بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
عنوان:
فنوتيپهاي مختلف چاقي شكمي و بروز ديابت و پره ديابت در پيگيري 12 ساله مطالعه قند و ليپيد تهران(TLGS)
اسلاید 3 :
مقدمه و بیان مساله
اسلاید 4 :
مقدمه.
امروزه چاقي به يك معضل بسيار مهم در زمينه سلامتي تبديل شده كه با خطر ابتلا به بسياري از بيماريهاي مزمن ارتباط دارد، با اين وجود بسياري از مطالعات پيشنهاد كردهاند كه بايد به جاي توجه تنها به چاقي عمومي به الگوي توزيع چربي در بدن نيز توجه كرد. (1و2) آنها معتقدند كه چاقي شكمي نشانگر بهتري براي خطر ابتلا به ساير بيماريهاي مزمن مانند سندرم متابوليك، ديابت نوع 2، بيماريهاي قلبي عروقي و همچنين مرگ و مير است.
اسلاید 5 :
تركيبي از چاقي و وضعيت متابوليك منتهي به وجود آمدن تشكيل فنوتيپهاي مختلف چاقي شده است كه ممكن است ريسك متفاوتي براي پيامدهاي سلامتي در آينده مثل بيماري قلبي – عروقي – ديابت نوع 2 و مرگ و مير به هر دليلي باشد.
اسلاید 6 :
در این راستا، "چاقی با وضعيت متابولیک سالم" MHO برای محققان بسیار قابل توجه است.(1) تعدادی از مطالعات پیشنهاد کردند MHO یک شرایط خوشخیم در مقایسه با فنوتیپ متابولیک ناسالم هست.(2و3) اما سایر مطالعات نشان دادند که این وضعیت چندان هم خوشخیم در پیگیری بلندمدت و ادامهدار در مقایسه با افراد با متابولیک سالم غیر چاق نیست.(4و5) اينكه ريسك بروز ديابت در افراد MHO به چه صورت خواهد بود، نتيجه مطالعات مختلف در تقابل با هم و بعضاً متناقض ميباشد.
اسلاید 7 :
تعريف واحدي براي MHO وجود ندارد به اين دليل كه كرايترياهاي مختلفي براي تعريف چاقي و هم براي تعريف سلامتي وجود دارد به علاوه طول مدت پيگيري و پيامد مورد توجه در مطالعات مختلف يكسان نيست.(2)
انتخاب اينكه كدام ايندكس آنتروپومتريك، براي تعريف چاقي مناسب است در تعيين افراد MHO بسيار نقش مهمي دارد اكثر مطالعات از نمايه توده بدني استفاده كردهاند اما اخيراً از چاقي شكم مثل دور كمر (WC) براي اين هدف استفاده ميكنند.
اسلاید 8 :
دليل علاقه و توجه اين محققان به تعريف چاقي بر اساس دور كمر اين بوده است كه در بعضي از مطالعات مشاهده شد كه آنچه كه بعنوان افزايش ريسك و تهديد سلامتي در افراد MHO و همچنين افراد غير چاق با وضعيت متابوليك ناسالم مشاهده ميشود ممكن است تا حدودي به دليل افزايش دور كمر يا افزايش چاقي شكمي در اين افراد باشد و نه به صرف افزايش وزن.
اسلاید 9 :
آنچه كه مسلم است شواهد قوي داريم كه هم افزايش نمايه توده بدني و هم افزايش دور كمر قوياً با ناتواني و مرگ و مير در دراز مدت رابطه دارند.
اما همچنان بعضي معتقدند كه معيار چاقي شكمي ممكن است بهتر پيشگويي كننده پيامدهاي قلبي- عروقي، ديابت و . باشد.
اسلاید 10 :
اگرچه مطالعات عمدهاي در دنيا در مورد ريسك فاكتورهاي بروز ديابت و پره ديابت از جمله افزايش دور كمر (چاقي شكم) و ارتباط قوي آنها وجود دارد اما مطالعهي مشخصي كه ارتباط فنوتيپهاي چاقي شكمي و بروز ديابت و پره ديابت را با در نظر گرفتن المانهاي متابوليك تعيين كند پيدا نكرديم.
اسلاید 11 :
در این مطالعه به بررسی ارتباط بین فنوتیپهای مختلف چاقی شکمی و بروز ديابت و پره ديابت در افراد در نمونهای معرف از جمعیت تهران پرداختیم تا از طریق فراهمآوری اطلاعات کاربردی از وضعیت بومی نقش چاقی شکمی در بروز ديابت و پره ديابت به مدیریت صحیح منابع موجود در جهت کاهش عوارض وابسته به اين بيماريها بپردازیم.
اسلاید 14 :
نوع مطالعه: بررسی سیستماتیک و متاآنالیز در سال 2014-2015
هدف از مطالعه: بررسی ریسک دیابت نوع 2 در گروههای مختلف BMI
معیارهای ورورد: مطالعات مقطعی /مورد شاهدی، کوهورت و nested case – control شامل مطالعاتی که تعریف صریحی از سلامت متابلیک در افراد نرمال، اضافه وزن و چاق داشتهاند. (16)
معیارهای خروج: 1) RCTها، سایر مطالعات مداخلهای شامل اصلاح روش زندگی /یا جراحی باریاتریک و مطالعات مروری (Review)
2) مطالعاتی که چاقی، BMI و سایر متغیرهای آنتروپومتریک را به عنوان ریسک فاکتور یا out come تلقی کرده باشند نه به عنوان متغیر stratifying.
3) مطالعاتی که محدود به یا افراد با سلامت متابلیک یا افراد بدون سلامت متابلیک بودند و یا در افراد بالغ انجام نشده بودند یا مطالعات مرتبط با ژنتیک یا محدود به بیماران دیابتی بودند.
اسلاید 15 :
متد: جهت افراد غیر آسیای شرقی BMI زیر 25 را نرمال و برای افراد آسیای شرقی زیر 23 را نرمال تلقی کردند. در یک متا آنالیز دو مرحلهی :
ابتدا: یک متا آنالیز شبکهای (Net work) انجام شد و برای هر مطالعه ریسک نسبی (RR) دیابت نوع 2 افراد غیر سالم از نظر متابلیک را در مقایسه با افراد با وضعیت سلامت متابلیک در گروه نرمال، با اضافه وزن و چاق مقایسه کردند.
در مرحله دوم: نتایج RR را با مدل Random – effect، pooled کردند. Stratification توسط 1) جنسیت، (مطالعات با نسبت زنان در مقایسه با تمام مطالعات) 2- سن (متوسط در دهه 3 یا 4 در مقایسه با دهه 5 یا 6
3- جمعیت (غیر آسیای شرقی در مقایسه با آسیای شرقی)
4- تعریف سلامت متابلیک (سندرم متابلیک در برابر IR)
اسلاید 16 :
5- وسعت adiustment (خام یا جزئی در برابر وسیع)
6- حجم نمونه (کمتر یا بیشتر از 5000)
7- طول فالوآپ (کمتر یا بیشتر از 7 سال) انجام شد.
از 3122 سند موجود در مدلاین که بررسی شدند، 126 مقاله، معیارها و کرایتریای ورود را داشتند و جمعاً 177 آنالیز با تعریف سلامت متابلیک انجام شد.
تعریف سلامت متابلیک یا عدم سلامت بر اساس معیارهای:
1) سندرم متابلیک (ATP III) 2) سندرم متابلیک + IR یا سایر کرایتریا 3) IR
4) تناسب قلبی ریوی 5) متفرقه
(نتایج متا آنالیز شبکهای: (Net work))
- از 140854 نفر شرکت کننده در متاآنالیز کمی، 5963 مورد بروز دیابت وارد شدند.
اسلاید 17 :
نتایج Random effect متا آنالیز: افراد MU در ریسک بالاتر دیابت نوع 2 در تمام کاتگوریهای BMI هستند در مقایسه با افراد با وضعیت سلامت متابلیک:
RR of Lean = 4 95%CI (3-5.1)
RR of Overweight= 3.4 (2.8-4.3)
RR of obese = 2.5 (2.1-3)
و در میان افراد MU، افراد Lean، ریسک نسبی RR) )دیابت بالاتری داشتند.
نتیجهگیری نهایی:
1- همینکه فرد در گروه MU طبقهبندی شود همراه با ریسک بالاتر T2DM نسبت به گروه MH در تمام کاتگوریهای BMI است.
2- RR فقط تا حدی برای پیشگویی دخیل است، و باید Absolute Risk (AR) هم جهت آن تعریف شود که AR برای افراد با وزن نرمال و MU 2/2٪ در 10 سال، برای افراد با اضافه وزن، AR بالاتر از افراد با وزن نرمال و کمتر از افراد چاق است. AR افراد چاق و MU در 10 سال < از 3٪ است.
اسلاید 18 :
محدودیتهای مطالعه:
مطالعات مختلف تعاریف مختلفی از سلامت متابلیک داشتند.تعریف سلامت متابلیک مستلزم نمونه گیری تهاجمی از بیمار است.به خصوص کرایتریا برای بعضی از تعاریف سندرم متابلیک شامل قند خون ناشتا می شود که خود پیشگویی کننده اصلی دیابت نوع دو است.
بنابراین ارزش استفاده از سایر کرایتریاها مانند HDL که در این تعاریف می گنجند احتمالا محدود میشود.
اسلاید 20 :
هدف : بررسی ارتباط بین فتوتیپهای چاقی و ریسک ایجاد پره دیابت و دیابت
نوع مطالعه: کوهورت بالغین چاق - مطالعه چند نژادی به نام (DHS) Dallas Heart Study ( 15)
متوسط پیگیری زمانی: 7 سال
جمعیت مورد مطالعه:
از مجموع 3072 نفر که کوهورت را به پایان رساندند، جمعاً 732 نفر وارد این مطالعه شدند.
معیارهای خروج:
افراد با سابقه دیابت یا بیماری قلبی عروقی کلینیکی قبلی، نارسایی قبلی یا استروک ایسکمیک