بخشی از مقاله

تاریخچه مطالعه کار و زمان سنجی

پیشگفتار:
از جمله اهدافی که در ارائه این پروژه دنبال شده است، بررسی و تجزیه و تحلیل و مطالعه کار و زمان سنجی در شرکت زامیاد و بررسی علل مشکلات زمان سنجی و حل مشکلات می باشد که نتیجه این بررسی ها و مطالعه ها به صورت جداولی که خواهد آمد تدوین شده و در این پروژه سعی برآن شده است که تمامی مراحل به صورت کامل قید شوند.


در ادامه لازم می دانم که از تلاش و همکاری صمیمانه آقای مهندس علی اکبر عباسی بابارود که در ارائه این پروژه مرا همراهی نموده اند تشکر و قدردانی نمایم.

مقدمه:
العلم و الدین توامان اذا افترقا احترقا
امام جعفر صادق (ع)
در این پروژه در ابتدا به مطالعه و بررسی کار و تجزیه و تحلیل کار و زمان سنجی و کارسنجی و به صورت کلی مطالعه کار می پردازیم و سپس به ارائه جداولی که نتیجه اعمال این بررسی و مطالعه ها است اقدام می نمائیم. امید است که نتایج تلاش بنده مورد قبول و توجه دانشجویان و اساتید محترم قرار گیرد و توانسته باشم در اجرای بهتر عملیات در شرکت زامیاد و بهبود روشها موثر بوده باشم.

«فهرست مطالب»
عنوان صفحه

تاریخچه مطالعه کار:
روشهای مطالعه کار در قالب دو روش مستقل از هم، یعنی مطالعه زمان ومطالعه حرکت رشد کرده به همین دلیل در گذشته و امروزه در برخی از متون مطالعه کار را مطالعه زمان و حرکت نیز می نامند.


زمان سنجی که عبارت است از شکستن یک کار به عناصر و اجزاء و تعیین زمان های لازم برای انجام کار نخستین بار بوسیله فردی فرانسوی بنام «ژان برونت» در سال 1760 در یک کارخانه سوزن سازی ابداع شد. سپس در سال 1792 توسط «توماس میسون» در صنعت سفال سازی استفاده شد.

در سال 1830 «چارلز بابیج» در کارخانه سوزن سازی کارهای مراحل تولید را زمان سنجی کرد. نخستین کار جدی درباره زمان سنجی بوسیله «تیلور» در سال 1881 در کارخانه فولاد انجام شد. تیلور به خاطر ابداع الگو برای مطالعه عناصر کار و تعیین زمان انجام کار و طرح مطالعه زمان نسبت به گذشتگان خود از این حیث از اعتبار بیشتری برخوردار می باشد.


بعدها «چارلز دوکس» با استفاده از ضریب مجاز «Allowance factor» در زمان سنجی و تعیین ضریبی برای آهنگ کار، زمان سنجی را تکامل بیشتری بخشید.
بدین ترتیب زمان سنجی که بوسیله تیلور آغاز شد برای تعیین استانداردهای زمان انجام کار بکار می رفت بعدها استاندارد زمان انجام کار نقش مهمی را پیش بینی، هزینه تولید، تعداد نیروی انسانی مورد نیاز واحد تحویل کالا به مشتری ها، پرداخت حقوق و دستمزد بر اساس حجم تولید نسبت به زمان استاندارد، نظارت بر عملکرد نیروی کار و افزایش کارایی و بهره وری ایفا کرد.


تعریف مطالعه کار:
به مطالعه روشهایی گفته می شود که با مطالعه و بررسی و تجزیه و تحلیل روشهای موجود انجام کار و بهبود آنها و تعیین زمانهای استاندارد برای انجام کار به بهره وری و کارایی سازمان کمک می کند.


کارسنجی: (Work Measurement)
به مجموعه روشهایی که به منظور بررسی و تعیین زمان لازم برای اینکه یک کارگر واجد شرایط بتواند کار خاصی و در سطح معینی از عملکرد انجام دهد گفته می شود.


