت نکته مهمی در زندگی مردم پیدا کرد، به طبع در همه رشته ها تاثیر گذاشت. بدان معنا که نیاز به ساخت و ساز زیاد شد و تعداد معماران سنتی کافی نبود و مجبور شدند سیستم آموزش را به صورت مدرن مطرح کردند.تشکیل کلاس آموزشی و یک استاد به چندین نفر آموزش بدهد و سیستم استاد و شاگردی که وجود داشت، متحول شود.