بخشی از مقاله
چکیده:
شرایط اقتصادی در دو دهه ی گذشته باعث کمرنگ شدن نقش حسابداری مدیریت در سازمان ها شده است لیکن اخیرا با حرکتی که به سمت خصوصی سازی و اقتصادی کردن فعالیتها از یک سو وایجاد بازار رقابتی از سوی دیگر برداشته شده است جایگاه خالی حسابداری مدیریت در بنگاههای اقتصادی به خوبی آشکار شده است. تحولاتی که بویژه در دهه اول قرن بیست ویکم در محیط تجارت جهانی - فشرده شدن رقابت و پیدایش شکل نوینی از شرکتهای تجاری موسوم به شرکتهای چالاک که کالاها را با کیفیت برتر و قیمت هر چه نازلتر عرضه می کنند - به وقوع پیوست، حسابداری مدیریت و رویه های آنرا تحت تأثیر خویش قرار داد. از این رو به نظر می رسد که در آستانه قرن بیست ویکم،حسابداری مدیریت درنظریه وعمل به محیط تازه ای وارد شود.
حسابداری مدیریت تصمیم گیری های مرتبط باعملیات تجاری و تصمیمات مالیاتی مدیر را به عنوان پشتیبان مورد بررسی قرار میدهد.همچنین شرکتها از رویه های مدیریتی جدیدی استفاده می کنند تا سیستم های صنعتی خود را تغییر داده و در تکنولوژی های جدید سرمایه گذاری کنند. اکنون این نیاز،زمینه های رشد حسابداری مدیریت،برای سازمان رابه خوبی فراهم کرده است. حسابداری مدیریت همواره ناگزیر از همراهی با دگرگونیهای محیط تجارت بوده است این مقاله دیدگاه جدیدی ازحسابداری مدیریت را با هدف افزایش توان کاربردآن در هدایت تصمیم های مالیاتی درسازمان ها ارایه می نماید.با استفاده ازفنون حسابداری مدیریت مدیران بنگاه های اقتصادی می توانند در اتخاذ تصمیمات مالیاتی بهره برداری نمایند.
کلید واژه: حسابداری مدیریت،حسابداری مالیاتی،تکنیک های تصمیم گیری،تشدید رقابت
مقدمه
اخیراً با حرکت خصوصی سازی ، تغییرات در الگوهای رقابت ، تولید ، ساختار شرکتها ، سرعت توسعه فناوری و نیز مطرح شدن تجارت جهانی ، اهمیت حسابداری مدیریت در بنگاههای اقتصادی به خوبی مشهود می باشد . این امر فشار زیادی را برای تغییر در عملیات حسابداری مدیریت تحمیل می کند . تحقیقات تجربی اخیر نشان می دهدکه حسابداری مدیریت برای نگه داشتن ارتباط خود با سطح جهانی شدن روز افزون امروزی باید با تغییر درنیازهای مدیران هماهنگ شود . شرایط جدید ، زمینه های رشد حسابداری مدیریت برای سازمانها را به خوبی فراهم نموده است . بدیهی است در صورت رفع موانع و کارآمدی سیستم های حسابداری مدیریت گامهای بلندتری در جهت رسیدن به اهداف استراتژیک سازمان برداشته خواهد شد.
این مقاله به بررسی کارآیی ابزارهای حسابداری مدیریت ونقش آن در سازمان ها می پردازد.امروزه حسابداری مدیریت در یک موقعیت حیاتی قرار دارد . بسیاری از دانشگاهیان براین نکته تأکید دارند که نقش حسابداری مدیریت به یک وضعیت حرفه ای تغییر یافته است . حسابداران مدیریت به طور فزاینده ای در نقش شریک مؤسسات دیده می شود و بیشتر بر روی موضوعات کلیدی ماوراء مرزهای حسابداری مالیسنّتی تکیه دارند. این وظایف جدید ، با وظایفسنّتی حسابداران مدیریت ترکیب شده و حسابداری مدیریت را به سمت مسئولیت پاسخگویی و مسئولیت پذیری هدایت می کند.
از طرفی بسیاری از شرکتها به منظور ادامه بقاء در بازار های رقابتی که باتغییرات سریع تکنولوژی همراه است ، ناگزیرند با استفاده از روش های نوین در جهت بهبود مستمر کیفیت و کنترل و کاهش بهای تمام شده محصولات خود بکوشند. در چنین شرایطی شرکتهای بسیاری در حال تغییر و تحول در سیستم های اطلاعاتی خود و دوری جستن از سیستم های سنتی و حرکت به سوی حسابداری مدیریت با دیدگاه بلند مدت هستند. مشتریان به دنبال کیفیت بالاتر و سهامداران به دنبال سهم بیشتری هستند و رقابت برای تولید محصولی بهتر با خصوصیاتی مطلوبتر و قیمتی پایین تر صورت می گیرد. موفقیت تجاری به نحوه مدیریت تمام این عوامل بستگی دارد. ابزارهای حسابداری مدیریت روند رو به رشدی را در سالهای اخیر طی کرده است .
این روند با مطرح شدن روش ها وفنونی چون ABC، ABM، ABB، Target Costing، Kaizen Costing، Back Flash costing، JIT، TQM - هزینه یابی برمبنای فعالیت ، مدیریت بر مبنای فعالیت ، حسابداری فعالیت معکوس ، هزینه یابی بر مبنای هدف،مدیریت کیفیت جامع،برنامه ریزی منابع انسانی،شش سیگما - و ... شروع شدهواخیراً به ابزارهایی از قبیل ERP، Six Sigma رسیده است. رقابت فزاینده اقتصادی فشار زیادی بر روی مدیران شرکتها وارد می سازد تا تصمیم گیریهای تجاری بهتری را اتخاذ کنند. برای پاسخ به این نیاز محدوده ای از تکنیک های حسابداری مدیریت توسط شرکتها ادغام شده و به کار گرفته شده اند.
پیشینه ی تحقیق
حسابداری مدیریت زاده تحولات اوایل قرن نوزدهم است. شکل گیری سرمایه داری و جداشدن تدریجی مالکیت از مدیریت، پدید آمدن بنگاههایی که بر پایه سلسله مراتب سازمان یافته بودند، سمت گیری در جهت استفاده از مزیت نسبی و جدا شدن تولید از توزیع و ضرورت کنترل سود آوری، زمینه ساز پیدایش حسابداری