بخشی از مقاله

چکیده:

مهم ترین ویژگی انسان، جنبه الهی و ملکوتی اوست، که او را در کل نظام هستی ممتاز کرده و محور نظام آفرینش قرار داده است. استفاده معرفتی از تعالیم وحیانی دین به عنوان منبع معرفتی - و البته در کنار بهرهگیری از اندیشه و تجربه بشری - در روند تولید دانش تربیتی امری علی الاصول ممکن و معقول تلقی میشود. یکی از عوامل مؤثر بر تحولات اساسی در تعلیم و تربیت در قرن حاضر، تأثیر اندیشه های متفکران و مربیان بزرگ بر گسترش تعلیم وتربیت وحیانی، عقلانی، وعلمی است بررسی اندیشه و آرای استاد شهید مطهری و تأثیر آن در شکل گیری مبانی فکری انقلاب اسلامی، از ضرورتهای دوران کنونی می باشد.

این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی با توجه به متون و اسناد موجود و استفاده از اطلاعات و منابع اینترنتی معتبر جهت نیل به هدف گسترش تعلیم وتربیت وحیانی ، عقلانی، وعلمی به ارائه ی مولفه های وحیانی : آموزه های قرآن، آموزه های تربیتی پیامبر اکرم - ص - ، آموزه های تربیتی حضرت فاطمه - س - ، آموزه های تربیتی ائمه معصومین، آموزه های تربیتی مهدویت و انتظار ؛ مولفه های عقلانی : تعلیم وتربیت های عبادی و اعتقادی، سیاسی و اجتماعی، زیستی و بدنی، زیبا شناختی و هنری، اقتصادی و حرفه ای ؛علمی وفناوری: مولفه های علمی: نقش معلم ، بصیرت؛ بادیدگاه شهید مطهری و سند تحول بنیادین پرداخته است.

-1 مقدمه:

انسان، عصاره هستی و دارای قوا و استعدادهای مختلف است. مهم ترین ویژگی انسان، جنبه الهی و ملکوتی اوست که او را در کل نظام هستی ممتاز کرده و محور نظام آفرینش قرار داده است. معنا و مفهوم تربیت، با توجه به این بینش در باره انسان، مفهوم ویژه ای است که بیشتر با بعد معنوی انسان ارتباط دارد؛ از آنجا که انسان موجودی اثرگذار، اثرپذیر دارای نیروی اختیار، انتخاب و اراده آزاد است، بنابراین برای شکوفایی و به فعلیت رسیدن قوا و استعدادهایش، نیاز به تربیت دارد و تنها، تربیت دینی است که می تواند نیازهای مختلف او را برآورده و زمینه تکامل همه جانبه او را، به ویژه در بعد معنوی و الهی، فراهم کند

آثار زبانی و قلمی عالمیان نظیر شهید استاد مطهری - رحمت االله علیه - که امام خمینی - ره - او را با القابی نظیر فرزند عزیز، پاره تن، پشتوانه محکم برای حوزه های دینی و علمی، خدمتگزاری سودمند برای خدمت و کشور و با توصیفاتی همچون: آثار قلم و زبان او بی استثناء آموزنده و روانبخش است - مجموعه آثار شهید استاد مطهری، ج 1، قسمت پیام های امام خمینی به مناسبت شهادت استاد مطهری - و بیانات مقام معظم رهبری:طبیعتِ خیلی از پدیده های عالم، نسخ است و هر چه می گذرد، این پدیده ها کهنه تر می شوند.

اغلب پدیده های عالم همین طورند. بعضی از پدیده ها هم هستند که هر چه می گذرد، نه فقط غبار نمی گیرند، بلکه درخشان تر، پُر نمودتر، چشمگیرتر و اثرگذارتر می شوند. پدیده هایی که تکیه بر حقیقت دارند، معمولاً این گونه اند. من به روشنی احساس می کنم که بحمداللﱠه افکار مرحوم آیهاللﱠه شهید مطهّری هم از این قبیل است.  از ایشان یاد می کنند و دانستن نقش ایشان در گسترش فرهنگ اسلامی برای اعتلای وجودی و معرفتی را حائز اهمیت می دانند. 

یکی از عوامل مؤثر بر تحولات اساسی در تعلیم و تربیت در قرن حاضر، تأثیر اندیشه های متفکران و مربیان بزرگ بر گسترش تعلیم وتربیت وحیانی، عقلانی، وعملی است بررسی اندیشه و آرای استاد شهید مطهری و تأثیر آن در شکل گیری مبانی فکری انقلاب اسلامی، از ضرورتهای دوران کنونی می باشد.

از آنجا که شباهت مفهومی در باب آموزش و پرورش بین آرا واندیشه های ابعاد شخصیتی استاد شهید مطهری و آرمانهای سند تحول بنیادین وجود دارد که این خود نقطه قوتی در جهت آرمانهای سند تحول بنیادین به حساب می آید و چشم انداز مطمئنی را برای پویندگان راه تعلیم و تربیت نمایان می سازد چرا که این اهداف وغایات سند در افکار اندیشمندی چون شهید مطهری که حقیقتاً صاحبنظری خبره در این زمینه بوده ریشه دارد.لذا دراین راستا پژوهش حاضربه هویدا نمودن گسترش تعلیم وتربیت وحیانی ، عقلانی، وعملی در سایه ی آرا واندیشه های شهید مطهری و سند تحول بنیادین می پردازد.

-2 روش تحقیق:

استفاده معرفتی از تعالیم وحیانی دین به عنوان منبع معرفتی - و البته در کنار بهرهگیری از اندیشه و تجربه بشری - در روند تولید دانش تربیتی امری علی الاصول ممکن و معقول تلقی میشود.

این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی با توجه به متون و اسناد موجود و استفاده از اطلاعات و منابع اینترنتی معتبر جهت نیل به هدف گسترش تعلیم وتربیت وحیانی ، عقلانی، وعملی به ارائه ی مدل تلاقی، آرا و اندیشه های شهید مطهری و سند تحول پرداخته است .

-3 بیان مسأله:

جمهوری اسلامی نظامی است بر پایه ایمان به خدای یکتا، وحی الهی، معاد...این عبارت حاکی از آن است که هستی محدود به طبیعت نیست بلکه حقایقی فراتر از طبیعت مانند خدای یکتا، وحی الهی و معاد وجود دارند. در رسالت حکومت، در سیاست گذاری و برنامه ریزی، برای تحقق مراتب حیات طیبه - در همه ی ابعادبه منظور تکامل افراد جامعه اسلامی و پیشرفت همه جانبه ومداوم آن است - عقل و وحی در اسلام متضامن یکدیگرند و بر روی هم متضمن کمال انسانی هستند و اسلام در ذات خود، همبستگی عقل و وحی، و وجود این دوگونه معرفت را در راستای کمال انسان ضروری می داند.

عقلانیت محوری ، اصالت دادن به تعقل و عقلانیت، که اسکلت و محور تربیت اعتقادی، عبادی و اخلاقی تلقی می شود - ضمن توجه به ابعاد عاطفی و عملی - پرهیز از مواجههصرفاً احساسی یا انتخاب دین بر اساس اکراه و اجبار و تلقین محض؛ یعنی تأکید بر؛ کسب بصیرت دینی دارد.

مفهوم توسعه و عمران به معنای امروزی تنها در بعد اقتصادی نیست؛ بلکه برای آن ابعاد انسانی و اخلاقی و معنوی، هم منظور شده است از نظر امام خمینی - ره - نیز توسعه دارای ابعاد سه گانه اقتصادی و اجتماعی و معنوی است - صحیفه نور :ج - 21 بنابراین در این مقاله سعی شده ارائه ی مدل تلاقی، آرا و اندیشه های شهید مطهری و سند تحول به نقش آن در توسعه ی تعلیم وتربیت وحیانی، عقلانی و علمی پرداخته شود.

هدف:

گسترش تعلیم وتربیت وحیانی ، عقلانی، وعلمی در سایه ی اندیشه های شهید مطهری و سند تحول بنیادین

سوال اصلی:

چگونه می توان تعلیم وتربیت وحیانی ، عقلانی، و علمی را در سایه اندیشه های شهید مطهری و سند تحول بنیادین گسترش داد؟

سوال فرعی:

-1 مولفه وحیانی ، دراندیشه های شهید مطهری و سند تحول بنیادین چیست ؟

-2 مولفه عقلانی ، دراندیشه های شهید مطهری و سند تحول بنیادین چیست ؟

-3 مولفه عملی ، دراندیشه های شهید مطهری و سند تحول بنیادین چیست ؟

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید