بخشی از مقاله
چکیده
پیشرفت های اخیردرزمینه فن آوری های اطلاعاتی وارتباطی - ICT - وگسترش شبکه های پردازش اطلاعات سبب دسترسی آسان به منابع اطلاعاتی ونیزجهانی شدن ارتباطات، تجارت و خدمات گردیده است . فناوری اطلاعات به ویژه اینترنت در بخش بهداشت و سلامت ، امروزه می تواند نقش محوری ، اساسی و مهمی را درکمک به مردم وکشورها درزمینه مسائل گوناگون مراقبتهای بهداشتی و سلامت اجتماعی ایفا کنند. دراین تحقیق با بررسی مدل کسب وکارکلینیک سلامت و روان و اشاره به کاربردهای متنوع فناوری اطلاعات و ارتباطات به ویژه اینترنت در آن، و با توجه به مدل کسب و کار مرجع اوستروالدر وبا رویکرد و نگرش مدیریت دانش ، به طراحی مدل کسب وکار دانش محور در بخش بهداشت و سلامت، متناسب با نیازهای امروزی مردم به نام " کلینیک مجازی سلامت و روان " اشاره می شود و یک چارچوب مفهومی برای این کسب وکار طراحی می گردد.
همچنین به کمک یکی از روشهای تحقیق کیفی به نام گروههای کانونی و از طریق مصاحبه با خبرگان و آشنایان موضوع، ابعاد مختلف این مدل دانش محور - کسب وکارکلینیک مجازی - مشخص می شود . در بخش قابلیت های اصلی مدل، قابلیت ها و شایستگی های لازم فنی برای اجرای مدل کسب وکار کلینیک مجازی سلامت و روان به تفصیل شرح داده می شود. در بخش جنبه های مالی این کسب وکار، به بررسی نحوه خدمات رسانی به مشتریان جزئیات هزینه ها، میزان ونحوه درآمد ، وتحلیل سود زیان ، نرخ وزمان بازگشت سرمایه پرداخته می شود. در نهایت مشخص می گردد کلینیک مجازی سلامت و روان به عنوان یک مدل تجاری دانش محور ، با توجه به اطلاعات بدست آمده قابلیت اجرا و عملیاتی شدن را دارد و با سرمایه گذاری اولیه ًًً،ًُُ،َِْ،َ ریال و میزان ٍِّ،ًًٍ،ٍَُ،ٌریال سود خالص در سال ، در طی مدت َ/ُ سال ، سرمایه اولیه برگشت داده خواهد شد.
واژگان کلیدی: مدیریت دانش ، مدل کسب وکار ، کلینیک مجازی سلامت و روان
مقدمه :
امروزه مدیریت دانش به یک موضوع مهم و حیاتی مورد بحث در متون علمی و تجاری تبدیل شده است. جوامع علمی و تجاری هر دو بر این باورند که انسان ها باقدرت دانش میتوانند برتریهای بلند مدت خود را در عرصههای رقابتی حفظ کنند. مدیریت دانش با ابزارهای فنی و ارزش های انسانی چندگانه سر و کار دارد.پس میتوان درنظر گرفت که چگونه سازمان های یادگیرنده و سازمانهای هوشمند و اصولاً مدیریت سازمانی میتواند فرآیندهای خود را از طریق استفاده از یک رهیافت »دانشمدار« طراحی نماید. و موضوع این پژوهش منطبق با این مفهوم دانشی تنظیم و طراحی شده است.پیشرفتهای اخیردرزمینه فنآوریهای اطلاعاتی وارتباطی - ICT - وگسترش شبکه های پردازش اطلاعات سبب دسترسی آسان به منابع اطلاعاتی و نیز جهانی شدن ارتباطات ، تجارت وخدمات گردیده است .
این مسئله درحوزه سلامت درقالب مفهوم سلامت الکترونیک مطرح می شود . زمینه ای که شاخص اصلی آن ، بکارگیری فناوری اطلاعاتی و ارتباطی برای ارائه خدمات سلامت به مردم است. بنابراین از اصطلاح کلینیک مجازی سلامت و روان در این تحقیق باید مفهوم یک کسب وکار مبتنی بر اینترنت که خدمات و یا اطلاعات سلامت را بر اساس یک مدل و ساختار دانش محور برای کسب سود فراهم می نماید ، بدست آید. دراین راستا با توجه به مدل کسب وکار مرجع اوستروالدر ، به طراحی مدل کسب وکار در بخش بهداشت و سلامت ، متناسب با نیازهای امروزی مردم به نام " کلینیک مجازی سلامت و روان " می پردازیم .
همچنین به کمک یکی از روشهای تحقیق کیفی به نام گروههای کانونی و از طریق مصاحبه با خبرگان و آشنایان موضوع ، ابعاد مختلف مدل کسب و کار کلینیک مجازی مشخص می شودودرنهایت توجیه اقتصادی طرح به تفصیل بیان می شود.هدف این تحقیق مهیا ساختن یک نمونه کاری برای علاقه مندان در مورد چگونگی استفاده از نظریه مدل کسب و کار دانش محور می باشد. ازآنجاییکه حوزه تحقیقی این موضوع نسبتا پیچیده می باشد، یک مطالعه موردی - سلامت وروان مجازی - علاوه برگروههای کانونی انتخاب می شود تابتوان به شناخت ریشه ای درمورد این موضوع دست یافت.بیان موضوع و مساله: ازآنجا که حوزه سلامت ودرمان و مساله سلامتی افراد جامعه همواره یکی از دغدغه های اصلی مدیران کشور میباشد، ایجاد امکاناتی که بتوان بر مبنای آن سطح کیفی سلامتی را به میزان قابل قبولی حفظ نمود ، جزء مهمترین مسائل برنامه ریزان سلامت کشورخواهد بود.لذا این پژوهش در راستای کمک به حل موضوع وپاسخ به چالش های ذیل شکل گرفته است:
✓ آیا دسترسی مردم به خدمات بهداشتی و پزشکی با کیفیت ومطمئن ، آسان است؟ ✓ آیا بیمارانی که در نقاط دوردست کشور زندگی می کنند، هزینه های جانبی متحمل نمی شوند؟
✓ آیا وقت بیماران برای دسترسی به پزشک در ترافیک و ... اتلاف نمی شود؟
✓ آیا خدمات پزشکی در یک مکان منسجم ارائه و پروسه تشخیص بیماری طولانی نیست؟
✓ آیا در حوزه خدمات بهداشتی و پزشکی کسب وکار های مجازی کاملی وجود دارد؟
✓ آیا تبادل اطلاعات بین متخصصین حوزه پزشکی داخلی و سراسر دنیا صورت می پذیرد؟
وقتی بیماری مجبور می شود نتیجه آزمایش خود را از شرق، نتیجه رادیولوژی را از غرب بگیرد و برای مشاوره به مطب پزشک اش در شمال و در نهایت برای نتیجه گیری نهایی و رسیدن به شیوه درمان قابل اطمینان به بیمارستانی در جنوب مراجعه کند، به واقع بیماریش در این رفت وآمدها به دست فراموشی سپرده می شود. پس به دلایل فوق الذکر لازم است که ازتکنولوژی های نوین دنیا درجهت برزورسانی و کیفیت بخشی خدمات پزشکی کشوراستفاده کنیم.