بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
قبل از هرچيز نشانه در روي نقشه بوسيله علائم قراردادي بستگي دارد به :
1- موقعيت دقيق پديده يا عارضه مورد نمايش
2- شكل هر نشانه معرف ماهيت پديده ها است
3- ابعاد متفاوت از يك علامت واحد در يك نقشه و اهميت نسبي آنها كه ممكن است از نظر مقدار و يا از نظر كيفيت داراي اهميت باشد
بعنوان نمونه = شهرهايي كه توسط دايره ها مشخص مي شوند،دايره هاي بزرگتر داراي اهميت بيشتر ، يا رسم جاده ها با ضخامت متفاوت كه ضخامت خطوط با كيفيت جاده ها متناسب است
اسلاید 9 :
منحني هاي تراز (يا خطوط ميزان منحني يا ايزوهيپس)
- هر منحني تراز يا ISohips خط خميده و بسته اي است كه از بهم پيوستن نقاط داراي ارتفاع مساوي از يك سطح معين (عموما از سطح متوسط اقيانوسها و درياها )بدست مي آيد .
- بعبارتي منحني هاي تراز منحني هاي بسته اي است كه نقاط هم ارتفاع را به همديگر پيوند مي دهند و همچنين هر منحني تراز در واقع يك نيمرخ افقي از سطح زمين در يك ارتفاع معين مي باشد كه در روي آن تمام جزئيات ناهمواري ها (در آن ارتفاع ) منعكس شده است
اسلاید 10 :
علل بهترين روش شناخته شده منحني تراز نسبت به ساير روشها
1- جزئيات ناهمواري ها را مي توان بررسي كرد .
2- ارتفاع هر نقطه از زمين با دقت زياد بدست مي آيد .
3- شيب هر دامنه را ميتوان محاسبه كرد .
4- محاسبه حجم برآمدگيها و فرو رفتگيها را بررسي مي كند.
5- شكل ناهمواري هاي زمين بوسيله خطوط هم ارتفاع نمايش داد مي شوند .
اسلاید 11 :
- فاصله منحني تراز :
اختلاف ارتفاع بين دو منحني متوالي يا متساوي البعد را گويند و اين فاصله براي يك نقشه ثابت ولي از نقشه اي به نقشه ديگر فرق مي كند .
- منحني هاي تراز (خطوط ميزان منحني ) در نقشه ها با نازكترين خط و اكثرا به رنگ قهوه اي رسم مي شوند . ارتفاع منحني ها از هر پنج منحني (روي منحني اصلي ) يكي را كمي ضخيم تر رسم كرده و در جاي مناسبي ارتفاع آن را يادداشت مي كنند .
اسلاید 12 :
-منحني هاي ضخيم با رنگ قهوه اي در نقشه هاي رنگي كه ارتفاع آنها هم روي آن نوشته شده است را «منحني تراز اصلي » و منحني هاي نازك را « منحني تراز واسطه » و ديگر منحني را كه نازك بوده و با خط بريده رسم شده باشد را «منحني تراز فرعي يا كمكي » مي گويند .
- ارتفاع نقاط در روي نقشه هاي تو پوگرافي (يعني داراي منحني تراز باشد) عموما نسبت به سطح اساسي عمومي (يعني آبهاي آزاد جهان ) مشخص شده است
اسلاید 13 :
مفهوم شيب و روش محاسبه آن از روي نقشه تو پوگرافي :
- نشيب و فراز را شيب گويند ،بعبارتي ،اختلاف ارتفاع كه با خطي بهم وصل شده باشد را شيب گويند . جهت شيب از نقطه مرتفع بسوي نقطه پست تر مي باشد
- جهت بدست آوردن شيب درصد كافي است كه شيب نسبي را به عدد 100 ضرب كنيم .
اسلاید 14 :
- زاويه شيب زاويه اي است كه از تقاطع سطح يا خط شيبدار با يك صفحه افقي ايجاد شود در روي يك خط يا سطح «ميزان شيب » در فاصله دو نقطه معين نسبت «فاصله قائم » به فاصله افقي مابين آن دو نقطه است . (شكل بالا)
اسلاید 15 :
بعضي از ويژگيهاي اساسي در تفسير منحني هاي ميزان :
1- هر منحني ميزان خط بسته اي است كه نيمرخ افقي زمين را در ارتفاع معيني نشان مي دهد .
2- جهت شيب در دامنه ها و سطوح از منحني داراي عدد بزرگتر بسوي منحني داراي رقم كوچكتر است .
3- فاصله منحتي تراز روي نقشه ، جايي كه شيب سطح يا دامنه افزايش مي يابد منحني هاي تراز به همديگر نزديكتر شده و بلعكس .
4- در جه شسب طول يك دامنه يكنواخت باشد ، فاصله افقي منحني ها نيز يكسان خواهد بود .
اسلاید 16 :
5- منحني هاي تراز در يك نقطه فشرده شوند ، وجود بريدگي و گردنه در آن نقطه خواهد بود .
6- منحني تراز به طرف داخل دره ها و آبراهه ها (رودخانه) تو رفتگي رسم مي شوند .
7- برگشت منحني هاي تراز در خط القعر و كف دره ها و رود خانه ها و نيز در خط الراس ستيغ هاي كوهستان ( خط تقسيم آبهاي ارتفاعات) بطور ناگهاني و زاويه دار و بصورت عدد 8 ديده مي شوند .
8- منحني هاي تراز برآمدگي ها( تپه يا قله ) و فرو رفتگي ها (چاله ها) را به يك شكل نشان مي دهند ، براي تشخيص آنها بايد به ارقام و ارتفاع منحني هاي تراز توجه نمود .
اسلاید 17 :
-نيمرخ تو پوگرافيك (يا رسم پروفيل) همان فصل مشترك سطح ناهمواري با يك صفحه فرضي است كه آنرا بطور قائم قطع كرده است . كاربرد علمي آن در تحقيقات جغرافيايي ،تنظيم شبكه آبياري ،ساختن سد و جاده در كوهستانها و دامنه هاي كوه ، ايجاد پل و احداث ريل راه آهن و ساير طرحهاي عمراني و. بسيار فراوان است .
- در تهيه رسم پروفيل در نقشه هاي تو پو گرافي مقياس كوچك معمولا درتهيه مقياس ارتفاع مبالغه مي گيرد .