بخشی از مقاله
چکیده
هدف: اصطلاح کلانداده به حجم و سرعت بالای تولید داده از منابع و کانالهای اطلاعاتی و ارتباطی متعدد مربوط میشود که به عنوان یک تحول بزرگ در دنیای تجارت، توجه بسیاری از محققین را به خود جلب نموده است. هدف از این نوشتار، معرفی مفهوم کلانداده، ویژگیهای منحصر به فرد آن و فرصتها و چالشهایی است که در حوزه حسابداری و حسابرسی به وجود آورده است.
با پیشرفت تکنولوژی و افزایش روزافزون جریان عظیمی از تولید داده و تشکیل پایگاههای دادهای مختلف، شناخت محیط کلانداده توسط حسابداران و حسابرسان به منظور عملکرد هرچه بهتر، امری ضروری به نظر میرسد.
روششناسی: این مقاله بهصورت مروری، به معرفی و توضیح نقش کلانداده در حرفه حسابداری و حسابرسی میپردازد. یافتهها: با توجه به گسترش مفهوم کلانداده در بخشهای مختلف تجاری، هر جنبه از حرفه حسابدای نیز تحت تأثیر حجم عظیم کلانداده و ویژگیهای آن قرار گرفته است.
یافتههای این بررسی نشان میدهد که در حوزه حسابداری مالی، کلانداده فرصتی برای هماهنگ شدن اصول حسابداری و استاندادرهای بینالمللی گزارشگری مالی فراهم نموده و موجب میشود برآوردهای عینیتری از ارزشهای منصفانه انجام بگیرد.
در حسابداری مدیریت، کلانداده به همسو شدن رفتار مدیران و کارکنان با اهداف از پیش تعیین شده سازمان کمک میکند و در حوزه حسابرسی، اثبات ادعاهای مدیریت را تسهیل نموده و موجب بهبود اظهارنظر حسابرس، گزارش حسابرسی و کیفیت حسابرسی میشود. همچنین کلانداده موجب ایجاد چالشهایی همچون انجام محاسبات و تحلیلهای پیچیده و نیاز به تغییر الگوی حسابرسی میشود.
دانشافزایی: شناخت کلانداده در گستره حرفه حسابداری میتواند عملکرد حسابداران و حسابرسان را بهبود بخشیده و شکافهای وسیع موجود در حوزههای مختلف حرفه را حذف کند. این نوشتار میتواند نقطه شروعی برای پژوهشهای گسترده در زمینه کلانداده در حرفه حسابداری باشد.
مقدمه
امروزه نقش و اهمیت دادهها به عنوان منبعی ارزشمند و عاملی کلیدی برای رشد کسب و کارهای مختلف و ایجاد مزیت رقابتی در بازارهای متعدد بر کسی پوشیده نیست. رشد و توسعه روزافزون مجموعه دادهها منجر به بزرگتر و پیچیدهتر شدن دادهها شده بطوری که پایگاههای دادهای سنتی قادر به پوشش آنها نبوده و ابزارهای سنتی همچون صفحه گسترده نیز نمیتوانند آنها را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند. در همین راستا مفهوم گسترده "کلان-داده"1 در سطح کلان اطلاعات و ارتباطات مطرح میشود.
موضوع کلانداده - و یا همان بیگ دیتا - در چند سال اخیر، توجه بسیاری از محققین حوزههای مختلف علمی را به خود جلب نموده است. موضوع مورد بحث آنها به عمق و گستردگی دادهها باز میگردد که بر روی بسیاری از موضوعات دیگر همچون تجزیه و تحلیل دادهها اثر می-گذارد. اصطلاح "کلانداده" به حجم و سرعت منحصر بفرد تولید داده از طریق معاملات الکترونیکی، ورود کاربران به وبسایتها، متون، فعالیتهای فیسبوک، عکسها، فیلمها و ابزار بیشمار دیگر اشاره میکند. شرکتهای فعال به این نتیجه دست یافتهاند که استفاده اثربخش کلانداده میتواند اطلاعات ارزشمندی در رابطه با مشتریان شرکت فراهم نماید.
در حال حاضر شرکتها میتوانند از اولویتهای پیشنهادی در مرورگرهای اینترنتی، وبسایتها، عوامل محیطی همچون آب و هوا و جریان رسانههای اجتماعی استفاده کرده تا بتوانند الگوهای خرید مشتریان خود را پیشبینی نموده و در نهایت رضایت مشتریان خود را افزایش بدهند
کلان داده محصولی از یک محیط تکنولوژیکی است که در آن، تقریبا هر چیزی میتواند بطور دیجیتالی دریافت، اندازهگیری و ثبت شده و در نهایت به داده تبدیل شود. این فرآیند که ممکن است هزاران رویداد را بطور همزمان تحت نظر و بررسی قرار بدهد، در زمان واقعی انجام میشود که آن هم شامل تمامی اعداد، متون، تصاویر، صدا و ویدئوهای بدست آمده از رویدادهای مختلف بوده و از اینرو نیازمند حجم عظیمی از ظرفیت ذخیرهسازی است.
هدف از این بررسی، معرفی فرصتها و چالشهایی است که کلانداده به واسطه ایجاد تغییرات در محیطهای تجاری و ویژگیهای منحصربه فرد خود، در حوزه حسابداری و حسابرسی به وجود آورده است. در ادامه، ابتدا به معرفی مفهوم کلانداده و ویژگیهای آن پرداخته و سپس تغییراتی که کلانداده توانسته است در بخشهای متعدد حرفه حسابداری به وجود آورد، تشریح میشود.
مبانی نظری
مفهوم کلان داده
کلانداده متشکل از مجموعه عظیم و حجیمی از دادهها بوده که تحلیل آنها توسط سیستمهای مدیریت پایگاه دادهای و یا برنامههای نرمافزار سنتی منطقی به نظر نمیرسد. این مجموعه گسترده شامل دادههای ساخت یافته و غالبأ غیرساخت یافته بوده و همچنین شامل اطلاعاتی همچون متنهای ایمیلها، پیامهای ارسالی در رسانههای اجتماعی و تماسهای تلفنی هستند
اصطلاح کلانداده به منابع دادهای حجیم، ناهمگن و مستقل از هم مربوط میشود. این خصوصیات، کلانداده را به عنوان یک چالش عظیم پیش روی سازمانهایی معرفی میکند که از مکانیزمهای سنتی مدیریت داده به منظور ذخیرهسازی و پردازش این پایگاههای دادهای عظیم استفاده میکنند. از اینرو نیاز به معرفی یک الگوی جدید و ارزیابی مجدد سیستم موجود برای مدیریت و پردازش کلانداده احساس میشود.
دنیای الکترونیکی و دیجیتالی امروز با سیلی از مقادیر عظیم داده که توسط کاربران متعدد در سراسر جهان تولید میشود، مواجه شده است. این دادهها به لحاظ ماهیت با یکدیگر متفاوت بوده و از منابع متفاوت و در اشکال مختلف تولید شداند.
اصطلاح کلانداده تکنولوژیهای متنوعی همچون "رایانش ابری"1 را تحت پوشش خود قرار میدهد. رایانش ابری، مدل رایانشی بر پایه شبکههای رایانهای مانند اینترنت است که با بکارگیری شبکه، الگویی تازه برای عرضه، مصرف و تحویل خدمات رایانشی ارائه میکند. ورودی سیستمهای مجهز به کلانداده متشکل از ثبت-های انجام شده در وبسایتهای مختلف، شبکههای اجتماعی، تصاویر ماهوارهای از سنسورهای مربوط به جریان ترافیک، سنسورهای پخش صوت، معاملات بانکی و ... میباشد.
ویژگیهای کلانداده
یکی از اصطلاحات رایج در حوزه کلانداده به واژه "دادههای کثیف" باز میگردد. دادههای کثیف دادههایی هستند که صحیح نبوده و بصورت تکراری در پایگاه دادهای مشاهده میشوند. کلانداده میتواند از جنبههای مختلف مورد شناسایی و بحث قرار بگیرد که رایجترین آنها پنج ویژگی حجم2، سرعت3، تنوع4، صحت و درستی5 و ارزش6 بوده که به 5Vs مشهورند.