مطالعه حرکت: «Motion study»
مطالعه حرکت بوسیله «گیلبرگ ها» «فرانک ولیلیان» توسعه یافت. آنها در مطالعه حرکات دست انسان و تجزیه و تحلیل روشهای انجام کار از دوربین عکاسی و فیلمبرداری استفاده کردند. با تجزیه و تحلیل این حرکات، روش های کار را بهبود دادند به نظر می رسد

در ابتدا مطالعه زمان، بیشتر از نوع مطالعه حرکت بوده که بویژه در تعیین جدول حقوق و دستمزد مورد استفاده قرار می گرفته است. تا اینکه در دهه 1930 جنبش مطالعه کار با هدف یافتن روشهای ساده تر و بهبود روشها آغاز شد. بعداً دوره ای شروع شد که در آن مطالعه زمان و حرکت با هم انجام گرفت و هر دو مکمل یکدیگر شدند و با هم مورد استفاده قرار گرفتند.


امروزه هدف مطالعه زمان و حرکت یا به عبارت دیگر مطالعه کار پیدا کردن بهترین روشها و سیستم ها برای انجام کار است. به طوریکه بتوان با تعریف مسایل و مشکلات تنظیم اهداف و یافتن راه حلهای مناسب برای چگونگی انجام کار به طور مستمر بهره وری و کارایی را افزایش داد.


اهداف مطالعه کار:
1- طراحی سیستم ها و روشهای بهتر، کارآمدتر و کم هزینه تر و اقتصادی تر برای انجام کار.
2- استاندارد کردن سیستم ها و روشهای انجام کار.
3- تعیین زمان استاندارد برای انجام کار.


4- کمک به آموزش کارکنان برای اجرای روشهای بهتر کار.
مراحل بهبود و حل مسئله در کارسنجی و زمان سنجی:
1- تعریف مسئله:
(A معیارها (B نیازمندیهای خروجی (C تاریخ تکمیل و اجرای روش جدید
2- تجزیه و تحلیل مسئله:


(A مشخصات و محدودیتها: محدودیتها مشتمل بر هر گونه محدودیتی درباره هزینه های سرمایه ای می باشد.
(B توصیف و روش موجود: که این توصیف شامل: 1- نمودارهای فرایند 2- نمودار جریان 3- نمودارهای فراوانی سفر 4- نمودار کارگر ماشینی 5- نمودارهای عملیات 6- نمودار سیمو.


(C تعیین فعالیتهایی که افراد احتمالا می توانند به بهترین وجه انجام دهند و آنهایی که ماشین می تواند به بهترین وجه انجام دهد و تعیین روابط انسان و ماشین.
(D بررسی مجدد مسایل در تعیین مسایل فرعی.
(E بررسی مجدد معیارها و شاخص هایی ارزیابی راه حلها.


3- یافتن راه حلهای ممکن برای حل مسئله
4- ارزیابی راه حلهای مختلف
5- توصیه راه حلهای بهینه برای اجرا
روشهای مطالعه کار:
در مطالعه کار از روشهای مختلفی می توان استفاده کرد. این روشها شامل روشهای بسیار کامل تا روشهای بسیار ساده می باشد. در مطالعه کار معمولا باید ترکیبی از روشهای مطالعه زمان حرکت را استفاده کرد. 4 عامل اساسی وجود دارد که استفاده از ترکیب روشهای مطالعه زمان و حرکت را معین می کند.


1- وسعت و گستردگی کار: متوسط تعداد ساعات کار در روز یا سال که صرف انجام کار می شود.
2- پیش بینی عمر کار: تا چه میزان با تکنولوژی موجود کار مورد نظر استمرار یابد.


3- ملاحظات کار در عمل: مانند نرخ دستمزد، دستمزد ساعتی، نسبت زمان انجام کار به زمان انجام ماشین آلات در حین عملیات، شرایط نامعمول کار، شرایط خاص لازم برای کارگر، موارد مربوط به شوراها و اتحادیه های کارگری منابع مالی لازم برای سرمایه گذاری در ساختمان ماشین آلات، ابزارآلات لازم برای انجام کار.


طراحی روشهای کار:
در طراحی روشهای کار، در بررسی روشهای سیستماتیک و همه جانبه مسئله مراحل تولید برای هر محصول جدید که شامل سه مرحله زیر است:
1- برنامه ریزی در طراحی محصول:
در این مرحله باید 6 کار اصلی انجام پذیرد:
1- طراحی محصول 2- طراحی فرایند 3- طراحی روشهای کار 4- طراحی دستگاهها ابزار آلات و تجهیزات 5- طراحی جایابی سالن های تولیدی 6- تعیین زمان استاندارد

 

2- مرحله پیش از تولید:
این مرحله، مرحله انتقالی بین برنامه ریزی تولید و واقعی محصول است. اطلاعات مربوط به برنامه ریزی به سازمان تولید منتقل می شود. ابزار ما دستگاهها، ماشین آلات و تجهیزات مورد استفاده خریداری، نصب و آزمایش می شود، کارگران جدید استخدام می شود یا به کارگران موجود آموزش داده می شود. روش جدید تولید با روش فعلی به طور دقیق مقایسه می شود و اصطلاحاً لازم انجام می شود.


3- مرحله تولید:
این مرحله به عمل درآوردن فعالیت هایی است که در برنامه ریزی و مرحله قبل از تولید، طراحی و آزمایش و انتخاب شده اند. در مرحله تولید یا استفاده از نیروی انسانی ماشین آلات، مواد اولیه و قطعات موثرترین راه تولید محصول استفاده می شود. مرتبا در این مرحله روشهای جاری بر اساس برنامه از پیش تعیین شده بهبود می یابد و بهینه سازی تولید یک کار مستند و دائم است.


مراحل بهبود روش:
1- انتخاب کاری که باید مطالعه شود.
2- ثبت چگونگی روشهای فعلی انجام کار.
3- بررسی و تجزیه و تحلیل روش موجود انجام کار.
4- طراحی و ایجاد یک روش علمی.
5- اعمال روش جدید.


6- حفظ و نگهداری و اصلاح روش جدید.
دیاگرام نخی یا ریسمانی: String Diagram
دیاگرام نخی ترسیمی است که در آن طول نخ به کار رفته برای ثبت تحرک و جابجایی یک کارگر یا قطعه تجهیزاتی که در درون یک سطح محدود شد در پریود مشخص از زمان کار می کند مورد استفاده قرار می گیرد.


کاربرد: دیاگرام های نخی در شرایط های زیر مورد کاربرد قرار می گیرد:
1- هنگامی که یک سیستم کاری مشغول به کار باشد. 2- هنگامی که یک عملگر (عمل کننده) بر روی ماشینهای مختلف کار می کند. 3- در فرایندی که چندین زیر مونتاژ مجبور به جابجایی برای مونتاژ است. 4- در جایی که احتیاجات فرایند به عملگرها از محلی به محل دیگر جابجا می شود. 5- برای آزمایش و قیاس ارزشهای طرح های متفاوت.

فصل ششم:
مطالعات حرکات فرد:
یکی از روشها برای ثبت و تعیین زمان کارها مطالعه حرکات فرد است. با فیلمبرداری از عملیات مورد نظر فعالیتهای حین کار به صورت فیلم درآمده که با دیدن فیلم می توان هم به مطالعه روش انجام کار و هم زمان کار پی ببریم. در ابتدا مطالعه حرکات فرد برای بررسی و تجزیه و تحلیل مشاغل بود اما در سالهای اخیر استفاده های بیشتری از این ابزار می شود

. هدف از مطالعه حرکات فرد یافتن ارتباط بین فعالیتهای کارگران و دستگاهها و ماشین آلات و کسب اطلاعات مربوط به حرکت و زمان انجام کار می باشد. تا بدان وسیله بتوان بهترین روش انجام کار را پیدا کرد و از طرف دیگر به افراد در فهم معنای حصوص اقتصادی حرکت آموزشهای لازم را ارائه کنیم. مطالعه حرکات فرد روشی منحصر به فرد برای تجزیه و تحلیل کار است و این مرحله دارای 4 مرحله به شرح زیر است:


1- فیلمبرداری از عملیات و کاری که مورد نظر برای بهبود است.
2- مشاهده فیلم و تجزیه و تحلیل فعالیت.
3- رسم نتایج تجزیه و تحلیل فیلم.
4- ارائه روش مناسب و کارآمد از طریق فرایند حل مشکل.


مطالعه حرکات فرد، فیلمبرداری با سرعت 960 یا 1000 فریم در هر دقیقه است. سرعت های بیشتر برای مطالعه حرکات سریع دست یا عملیات پیچیده بکار می رود. موقعی فیلم گرفته شده روی صفحه اکران نمایش می دهیم فیلم ها بسیار بزرگ تر شده تا تجزیه و تحلیل حرکات ساده تر شود. هر کدام از حرکات کارگر در حین کار را می توان زمان سنجی کرد.

با وجود اینکه مطالعه حرکات فرد روش مناسب، دقیق و سازگار در مطالعه کار می باشد. به طور معمول در بهبود روشها بکار می رود.


عکس برداری از حرکات با سرعتی کمتر از سرعت واقعی:
فیلم های حرکت باید در سرعت واقعی ساخته شود. برای کسانی که بخواهند حرکت افراد و اشیاء را بازنگری کنند. گیلبریث ها با یک دوربین دستی با گرفتن عکس هایی در سرعت بسیار پایین برای مطالعه حرکات کارگران کار خود را شروع کردند.

دوربین هایی که برای عکسبرداری از رشد گیاهان و گلها به کار می رود. بزرگترین مزیت فیلمبرداری با سرعت آهسته نسبت به سرعت عادی صرفه جویی در هزینه فیلم و در زمان لازم برای تجزیه و تحلیل هزینه فیلمی که در هر دقیقه به طور 96 فریم از 50 فریم برخوردار است معادل 6% فیلم عادی است. با استفاده از عکسبرداری کمتر از سرعت واقعی حرکات عمده تری را که سبب اتلاف کار می شود را می توان تشخیص داد و برای حذف آنها اقداماتی به عمل آورد. این روش دارای قابلیت های چشم گیر و کاملا مقرون به صرفه است.


دورنگار و دورنگار زمانی:
در این روش مسیر حرکت به وسیله یک منبع پیوسته نور روی عکسی که بهتر است برجسته باشد وصل می شود. دورنگار به میزان زیادی برای هدفهای آموزشی جهت کمک به توصیف الگوی حرکت در انجام کار و تشخیص برتری یک روش به روش دیگر به کار می گیرند.


دورنگار زمانی شکل خاصی از دورنگار است که در آن منبع نور در فواصل مناسب حذف می شود به طوری که خط سیر آن به صورت مجموعه ای از نقاط گلابی شکل می باشد که طرف نوک دار آن تعیین کننده جهت حرکت و آرایش فواصل آن نشان دهنده و تعیین کننده سرعت است.


اصول حرکات دست (تریبلیگ)
اغلب کارها به وسیله دست انجام می شود و کلیه کارهای دستی شامل حرکات بنیادی نسبتاً محدود می باشد که با دوره های خیلی کوتاه هزاران بار تکرار و تکرار می شود. گرفتن، برداشتن، قرار دادن و حمل از جمله حرکاتی هستند که در بیشتر اوقات انجام می شوند

فرانک گیلبرث در مطالعه خود درباره کار به این نکته پی برد که بیشتر کارها با یک سری کارهای اساسی انجام می شود که این حرکات را تربلیگ نامید. گیلبرث 17 حرکت اساسی دست یا دست و چشم را از یکدیگر جدا کرد بعدها حرکت 18 نیز به آن اضافه شد. هر تریبلیگ دارای رنگ علامت و حرف مشخصی است.


رنگ توضیحات علائم تریبلیگ اسم علامت
سیاه جستجو برای یافتن شماره بوسیله چشم sh جستجو
خاکستری Reaaching for objective st انتخاب
قرمز با دست باز برداشتن چیزی G گرفتن
سبز زیتونی دست خالی TE حمل بدون بار
سبز انتقال محموله از یک قسمت به قسمت دیگر TL حمل با بار

فصل هفتم:
اجرا و نگهداری روش جدید
پس از طراحی یک روش جدید باید آنرا اجرا کرد اما قبل از اجرا فعالیتهای زیر باید انجام گیرد:
1- آشنایی نیروی انسانی با روش و نظام جدید طراحی شده و ترقیب و تشویق آنها به اجرای روشها و نظامهای جدید و در نظر گرفتن نظرات آنها.


2- تهیه دستورالعمل های اجرایی برای روش جدید.
3- برگزاری دوره های آموزشی و توجیهی برای راهنمایی کارکنان.
مطالعه گر باید گزارشی از جزئیات روش موجود و روشهای پیشنهادی تهیه و در این گزارش دلایل تغییرات پیشنهاد شده را ارائه کند. به طور کلی این گزارش باید موارد زیر را دربرداشته باشد:


1- هزینه های مواد، نیروی انسانی و سرمایه های دو روش (جدید و قدیم) در مقام مقایسه قرار گرفته و ذخیره سازی و صرفه جویی های قابل انتظار مشخص شود.
2- هزینه ÷یاده سازی روش جدید شامل هزینه هر تجهیز جدید و تغییر در طرح محوطه های کاری اگر نیاز باشد اشاره شود.


3- اقدامات اجرایی مورد نیاز برای ÷یاده سازی و اجرای روش جدید.
توصیف و تشریح روش بهبود یافته:
برای انجام این کار باید فرم دستورالعمل اجرا یا آموزش استاندارد مکتوب تهیه شود که باید این موارد را شامل شود.


1- این فرم روش جدیدی را برای مراجعه ثبت نماید و ثبت تا حد جزئیات ضروری می باشد.
2- این فرم برای تشریح روش جدید جهت مدیریت بکار می رود. استفاده کنندگان از این فرم می توانند سر÷رستان و کارگران نیز باشند. همچنین توصیه های آن تمام قستهای مرتبط را می ÷وشاند.


3- این فرم کمکی است در جهت تقویت و آموزش مجدد کارگران بوده و می تواند به عنوان مرجع مورد استفاده قرار گیرد.
4- این استاندارد (فرم) بررسی های زمانی که برای بر÷اسازی استانداردها مورد نیاز باشد را دارد.
برقراری روش جدید:
این کار در 5 مرحله به صورت زیر انجام می گیرد.


1- بدست آوردن متون تغییر از سوی سر÷رستان بخش ها.
2- بدست آوردن تاییدیه در مورد تغییر از مدیریت.
3- بدست آوردن قبول تغییر از عملگرها یا کارکنان که مسئول این بررسی می شوند.
4- بازآموزی کارکنان برای روش جدید.


5- ÷یگیری جهت ÷یشرفت کارها تا زمانی که اطمینان در اجرای کامل آن بوجود بیاید.
فصل هشتم:
ارگونومی
از ترکیب کلمات یونانی «ارگو» و «نوموس» به ترتیب به معنی کار و قانون طبیعی تشکیل شده است. در امریکا علم ارگونومی را مهندسی فاکتورهای انسانی می گویند. علم ارگونومی با هدف افزایش بهره وری با توجه به سلامتی ایمنی و رفاه کارکنان در محیط کار شکل گرفته است.


انسان شناسی از دید فیزیولوژی و جسم بدن:
انسانها از لحاظ خصوصیات بدنی بسیار متفاوت هستند. این خصوصیات عبارتند از: قلب، قدرت بازو، طول بازو، فیزیولوژی بدن انسان اطلاعات مهمی برای طراحی محیط های کار، از طریق تحقیق و تحلیل آماری این اطلاعات می باشد. این گونه اطلاعات، اطلاعات انسان شناسی نامیده می شود. فرمول برآورد میزان استراحت لازم برای انجام یک کار عبارت است از:

که در آن R میزان دقایق لازم برای استراحت، T کل زمان و k هزینه انرژی، S مصرف انرژی استاندارد می باشد.


مثلا اگر مصرف انرژی استاندارد در هر دقیقه 4 باشد، کارگری که زغال سنگ را از کامیون در یک نیروگاه پیاده می کند برای هر 60 دقیقه کار 37 دقیقه استراحت لازم دارد.


فصل نهم:
کارسنجی
هدف کارسنجی تعیین استانداردهای زمانی برای انجام کار است. استانداردهای زمانی مقدار زمانی است که طول می کشد کاری بوسیله یک کارگر آموزش دیده در یک آهنگ نرمال کار بر اساس روش از پیش تعیین شده انجام شود.


زمان سنجی یک فن اندازه گیری کار است که زمان و سرعت کار را برای عناصر یک کار معین تحت شرایط مشخص ثبت می کند و جهت تحویل اطلاعات بدست آمده برای محاسبه زمان استاندارد جهت انجام یک کار در سطحی معین بکار می رود.


در سازمانها کارسنجی به دلایل مختلفی انجام می شود. مهمترین کاربرد کارسنجی عبارتند از: 1- برآورد تعداد نیروی کار و نیازمندیهای ظرفیتت ولید متناسب با تعداد نیروی کار 2- تعیین هزینه عملیات تولید برای هدفهای حسابداری 3- تدوین نظامهای دستمزد و انگیزشی نیروی کار 4- نظارت بر عملکرد نیروی کار 5- تعیین جدول زمانی تولید 6- ایجاد تعادل کاری در گروههای کاری.


زمان استاندارد:
زمان لازم برای تدوین کار توسط هر اپراتور درصد کارایی را می گویند. به عبارت دیگر زمان استاندارد به عنوان مقدار زمانی تعریف می شود که کار در آن محدوده زمانی معین توسط ا÷راتوری آموزش دیده، با یک سرعت نرمال و استفاده از روشهای از ÷یش تعیین شده انجام شود.


سرعت نرمال:
سرعتی است که یک کارگر بدون خستگی ناشی از کار وظایف خود را در زمان معین انجام شدهد. در محاسبه سرعت زمان، اطلاعات فیزیولوژیکی کار مانند: سبکی و سنگینی کار، شرایط محیطی مانند نور، صدا، رنگ، درجه حرارت، ترافیک صوتی و تغذیه کارگران مورد نیاز است.


زمان واقعی:
زمانی که عملا صرف تولید یک قطعه می شود و در محاسبه آن راندمان عملی کارگر و تأخیرهای اجتناب نا÷ذیر منظور می گردد راندمان واقعی می گویند.


فرمول محاسبه آن بدین ترتیب است:
= زمان واقعی
مثال: مطالعات نشان داده که در مورد ساخت قطعه ای، دایره برش و جوشکاری 85% راندمان دارند، ضمنا در 12% اوقات تأخیرهای ÷یش بینی شده مشاهده شده است. اگر زمان استاندارد یک ساعت کاری باشد، زمان واقعی را محاسبه نمائید.

کارگر مناسب و واجد شرایط:
یک کارگر مناسب کسی است که دارای مهارت کافی برای انجام کار باشد. یعنی تجربه و داشن کافی درباره کارش داشته باشد و مطمئن باشیم که کار را در استاندارد قابل قبولی از نظر ایمنی، کیفیت و کمیت می تواند انجام دهد. به این کارگر یا کارمند فرد متخصص می گویند. تسلط چنین فردی در کارش سبب می شود تا زمان سنجی به صورت آسانتر انجام شود.


روشهای کارسنجی:
روشهای متعددی برای کارسنجی وجود دارد که به شرح زیر می باشند:
1- ثبت و جمع آوری تمام اطلاعات قابل دسترس مربوط به عوامل مختلف کار که در انجام زمان سنجی موثر می باشد.
2- ثبت و تشریح کامل روش و تفکیک و تقسیم روش کار به عناصر تشکیل دهنده آن.
3- ارزیابی مجدد روش و عناصر کار برای اطمینان از اینکه بهترین روش انجام کار فراهم شده است و تعیین اندازه نمونه.


4- اندازه گیری زمان هر عنصر کار با استفاده از وسایل مربوطه و ثبت زمانهای بدست آمده در نتیجه فعالیت و عملکرد کارگر در انجام آن عناصر.
5- تخمین سرعت انجام کار اپراتور در مقایسه با سرعت و نرخ استاندارد اپراتور.
6- تبدیل زمانهای مشاهده شده به زمانهای پایه.
7- تعیین تأخیرات مجاز جهت افزایش به زمان پایه.


8- تعیین زمان استاندارد جهت عمل.
در انجام زمان سنجی که مشاهدات را ثبت می کنیم اطلاعات مختلفی را مانند شماره بررسی، شماره فرم، نام مطالعه کننده، تاریخ مطالعه، نام افراد تهیه کننده، سرپرست دپارتمان کارسنجی مدیر تولید، سرعت ماشین، اطلاعات مربوط به تولید و اپراتور – برد زمانی مطالعه- زمان شروع و ختم مطالعه، شرایط کار و .... را در فرم های استاندارد درج می کنیم.


فصل دهم:
مراحل زمان سنجی
1- کاری که قرار است مطالعه شود معین شود.
2- محتوای کار را به عناصر کوچکتر تقسیم می کنید. (اجزاء و عناصر کار نباید بیشتر از چند ثانیه طول بکشد).


3- تعداد دفعات مشاهده و اندازه گیری زمان را مشخص کنید.
4- زمان اجرای هر عنصر کاری را با تعداد دفعات مشاهده و اندازه زمان کارها ثبت نمائید.
5- متوسط سیکل زمان واقعی تولید را با استفاده از فرمول زیر محاسبه نمائید.
متوسط سیکل زمان واقعی

6- برای عملکرد انجام هر عنصر کار ضریبی را در نظر می گیریم و نرخی را به عنوان ضریب عملکرد در نظر می گیریم.


7- زمان نرمال هر عنصر کار را به شکل زیر بدست می آوریم.
AACT  ضریب عملکرد = زمان نرمال
8- زمان نرمال کل کار از مجموع زمانهای نرمال اجزاء مشخص می کنیم.
9- میزان ضریب مجاز برای انجام کارهای شخصی، استراحت، نهار و تفریحات غیرقابل اجتناب را معلوم می کنیم.


10- زمان استاندارد را از فرمول زیر بدست می آوریم.
S.T=

مثال: بر اساس اطلاعات زمان سنجی درباره یک کار متوسط سیکل زمان واقعی تولید 4 دقیقه است، تحلیلگر به عملکرد کارگرها مشاهده نموده و نمره 85% به آنها داده است یعنی در زمان مطالعه عملکرد کارگر 85% نرمال بوده. ضریب مجاز در موسسه مورد مطالعه 13% است، زمان استاندارد را مشخص نمایید.
85%= ضریب عملکرد


13%= ضریب مجاز
دقیقه 4/3=85%  4 = زمان نرمال
دقیقه 9/3=

تاریخچه شرکت زامیاد:
کلیات شرکت:
شرکت زامیاد در سال 1342 تاسیس و فعالیت خود را با ساخت و مونتاژ انواع خودروهای بنزینی و گازوئیلی آغاز نمود. محصولات این شرکت (مونتاژ و تولید) کامیونهای ولو (VOLVO) شامل N86 در ظرفیتهای 3 و 4 تن N88 در ظرفیتهای 6 و 8 تن F85 در ظرفیت 5 تن، تراکتور BM VOLVO ، وانت نیسان جونیورز با ظرفیت 2 تن بود. تا سال 1350 مکان کارخانه سه راه آذری بوده است.

در سال 1350 به محل فعلی واقع در کیلومتر 18 جاده قدیم کرج منتقل شد. ساخت کامیون ولو نرمال سری 6000 (N12, N10) از 12 الی 19 تن از سال 1353 جایگزین نمونه های قبلی شد. ساخت آمبولانس نیسان جونیورز در طول سالهای جنگ تحمیلی نیز از دیگر تولیدات شرکت بود.

هم اکنون محصولات این شرکت شامل مینی بوس ایویکو مدلهای A60 و A80، کامیون ایویکو 440، وانت نیسان، کامیونت ایویکو و اخیرا تولید آزمایشی مینی بوس CNG (با بدنه فایبرگلاس) می باشد. گفتنی است برای مدتی وانت نیسان این شرکت با نام نیسان سایپا ساخته می شد، که هم اکنون دوباره به نام نیسان زامیاد در حال عرضه می باشد.

این شرکت با همکاری شرکتهای ایویکو ایتالیا (موتور و شاسی مینی بوس و کامیون)، بهنگام آفرین (شاسی وانت نیسان)، جهان خودرو (ساخت اتاق عقب وانت نیسان) محصولات خود را مونتاژ می کند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید