بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

شناخت کلی انواع میکروسکوپ ها.اجزا اصلی میکروسکوپ ها نوری و کاربرد هر یک
بسم الله الرحمن الرحیم

اسلاید 2 :

فهرست

اسلاید 3 :

تاریخچه
دید کلی :
انسان از ابتدای تاریخ ، روشهای بزرگ نشان دادن اشیا را برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره آنها مورد بررسی قرار داد، اما در این راه پیشرفت زیادی نداشت. تا اینکه بعضی از شیشه های دوربین را کشف کرد و به مدد آنها توانست اشیا کوچک را بزرگ کند و به مطالعه آنها بپردازد. متجاوز از دو هزار سال قبل رومیها دریافتند که شیشه مدور می تواند اشعه خورشید را در یک نقطه متمرکز سازد. اما تا سال 1500 میلادی ، که مردم از قدرت بزرگ نمایی آگاه شدند و آن را برای مطالعه گیاهان و حیوانات بکار بردند، از این پدیده استفاده نشد.

اسلاید 4 :

مخترعین اولیه :
در اوایل قرن هفدهم ، چندین نفر از دانشمندان میکروسکوپهای سادهای ساختند. اما این میکروسکوپ ها دقیق نبودند و از لحاظ اندازه ، شکل مطلوبی نداشتند. در این ایام سه تن به نامهای «آنتون فن» ، «لیونهاک» و «هابر جانسن» سازنده عینک در استفاده از میکروسکوپ پیشقدم شدند. لیونهاک یکی از اولین مخترعینی بود که مشاهدات خود را در زیر میکروسکوپ ثبت کرد و یادداشتهای دقیقی تهیه نمود. او حیوانات ریز و کوچک استخر را برای مطالعه زیر میکروسکوپ قرار می داد. در موزه میلدبرگ در هلند یکی از میکروسکوپ های اولیه نگاهداری می شود که احتمالا بوسیله این دانشمندان سا خته شده است.

اسلاید 5 :

تاریخچه
ساختمان و معایب میکروسکوپ های اولیه
میکروسکوپ های اولیه از لحاظ ساختمان کاملا ساده بودند و از دو عدسی و دو لوله متحرک تشکیل می شدند. برای درشت کردن شی و تنظیم میکروسکوپ ساده ، لوله ها را به داخل و خارج حرکت می دادند و فقط اشیا غیر شفاف می توانست در این میکروسکوپ ها آزمایش شود.
در اواخر سال 1600 یک صنعتگر ایتالیایی به نام «کام پانی» ، میکروسکوپی برای مشاهده نمونه های شفاف ساخت. تصویر میکروسکوپ های اولیه واضح نبود ، استفاده از روغن چراغ برای روشن نمودن و نشان دادن نمونه های آزمایش نیز وضع را بدتر می کرد.

اسلاید 6 :

در انگلستان «رابرت هوک» ، دانشمند معروف کوشش کرد عدسیهای بهتری بسازد. اما محصول کار او ناامید کننده بود. در این زمان مشاهدات ریز میکروسکوپ از لحاظ علمی حائز اهمیت گردید. زیرا عامل بیماری به قدری ریز است که با چشم غیر مسلح نمی توان آن را دید.

اسلاید 7 :

تاریخچه
سیر تحولی میکروسکوپ
در سال 1700 ، «جان مارشال» و دیگر سازندگان میکروسکوپ ، پیشرفت زیادی را در طرح های مکانیکی بوجود آوردند، اما در فرمهای عدسی پیشرفت کمی حاصل شد. به هر حال در سال 1800، دستگاههای چشمی تا حد زیادی پیشرفت یافتند. در این حال بالاترین مقام در علم میکروسکوپی حادث گردید. سازندگان عدسی ها قبل از سال 1800 نمی توانستند لنزهایی بسازند که نور را منکسر کنند و رنگها را تجزیه نمایند. این پدیده معروف به انحراف کروماتیک گردید. در این دستگاه همیشه رنگ و تصویر ، تار نشان داده می شد و اگر یک رنگ در کانون بود ، رنگهای دیگر وجود نداشتند.
میکروسکوپ آنتونی وان لیوون هوک

اسلاید 8 :

یک حقوقدان انگلیسی به نام «چستر مور» ، عدسیهای کاملی در اوایل قرن نوزدهم تولید نمودولی تا سال 1830، که عدسی های کامل و بهتر میکروسکوپی معروف به لنزهای کروماتیک ساخته شدند ، از این عدسی استفاده نگردید. نقص دیگر این عدسیها ، انحراف دورانی بود که تصویر را تار می ساخت. در سال 1886 «ارنست آبه» ، به کمک «کارل زیز» در آلمان ، عدسی هایی به نام ایوکروماتیک ساختند که این نقص را مرتفع می کرد. لذا از اوایل سال 1800 میکروسکوپ به صورت دستگاههای ریزبین امروزی درآمد، اما می بایست تغییراتی در این دستگاه بوجود آید تا شی مورد آزمایش به وضوح دیده شود.

اسلاید 9 :

تاریخچه
پیشرفتهای میکروسکوپ
در سال 1893 «آگوست کوهلر» ، دستگاه نورافکن را اختراع کرد که امروزه هنوز از آن استفاده می شود. در سال 1900 میکروسکوپ اساسا کمی تغییر کرد. لوله های میکروسکوپ را با پیچ کردن دستگاه ، برای اندازه بزرگنمایی شی تنظیم کردند.
پیشرفت مهم دیگری که در میکروسکوپ حاصل گردید، این بود که توانستند آن را روی پایه ای نصب کنند تا کاملا بتوانند صفحه زیر آن را با شی بزرگ شده ببینند. مزیت این دستگاه در آن است که می توان صفحه دید را به طور مداوم در حالت افقی دید.
در سال 1935 «فریتز زرینگ» ، میکروسکوپی ساخت که می توانست نمونه تاریک و نامشخص شی مورد آزمایش را با آن مشاهده کند.

اسلاید 10 :

آخرین پیشرفت میکروسکوپ مربوط است به تهیه دستگاه تنویر و جعبه میکروسکوپ که می توان آن را کنترل نموده و محفوظ داشت و از آن به خوبی استفاده نمود.

اسلاید 11 :

موارد استفاده
موارد استفاده از میکروسکوپ
با پیشرفت علم ، استفاده از میکروسکوپ هم بیشتر شد. امروزه در بیمارستانها ، کارخانجات ، سازمانهای تحقیقی ، آموزش و پرورش ، دانشگاهها و آزمایشگاهها از میکروسکوپ استفاده می شود.

اسلاید 12 :

آسیب شناسان از میکروسکوپ به منظور کمک به تشخیص برای درمان بیماریها استفاده می کنند. حتی جراح از میکروسکوپ ویژه ای برای اعمال ظریف جراحی (جراحی گوش و چشم و .) استفاده می کند.
از میکروسکوپ در آزمایشگاهها درباره موضوعات گوناگون از گیاه شناسی گرفته تا فلزشناسی برای مطالعه استفاده می گردد. در امور صنعتی و هنری و الکترونیک ، میکروسکوپ را به کار می گیرند.
در آموزش و پرورش و دانشگاهها استفاده از میکروسکوپ ضروری است و پیشرفت مداوم در علم و تکنولوژی، استفاده بیشتر از این دستگاه علمی را ضروری می نماید.

اسلاید 13 :

موارد استفاده
ميكروسكوپ آزمايشگاهي ‏ اساس كار اين ميكروسكوپها بر اساس استفاده از نور مرئي است كه از طريق سيستم عدسي متمركز ميشود و امكان بزرگنمايي را فراهم ميآورد. از اين ميكروسكوپ ميتوان در بخش بيوشيمي، هماتولوژي، سايتولوژي، هيستولوژي و ميكروبيولوژي استفاده نمود.

اسلاید 14 :

ميكروسكوپ جراحي از ميكروسكوپ جهت بزرگنمايي ساختارهاي تحت جراحي (اعصاب، عروق خوني و لنفي، جراحات و .) در حين عمل استفاده ميكنند. بسياري از انواع اين ميكروسكوپها داراي ثابتكننده هستند كه نياز به دخالت جراح را به حداقل رسانده، وي ميتواند بر روي روند جراحي تمركز نمايد.

اسلاید 15 :

اساس كار اين ميكروسكوپها مشابه ميكروسكوپهاي آزمايشگاهي است اما قابليتهايي جهت استفاده در محيط اتاق عمل به آن اضافه شده است.

اسلاید 16 :

ميكروسكوپ الكتروني اين نوع ميكروسكوپها، بزرگنمايي تا هزار برابر ميكروسكوپهاي نوري ايجاد ميكند و امكان ايجاد تصوير از سطح زير مولكولي را فراهم ميآورد. ميكروسكوپهاي الكتروني دريچه تازهاي جهت مطالعات بيولوژي سلولي در نفرولوژي و انكولوژي فراهم آورده است. تشخيص بيماريهاي عفوني (از جمله ‏HIV‏)، عصبي، قلبي، ريوي، پوستي، كبدي، اختلالات خوني و مشكلات متابوليك با اين وسايل، تسهيل شده است. ميكروسكوپهاي الكتروني در دو نوع ‏TEM‏ و ‏SEM‏ موجود است.

‏TEM‏ مانند ميكروسكوپ نوري عمل ميكند. با اين تفاوت كه به جاي نور از بيم الكتروني استفاده ميكند. به اين ترتيب جزئيات بسياري به تصوير درميآيد. كاربرد ‏SEM‏ بيشتر صنعتي است و جهت آزمايش خواص سطح به كار ميرود.

اسلاید 17 :

انواع میکروسکوپ
انواع میکروسکوپ از نظر نوع آشکارساز 

میکروسکوپهای الکترونی

میکروسکوپ الکترونی روبشی

میکروسکوپ الکترونی عبوری میکروسکوپ نوری

میکروسکوپ نوری عبوری

اسلاید 18 :

میکروسکوپ نوری بازتابی ( صنعتی )

میکروسکوپهای پراب پویشی 

میکروسکوپ نیروی جانبی

میکروسکوپ نیروی اتمی 

میکروسکوپ نیروی مغناطیسی

میکروسکوپ تونلی پویشی

میکروسکوپ میدان نزدیک نوری

میکروسکوپ ولتاژ پویشی

اسلاید 19 :

انواع میکروسکوپ از نظر ساختمان داخلی میکروسکوپ ساده - میکروسکوپ مرکب

اسلاید 20 :

اجزا و اساس کار
اساس كار ‏سه قسمت اصلي ميكروسكوپ عبارت است از: بدنه ميكروسكوپ (ساختار اصلي)، منبع نور و پايه ميكروسكوپ ‏بدنه ميكروسكوپ از عدسيها، دوربين دو چشمي، شكافدهنده پرتو نور، تغيير دهنده بزرگنمايي، كنترلكننده كانون قرارگيري جسم، عدسي شيء و يك اتصال دو طرفه به پايه ميكروسكوپ تشكيل يافته و وظيفه انجام انواع بزرگنماييهاي اپتيك از اجسام كوچك را جهت داشتن تصويري واضحتر و بزرگتر از محل انجام فرايند بررسي جسم را به عهده دارد.‏

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید