بخشی از مقاله

خلاصه

کاربرد مدیریت سیتمهای اطلاعاتی در پشتیبانی از فعالیتهای تجاری ضرورت داردودراین میان همواره افرادی با قدرت تحلیل بالا وزاویه دید و پیشینه تجاری مورد نیاز هستند تا فرایند های تجاری را بارورتر کنند. فنآوری RFID باعث بوجود آوردن جو متشنج و هیجانزدهای در چند سال اخیر در عرصه تولید و خدمات شدهاست. این مقاله بمنظور آشنا ساختن خواننده با سیستمهای RFID و چگونگی بکار گیری این تکنولوژی نوین در سیستم های اطلاعاتی تقدیم میگردد.بکار گیری این تکنولوژی با صرف هزینه هایی جهت تجهیزات و آموزش همراه است که در زمانی بسیار کوتاه با سود حاصله از آن جبران خواهد شد.

کلمات کلیدی: سیستم ،سیستم های اطلاعاتی ، سیستم های اطلاعاتی مدیریت ، تکنولوژی RFID

.1 مقدمه

سازمان ها را در عصر جدید از بکار گیری سیستم های کامپیوتری و تکنولوژی اطلاعات و رسانه های پیش رفته گریز و گزیری نیست و آینده از ان آنانی است که با شناخت دقیق و صحیح ، محاسن و معایب این سیستم ها را موشکافانه مورد امعان نظر قرار داده و از تجربه دیگران درس بگیرند بدون اینکه هزینه هایآن تجربه را مجدداً تقبل نمایند . دسترسی به کامپیوتر و تکنولوژی اطلاعات و رسانه هایا پیش رفته ، مولد شتاب فزاینده هست و شتاب، این تاثیر را دارد که هر واحدی از زمان را که صرفه جویی می شود از واحد قبلی آن با ارزش تر می سزد . بدین ترتیب حلقه باز خورد مثبتی به وجود می آید که شتاب را شتاب می بخشد . گسترش سیل آسای کامپیوتر در دهه های اخیر ، مهمترین تغییر را در نظام دانایی از اختراع چاپ در قرن پانزدهم یا حتی از اختراع خط به این سو پدید آورده است .

به موازات این تغییر خارق العاده ، گسترش شبکه ها و رسانه های جدید آمده است که به همان اندازه شگفت انگیز است و کارش ، جابجا کردن دانایی و عناصر تشکیل دهنده آن یعنی داده و اطلاعات است . آنچه که مدیران در سطوح مختلف سازمان انجام می دهند و همواره در فضای آن حرکت می نمایند ، تصمیم گیری را می توان جمع آوری و پردزش اطلاعات در نظر گرفت - صرافی زاده ، ص - 1380 :56 در دهه 1990 سیستم های اطلاعات استراتژیک عرضه شد که عمدتا به خاطر توسعه موضوعات مدیریت استراتژیک توسط متخصصانی چون ام . پرتر، تی . پیترز ، جی ، ریس ، هلی ، مارکیدس و جی . برنی در دهه 1980 بود . برتری رقابتی به عنوان یک موضوع مهم مدیریتی مطرح می شد ، توسعه دهندگان نرم افزار از ایجاد چنین ابزارهای بسیار خرسند بودند .

در حال حاضر نقش سیستم های اطلاعات تجاری گسترش یافته و حمایت استراتژیک را نیز در بر می گیرد . جدیدترین اقدامی که در این زمینه صورت گرفته عبارتند از : جنبه های تجاری دادن به اینترنت ، رشد اینترنت و اکسترانت. اکثریت رهبران سازمانها اطمینان یافته اند که مدیریت اطلاعات ، مهمترین عامل موثر در عملکرد سازمانی و برتری رقابتی است . اکنون بیش از پیش روشن شده است که اهمیت محوری اطلاعات از آنجاست که کنترل آن به دست مدیران اطلاعات سپرده شود . تصمیم گیری درباره شبکه های اطلاعات و سایر کاربرد های انفجار تکنولوژی ، امروزه در حوزه مسئولیت مدیریت عالی سازمان است . اما اگر مدیر عالی سازمان باید این تصمیمات را اتخاذ کند .

پس نقش اطلاعات چه خواهد بود ؟ کارکنان اطلاعات در آینده مسئولیتهای کلیدی متعددی را بر عهده خواهند داشت . این قسمت محل گرد آوری تخصصهای فنی است . به عنوان رابط در کاربرد ها ی فزاینده علمی و تکنولوژیکی عمل می کند . رهبری لازم را در توسعه کاربرد های مربوط به منظور ارائه خدمت به مدیریت عالی سازمان فراهم می آورد و سیستمهای حمایتی لازم را برای عملی کردن تصمیمات عمده سازمانی به گونه ای مستمر حمایت می کند - بک هارد و پریتچارد ، - 87تکنولوژی RFID برایاوّلین بار در دهه 1940 در جنگ جهانی دوم برای تشخیص جنگنده های نظامی خودی و دشمن از یکدیگر استفاده شده است. با پیشرفت تکنولوژی، RFIDها نیز بطور سرسامآوری در حال رشد و تکامل هستند هر چند بعد از جنگ جهانی دوم از RFID ها برای جمعآوری اطلاعات استفاده میشده، ولی رشد آن در دهه 1990 به کندی پیش رفته است، اما تکنولوژیهای اخیر زمینه کاربردهای زیادی از RFID ها را فراهم آورده است.

فنآوری RFID باعث بوجود آوردن جو متشنج و هیجانزدهای در چند سال اخیر در عرصه تولید و خدمات شدهاست. در حالیکه این فنآوری در چند دهه قابل دسترسی بوده، اما در قرن 21، یک عصر و دوره جدیدی در گسترش استفاده از RFID بوجود آمده است. بطوری که یک شر کت تولید کننده تجهیزات این تکنولوژی به تنهایی در سال 2006 نزدیک 1.3 میلیارد برچسب RFID فروخته است.RFIDیروی بالقوه ای برای اینکه قابلیت رؤیت اطلاعات را در یکزنجیره عرضه تجاری شامل حمل ونقل ، تولید کارخانه ای و فروش را افزایش می دهد.تولید انبوه ممکن است شامل صدها جزء در نمونه باشد که این فرآیند را پیچیده می سازد ، علاوه براین قابلیت ردیابی ازراه دور RFID مزایای آشکار بیشتری نسبت به تکنولوژی سنتی بار کد را برای تولید انبوه اتوماتیک فراهم می کند . - Wei Zhou 2009, -

تصور بسیاری از افراداین است که RFID یک فناوری نوظهور ونوپاست . علت این تصور نادرست این است که فناوری RFID به تازگی توسعه داده شده است RFID .از دهه ی 70 میلادی وجود تجاری داشته اما به دلیل هزینه ی بالایش در پیاده سازی تاکنون گسترش چندنی پیدا نکرده است . اکنون با پیشرفت فناوری در فرضیه ی سیستم های اطلاعاتی ، ظهو ریزپردازنده هایقدرتمند و نسبتاً ارزان و... می توان با هزینه های کمتری RFID را پیاده سازی کرد و چون دنیای تجاری امروز نیاز حیاتی تری نیز به این گونه سیستم ها دارد می توان را راحت تر در حوزه ی تجارت گسترش داد.

داده . سیستم . سیستم های اطلاعاتی. سیستم های اطلاعاتی مدیریت - MIS - داده : - : - Data داده در واقع از طریق مشاهدات ، تحقیقات و روشهای تحقیق - مصاحبه ، پرسشنامه ، مشاهده - و ضبط نتایج درباره وقایع و یا رفتار انسانی تحصیل می شوند .اطلاعات - : - Information عبارتست از داده هایی که در بافتی با معنی و مفید جا گرفته و در اختیار دریافت کننده قرار داده می شود تا از انها برای تصمیم گیری استفاده کند . اطلاعات متضمن انتقال و دریافت آگاهی و دانش است .آگاهی: که بینشی است که مدیران با بهره گیری از اطلاعات ، نسبت به موضوعات مورد نظر پیدا می کنند و به کمک آن می توانند درباره آن موضوع تصمیم بگیرند . در واقع آگاهی است که موجب اتخاذ تصمیم می شود ، نه داده یا اطلاعات - طالقانی ، ص 282، - 1382

انواع اطلاعات

این اطلاعات شرایط تجارت را تعریف می کند، » چه هست « ، این وضعیت، موضع تجارت را در زمان مشخص توصیف می کند. اطلاعات توصیفی در مدیریت تجارت اهمیت بسیاری دارد، چون بدون آن ، مشکلات زیادی به وجود می آید. اطلاعات توصیفی شامل انواع اطلاعاتی است که این موارد را در بر دارد، نتایج مالی، آمار تولید، نتایج تست ، بازار تولید، ثبت فرآورده ها ، اطلاعات توصیفی ورودی است که انواع ضروری اطلاعات را نجات می دهد. برای مثال، اینکه » اطلاعات چه هست « به منظور ذخیره محدودیات در تحلیل متغیرهای توافقی، کشاورزی ضرورت پیدا می کند. این وضعیت می تواند مشکلاتی را مشخص سازد که جدای از این است که » اطلاعات چیست « اطلاعات توصیفی ضرورت دارد ، ولی در تشخیص فراخوانی مشکلات مدیریت کشاورزی کاملا موثر نیست.

نوع دوم اطلاعات، اطلاعات تشخیصی است ، این اطلاعات این شرایط را تعریف می کند که » چه چیزی غلط است« ، » البته در جایی که آن چه که غلط است « اندازه گیری می شود، پس دیگر این دو با هم مقایسه می شوند، » چه هست« و » چه باید باشد. « مدیریت اینکه چطور چیزها برخلاف هم هستند، و اینکه چطور آنها باید باشند - بحران ارزش - حقیقت - به احتمال معمول ترین مشکل مدیریتی است. اطلاعات تشخیصی دو کاربرد اصلی دارد. آن در ابتدا مورد استفاده قرار می گیرد، تا مشکلاتی را تعریف کند که در زمینه تجارت افزایش می یابد. آیا مقاطع تولید هم پایین است ؟ آیا نرخ بدست آمده از سرمایه گذاری خیلی پایین است ؟ آیا این نوع سوالات فقط در زمینه اطلاعات توصیفی قابل پاسخگویی اند .

- مثل آمار تولید ، و امور مالی - . مدیر اغلب ممکن است با حقایقی در مورد تجارت مورد حمایت قرار گیرد، ولی هنوز هم توانایی تشخیص این نوع مشکل را نداشته باشد. مدیر باید اصول و استانداردهایی را فراهم آورد، و در آن زمان برای تجارت خاص با حقایقی مقایسه می شود. که حیطه نگرانی را آشکار خواهد کرد. وقتی که مشکلی برای اولین بار مشخص می شود، مدیر ممکن است عملیات خاصی را برای مشکل تدارک ببیند که - شامل انجام ندادن هم هست - اندازه گیری های صحیح هم کارآمده اند ، تا اهداف مدیریتی بهتر برآورده شود. چند نقطه ضعف در مدیران در کسب اطلاعات تشخیصی وجود دارد.

اطلاعات توصیفی، قابل اعتماد، مناسب باید با استانداردها یا اصول خاص موقعیت های تجاری خاص موجود باشند. اطلاعات با حل مشکلات متناسب است، اگر این چنین نباشد ، »آن چه هست « و » آن چه را که باید باشد « را توصیف می کند توصیف با »آن چه هست « و تشخیص با » آن چه که غلط است « سروکار دارد ، پیش بینی با » چه می شد اگر … ؟ سروکار دارد. اطلاعات خبری از تحلیل وقایع آینده حاصل می شود، که با نتایج »مقبول« ارزش والایی را کسب می کند. پیش بینی با تحلیل همراه است. وقتی مشکل مشخص شد، مدیر موقعیت را تحلیل می کند، و حداقل یک متغیر را مشخص می سازد - که شامل انجام ندادن هیچ کاری هم هست - که با آن سروکار دارد.

اطلاعات خبری به وسیله مدیران ضرورت می یابد، تا خطر و عدم اطمینانی را کاهش دهد که به تکنولوژی ، به وسیله مدیران ضرورت می یابد، تا خطر و عدم اطمینانی را کاهش دهد که به تکنولوژی ، قیمت ها ، آب و هوا ، موقعیت ها ، و رابط انسانهای موثر در تجارت تنزل می یابد. این اطلاعات در فرمول بندی اهداف تولید و بررسی تاثیرات مالی مرتبط حیاتی است. اطلاعات خبری ، اشکال متعددی دارند ، پس قیمت های قابل پیش بینی سال آینده چه هستند؟ چه تولیداتی پیش بینی می شوند؟ چه مقدار سرمایه لازم است تا تکنولوژی های تولید را بالا ببرد؟ تفاوت بین حیوانات مزرعه ، و محصولات مزرعه چیست ؟ مدیریت مدت زیادی است که از تکنیکهای بودجه گذاری متعدد، مدل های شبیه سازی و دیگر ابزار استفاده می کند، تا تغییرات قابل انتظار را در تجارت ارزشیابی کند.

بدون کاهش اهمیت تشخیص مشکل ، و تحلیل مدیریت ، کارهای ویژه مدیریتی همان تصمیم گیری می شود. مدیر با هر مشکلی روبرو می شود، و » حق « عملی دارد. ولی ، صحت تصمیم گیری به ندرت است ، اگر این چنین باشد، به شیوه های کاملی اندازه گیری می شود. انتخاب به شکل مشروط صحیح است، که به دانش، فرایض مدیر کشاورزی بستگی دار، و شرایطی که او آرزو دارد در تصمیم گیری تحمیل کند. اطلاعات پیشنهادی به پاسخ این سوال منتهی می شود » چه باید انجام شود.« تدارک اطلاعات به سوددهی اطلاعات پیش بینی شده نیاز دارد. اطلاعات خبری به خودی خود در تصمیم گیری موثر نیست .

ارزیابی نتایج پیش بینی شده با اهداف، و ارزش های مدیریتی ، اساسی را برای تصمیم گیری فراهم می آورد. برای مثال، فرض کنید که مدیر به متغیرهای بازاریابی جدید توجه کند. متغیر جدید بازدهی قابل پیش بینی بیشتری دارد که ریسک بالایی دارد، و به کنترل مدیریتی بیشتری نیاز دارد. چه تصمیم اهداف را تغییر دهد یا خیر، به ارزیابی مدیران از ارزش افزوده درآمد ، برخلاف خطرات و وقت زیاد بستگی دارد. بنابراین، اهداف ، و مقادیر مدیریت کشاورزی ، در هر تصمیم گیری وارد می شود.سیستم ، گروهی از عناصر می باشد که به خاطر خواسته مشترک رسیدن بهیک هدف با هم ترکیب شوند . مثلا ً در یک مرکز اطلاعاتی ، منابع انسانی ، رایانه ای و اطلاعاتی برای رسیدن به هدف مشترک که همان ارائه اطلاعات به کارکنان یا مدیران آن موسسه می باشد با هم ترکیب می شوند .

در هر سیستمی پنج عنصر درونداد. برونداد ، تبدیل ، مکانیسم کنترل و در نهایت اهداف وجود دارند . بطوریکه حرکت سیستم بطوری است که درونداد به برونداد ، تبدیل می شود . در این میان مکانیسم کنترل ، فرایند تبدیل را برای اطمینان از رسسیدن به اهداف سیستم زیر نظر قرار می دهد . مکانیسم کنترل توسط حلقه باز خود به جریان منابع متصل می شود .. بطوریکه حلقه باز خورد اطلاعات را از برونداد سیستم کسب می کند و آن را برای مکانیسم کنترل قابل دسترسی قرار می دهد . مکانیسم کنترل ، علائم باز خورد را با اهداف تطبیق داده و منجر به علائمی به عنصر درونداد می شود تا وقتی که سیستم لازم است عملیاتش را تغییر دهد .

مدیران برای مسائل مربوطه به موسسات نیازمند نوع نگرش و دیدگاه سیستمی می باشند که به روش سیستمی مشهور است در این روش اولین اقدام مدیر در شکل گرفتن موسسه به عنوان یک سیستم می باشد در مرحله دوم باید از انجا که هر سیستمی با محیط خود ارتباط درد . محیط موسسه درک شود . در مرحله سوم سیستمهای فرعی و زیر سیستمهای موسسه باید شناسای شوند بعد از این مراحل به فاز تجزیه و تحلیل مساله می رسیم یعنی در مراحل قبلی شناخت کلی و داده های مورد نیاز به دست آمد و هر حال باید آنها را پردازش کرد . اولین مرحله از این فاز گذر از سیستم به سطح زیر سیستم می باشد.

دومین مرحله تحلیل ترتیبی اجزاء سیستم می باشد و حال به سومین فاز یعنی فاز طراحی و ترکیب می رسیم . اولین مرحله این فاز شناسائی راه حل های گوناگون ، دومین مرحله ارزیابی راه حل های شناخته شده ، سومین مرحله انتخاب بهترین راه حل درمرحله بعدی اجرای راه حل و آخرین مرحله هم پیگیری جهت حصول اطمینان از تاثیر گذاری راه حل می باشد که همان کنترل در روش سیستمی می باشد . متخصصان مدیریت اغلب معتقدند که اگر یک مدیر سازمان خود را به عنوان یک سیستم در نظر گیرد ، مکانیسم حل مساله انها آسانتر و کار آمد تر خوهد بود - مک لوید، ص - 1387 : 11 هر سیستمی در سیستم های اطلاعاتی رایانه محور مانند یک ارگانیسم زنده می باشد : آن متولد می شود ، رشد می کند ، تا به بلوغ می رسد ، عمل می کندو نهایت می میرد . این فرایند تحول چرخه حیات سیستم - - SLC نامیده می شود و شامل مراحل ذیل می باشد : برنامه ریزی ، تحلیل ، طراحی ، اجرا ، به کاربردن .

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید