بخشی از پاورپوینت
--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----
اسلاید 1 :
در فرآيند های قالبگيری ( Molding processes)، رزينها، پودرها و دانه های پلاستيكی را می توان به محصولات مفيد تبديل نمود. نكته مشترك در همه فرآيندها ی قالب گيری اين است كه در تمام اين فرآيند ها از نيرو Force استفاده می شود. در قالب گيری مواد پلاستيكی پودری و دانه ای بايد از نيروی زيادی استفاده كرد. ولی پركردن قالب با رزين مايع احتياج به نيروی به مراتب كمتر دارد.
فرآيند قالب گيری پلاستيك ها بسيار زياد است به همين دليل ما درباره سه گروه اصلی اين فرآيندها يعنی قالب گيری تزريقی Injection، فشاری Compression و انتقالی Transfer به صورت مختصر مباحثی ارائه داده ايم.
اسلاید 2 :
قالبگيری تزريقی (Injection molding)
قالبگيری تزريقی (Injection molding) يكی از رايجترين روشهای توليد قطعات پلاستيكی است. بدنه تلويزيونها، مانيتورها، دستگاه پخش CDها، عينكها، مسواكها، قطعات خودرو و بسياری قطعات ديگر با اين روش ساخته میشوند.
قالبگيری تزريقی را میتوان برای همه ترموپلاستها به جز پلی تترافلوروتين (PTFE)، پلیايميد، بعضی پلی استرهای آروماتيك و بعضی پلاستيكهای خاص ديگر به كاربرد.
اسلاید 3 :
ماشينهای قالبگيری تزريقی (IMM) خاص ترموستها را میتوان برای ساخت قطعاتی از جنس فنوليك، ملامين، اپوكسی، سيليكون، پلیاستر و الاستومرها استفاده كرد. در قالبگيری تزريقی همه اين مواد، گرمای كافی به دانههای پلاستيكی اعمال میشود تا بتوانند درون قالب و گذرگاههای آن " جاری " شوند. پس اين ماده به درون يك قالب بسته با فشار تزريق می شود تا همه حفره قالب را پر كرده و فرم مورد نظر را به خود بگيرد. پس از سرد شدن ماده و انجماد كامل آن، قالب باز شده و پيشنهاد بيرون انداز، قطعه كار پلاستيكی را از قالب خارج میكنند.
ماشين های تزريق به صورت افقی و عمودی ساخته می شوند كه نشان دهنده جهت باز و بسته شدن قالب می باشد.
اسلاید 4 :
در ماشينهای تزريق افقی پس از باز شدن قالب قطعه كار به پايين می افتد و از طريق يك كانال يا نوار نقاله از ماشين خارج می شود. در ماشينهای تزريق عمودی اين اتفاق نمی افتد. معمولا از ماشين های تزريق عمودی برای كاشت قطعات فلزی در ماده پلاستيكی استفاده می شود.
ماشين های تزريق عمودی فضای كمتری نسبت به ماشينهای افقی اشغال می كنند و با توجه به چند ايستگاهی بودن قالب آنها، هزينه استهلاك قالب در آنها پايين تر است در ماشين هاي تزريق پلاستيك د و قسمت مهم وجود دارد: واحد تزريق Injection unit و واحد قفل كننده قالب Clamping unit .
اسلاید 5 :
واحد تزريق(Injection unit)
وظيفه اين واحد، ذوب كردن پلاستيك و تزريق آن به داخل قالب است. در اين واحد قطعاتی از قبيل قيف تغذيه، پوسته مارپيچ، در وپوش انتهايی پوسته، نازل، مارپيچ، شير يك طرفه، نوارهای گرم كننده ، موتور گردش مارپيچ و سيلندر هيدروليكی برای حركت رفت و برگشتی مارپيچ تعبيه شده است.سيستم كنترل ماشين می تواند حرارت اعمالی به پلاستيك، زمان گردش و حركات رفت و برگشتی مارپيچ را كنترل كند.
عملكرد ميله مارپيچ، تعيين كننده، سرعت و بازدهی ذوب كردن دانه های پلاستيكی می باشد.
اسلاید 6 :
واحد قفل كنند 5 قالب ( Clamping unit)
وظيفه اين واحد باز كردن و بستن قالب و همچنين بيرون انداختن Ejecting قطعه كار از قالب است. دو روش رايج برای تامين نيروی قفل كننده قالب، استفاده از نيروی هيدروليك به صورت مستقيم و يا استفاده از يك مكانيزم قفل كننده زانؤيی بامحرك هيدروليكي ميباشد
مشخصات ماشينهای تزريق (Clamping tonnage)
قماشين های قالب گيری تزريق عبارتند از ظرفيت تزريقShot size و تناژ قفل كردن قالب (Clamping tonnage).
اسلاید 7 :
ظرفيت تزريق
ظرفيت تزريق عبارت است از حداكثر مقدار مواد پلاستيكی كه ماشين می تواند در هر سيكل به داخل قالب تزريق كند با توجه به اينكه چگالی پلاستيكهاي مختلف با هم تفاوت دارد بايد يك استاندارد برای مقايسه تعريف شود. پلی استايرين به عنوان پلاستيك استاندارد برای اين ارزيابی پذيرفته شده است0
اسلاید 8 :
تناژقفل كردن قالب
تناژ قفل كردن، حداكثر نیرویی است كه ماشین می تواند به قالب وارد كند. از نظر تناژ می تواند ماشینهای تزریق را به سه گروه كوچك، متوسط و بزرگ دسته بندی كرد. در ماشینهای كوچك تناژ، قفل كردن حداكثر 99 تن است. تناژ ماشینهای متوسط
100-2000و تناژ ماشینهای تزریق بزرگ بالاتر از 2000 تن است. ماشینهای تزریق بزرگ كه به صورت استاندارد ساخته می شوند. ممكن است تناژی معادل 10000 تن نیز داشته باشد.
اسلاید 9 :
مراحل قالب گيری تزريقی
هر سيكل از عمليات تزريق پلاستيك پنج مرحله دارد.
1- بسته شدن قالب
2- با حركت خطی ميله مارپيچ رو به جلو، شير يك طرفه ای كه در انتهای مارپيچ قرار دارد، به پلاستيك ذوب شده اجازه نمی دهد به عقب برگردد، بنابراين ميله مارپيچ با اين حركت ، پلاستيك داغ مذاب را به داخل حفره قالب می فرستد.
3- ميله مارپيچ، اعمال فشار به پلاستيك را آنقدر ادامه می دهد كه پلاستيك داخل موادتا پلاستيك در روزنه ورودی قالب نيز منجمد شود و بدين ترتيب ارتباط فشار قطع گردد. طولانی شدن بيشتر زمان، باعث اتلاف وقت می شود.
اسلاید 10 :
4- فشار تزريق قطع شده و ميله مارپيچ شروع به گردش میكند تا مواد مذاب جديد را از قيف تغذيه نمايد. گردش ميله ادامه يافته و مواد روبه جلو راندهمیشود تا در سيكل بعدی حجم كافی از مواد پلاستيكی برای تزريق به قالب مهيا گردد. سپس ميله اندكی به عقب حركت میكند تا مواد پلاستيك مذاب به داخل كانالقالب نريزد.
5- قالب باز شده و بينهاي بيرون انداز قطعه كار را بيرون میاندازند.