بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
پیش درآمد
مشکلات جوامع انسانی و سازمانها روز به روز پیچیده تر میگردد. بنابراین نیاز به مهندسین و تحلیلگران و جامعه شناسانی است که بتوانند به مدیران و مسئولان کمک کنند تا با یک برخورد اصولی مانع بروز مشکلات پیچیده تری شوند.
اسلاید 2 :
بخش اول
مقدمه ای بر نظريه سيستم ها
اسلاید 3 :
تاريخچه نظريه سيستم ها
تاريخچه نظريه سيستم ها را از دو ديدگاه مي توان بررسي نمود :
ديدگاه اول: به بررسي روند توسعه نظريه سيستمها که در دانشگاه هاي آمريکا ( و بخصوص دانشگاه MIT ) در سالهاي 1940 تا 1970 رخ داد.
ديدگاه دوم : به بررسي روند تحول در شيوه هاي نگرش به جهان و متدولوژي علم در سطح جهان مي پردازد . آنچه در پي مي آيد ، خلاصه اي از دو نگرش فوق است .
اسلاید 4 :
الف) تحولات دانشگاه MIT :
اسلاید 5 :
دهه 1940
رابطه ميان ماشين و ارگانيسم مورد مطالعه قرار مي گيرد. در اين دوران مفاهيمي همچون بازخور (Feedback) که تا آن زمان در مورد ماشين ها بکار مي رفت ، در مورد ارگانيسم نيز بکار رفتند و راه پيدا شدن دو دانش جديد يعني اتوماسيون و انفورماتيک هموار گرديد .
اسلاید 6 :
دهه 1950
در دهه 1950 دوباره توجه از ارگانيسم به سوي ماشين منعطف مي شود و مفاهيمي همچون حافظه و فراگيري در مورد ماشين هم بکار مي رود و به اين ترتيب مقدمات پديد آمدن دانش هاي نويني همچون بيونيک (علمي که مي کوشد ماشين هاي الکترونيکي را به تقليد از بعضي از دستگاههاي موجودات زنده بوجود آورد . ) و هوش مصنوعي بوجود مي آيد .
اسلاید 7 :
دهه 1960
در زمينه سايبرنتيک و ديناميک سيستم پيشرفت هاي مهمي بوجود آمد.
جي فارستر (Jay Forrester) در سال 1961 به سمت استادي در مدرسه مديريت دانشگاه MIT برگزيده شد و مبحث ديناميک صنعتي (Industrial Dynamics) را بوجود آورد .
هدف او از طرح اين موضوع آن بود که سازمانها و موسسات صنعتي را همانند سيستمهاي سايبرنتيک بنگرد و از راه شبيه سازي (Simulation) ، نحوه کارشان را دريابد .
سال 1971 با انتشار کتاب ديناميک جهان(World Dynamics) ، رشته ديناميک سيستمها (System Dynamics) را بنيان نهاد
اسلاید 8 :
ب ) تحولات متدولوژي علم :
کل گرايي اوليه
جزء گرايي
نظريه سيستمها
اسلاید 9 :
تعاريف سيستم :
سيستم ، مجموعه اي از اجزاء است که در يک رابطه منظم با يکديگر فعاليت مي کنند .
سيستم ، مجموعه اي از اجزاء مرتبط است که در راستاي دستيابي به مأموريت خاصي ، نوع و نحوه ارتباط بين آنها بوجود آمده باشد .
سيستم ، مجموعه اي است از متغيرها که بوسيله يک ناظر (Observer) انتخاب شده اند . اين متغيرها ممکن است اجزاء يک ماشين پيچيده ، يک ارگانيسم يا يک موسسه اجتماعي باشند .
اسلاید 10 :
سيستم ، بخشي از جهان واقعي است که ما انتخاب و آنرا در ذهن خود به منظور در نظر گرفتن و بحث و بررسي تغييرات مختلفي که تحت شرايط متفاوت ممکن است در آن رخ دهد ، از بقيه جهان جدا مي کنيم . (تعريف J.W. Gibbs)
. سيستم مجموعه اي از دو يا چند عنصر(element) است که سه شرط زير را داشته باشد :هر عنصر سيستم بر رفتار و يا ويژگيهاي کل(whole) سيستم ، موثر است . (تعريف راسل ايکاف):