بخشی از مقاله
فهرست باکتری های مهم
• آسپرژیلوس
• آسینتوباکتر
• باکتری نفتخوار
• بروسلا
• سالمونلا
• سراشیا
• سپتیسمی
• شیگلا
• لیستریا
• مایکوباکتریوم
• مایکوپلاسما
• موراکسلا کاتارالیس
• میکوباکتریوم توبرکلوزیس
• نایسریا
• هلیکوباکتر
• کامبوچا
• کینگلا
• یرسینیا
رده بندی باکتری ها
مقدمه
قبل از کشف میکروارگانیسم ها تمام موجودات زنده را به دو سلسله جانوری و گیاهی تقسیم میکردند. پس از آگاهی بر وجود میکروارگانیسم ها ، طبقه بندی آنها در یکی از دو سلسله فوق با اشکال روبرو شد. بر این اساس پروتوزئر ها را به علت اینکه متحرک بوده و خاصیت فتوسنتز نداشتند، جزء جانوران و جلبکها و قارچها را که به نظر بیحرکت میرسیدند، جزء گیاهان قرار دادند. در این میان باکتریهای بیجا و مکان ماندند، تا اینکه ارنست هکل ، گیاه شناس آلمانی ، در سال 1866 راه حلی منطقی برای این مشکل ارائه داد و آن پیشنهاد سلسله سومی به نام پروتیستا یا آغازیان بود که پروتوزوئر ها ، جلبک ها ، قارچ ها و باکتری ها را دربر میگرفت.
از آنجا که باکتریها از نظر ساختار یاخته بطور اساسی با سه گروه دیگر تفاوت دارند، لذا پروتوزوئرها ، جلبکها و قارچها را به علت داشتن هسته مشخص و کاملتر در یک گروه قرار دادند که یوکاریوتیک نامیده شدند و مجموع آنها تحت عنوان پروتیستا مورد بررسی قرار گرفتند. از سوی دیگر باکتریها را به مناسبت داشتن ساختار ابتداییتر و نداشتن هسته مشخص پروکاریوتیک نام نهادند و آنها را تحت عنوان سلسله مستقل پروکاریوت بررسی میکنند.
مبانی تشخیصی و رده بندی باکتری ها
ارزش عملی رده بندی میکروب ها ارائه روش مطمئنی جهت شناسایی و تشخیص میکروارگانیسم های ناشناخته است. برای نامگذاری میکروارگانیسم ها از روش دو نامی استفاده میشود که در آن کلمه نخست مشخص کننده نام جنس (با حرف لاتین بزرگ شروع میشود) و کلمه دوم معرف گونه (با حرف لاتین کوچک) است. امروزه تشخیص و رده بندی باکتریهای بر مبنای ویژگیهای زیر استوار است.
ویژگی های زیست شناسی
این ویژگی ها شامل شکل ظاهری باکتری ها (گرد ، میلهای ، هلالی ، فنری ، مارپیچی و غیره) و نیز چگونگی قرار گرفتن آنها در کنار یکدیگر (منفرد ، دوتایی ، رشتهای ، تودهای و غیره) و همچنین دارا بودن هاگ ، کپسول ، تاژک و امثال آن است که میتوانند به عنوان ویژگی های تشخیصی میکروسکوپی باکتری ها مورد استفاده قرار گیرند.
رنگ آمیزی افتراقی
این روش شامل رنگ آمیزی های گرم و اسید فاست است. از آنجا که این روش ها بیشتر مبتنی بر ساختار دیواره یاختهای باکتریهاست، بنابراین برای تشخیص باکتری های فاقد دیواره یا واجد دیواره غیر معمولی مناسب نیستند .
آزمون های زیست شیمیایی
این آزمون ها عمدتا مبتنی بر فعالیت های زیست شیمیایی باکتریها هستند. به عنوان مثل باکتریهای رودهای گروه بزرگی از باکتری ها هستند که شامل اشریشیا ، آنتروباکتر ، سالمونلا و شیگلا میشوند. مبنای تشخیص اشریشیا و آنتروباکتر از سالمونلا و شیگلا این است که دو گروه اول قادر به تخمیر لاکتوز و تولید اسید و گاز هستند، در حالی که دو گروه دوم چنین توانی ندارند. استفاده از محیطهای کشت افتراقی که منجر به تولید کلنیهای ویژه میکروبی بر روی محیط کشت میشوند، نیز در باکتری شناسی تشخیصی پزشکی موارد استفاده زیادی دارند.
آزمونهای سرم شناختی
این آزمون ها مبتنی بر استفاده از سرم خون انسان و اصول ایمنی شناسی است. به عنوان باکتری مولد بیماری حصبه با سرم خون حاوی پادتن ضد میکروب حصبه واکنش نشان داده و رسوب میکند. این عمل به کمک آزمون آگلوتیناسیون بر روی لام انجام میگیرد.
آزمون حساسیت به باکتریوفاژ
از آنجا که باکتریوفاژها تنها بطور اختصاصی میتوانند باکتری میزبان خود را آلوده کنند، یعنی رابطه فاژ و باکتری نوعی رابطه اختصاصی است، لذا امکان آلوده شدن و متلاشی شدن گروهی از باکتریها بوسیله یک فاژ ویژه نزدیکی آنها به یکدیگر از نظر رده بندی ، است.
ترادف آمینو اسیدها در پروتئین های مهم زیستی
در این روش یک یا چند پروتئین اصلی و حیاتی انتخاب شده و ترادف آمینو اسیدها در مولکولهای این پروتئینها با یکدگیر مقایسه میشود. از آنجا که این ترادف نشانه ترادف نوکلئوتیدها در رشته DNA است، بنابراین میزان تفاوت موجود در این ترادف میتواند نشان دهنده فاصله باکتریها در روند تکاملی باشد.
تجزیه پروتئینی
در روش بررسی ترادف آمینو اسیدها تنها یک یا چند مولکول پروتئین حیاتی به عنوان معیار و مقیاس مورد بررسی قرار میگیرد. در حالی که در روش تجزیه پروتئینی کلیه پروتئینهای یک یا چند بخش از یاخته میکروبی متلاشی شده استخراج میگردند و به کمک پلی آکریل آمید ، ژل الکتروفورز (ADGE) شناسایی میشوند. در این روش هر مولکول ، بر حسب اندازه و بار الکتریکی خود مسافتی را بر روی ژل طی میکند و در محل شخص قرار میگیرد که پس از رنگ آمیزی قابل شناسایی است. در پایان ، ترکیب رنگی هر ستون نشان دهنده انواع پروتئینهای موجود در هر باکتری است. مقایسه این ستونها میتواند نشان دهنده نزدیکی یا دوری ساختار پروتئینی یک بخش حیاتی از باکتریها مانند سیتوکروم و در نتیجه قرابت باکتریها با یکدیگر باشند .
شاخه فتوباکتری ها
فتوباکتری ها یا باکتری های فتوسنتز کننده انرژی خود را از نور خورشید بدست می آوردند و به سه رده تقسیم میشوند:
• فتوباکتریهای سبز _ آبی یا سیانوباکتریها که سابقا آنها را جلبک های سبز _ آبی می نامیدند.
• فتوباکتریهای قرمز
• فتوباکتریهای سبز
شاخه اسکوتوباکتری ها
اسکوتوباکتری ها یا باکتری های غیر فتوسنتز کننده از انرژی شیمیایی استفاده میکنند و به سه رده تقسیم میشوند.
• باکتری های دارای دیواره
• باکتری های بدون دیواره
باکتریهای که زندگی درون یاختهای اجباری دارند. این گروه شامل دو دسته است: ریکتسیا و کلامیدیا
باکتری های دارای دیواره
باکتری ها دستهای از موجودات زنده میکروسکوپی هستند، با اندازهای کوچک و ساختاری نسبتا ساده . سیتوپلاسم آنها عاری از واکوئل است، هسته فاقد غشا و جزئیات آن نامشخص است. اطراف باکتری را پرده ضخیمی به نام دیواره میپوشاند. باکتریها اکثرا متابولیسم خود را از راه شیمیوسنتز اداره میکنند. برخی فاقد دیوارهاند و عده ای زندگی درون یاختهای اجباری دارند .
باکتری های بدون دیواره
این باکتری ها شامل جنس میکوپلاسما هستند . میکوپلاسما ها برخلاف سایر باکتری ها ، فاقد دیوارهاند و از این رو خاصیت چند شکلی بودن دارند. نسبت به پنیسیلین و سایر آنتی بیوتیکهای متوقف کننده سنتز دیواره یاخته مقاوم هستند، ولی در مقابل تغییرات فشار اسمزی و عوامل محیطی بسیار حساس هستند. میکوپلاسما از صافیهای باکتریولوژیک عبور میکنند و کوچکترین میکروارگانیسمی هستند که به صورت آزاد به سر میبرند. برخلاف اکثر باکتریها ، باکتریوفاژها بر روی میکوپلاسماها بیاثرند. این میکروارگانیسمها دارای سیستم آنزیمی کامل و متابولیسم مستقلی هستند و میتوانند روی محیطهای مصنوعی بدون وجود یاخته زنده رشد کنند.
ریکتیسیا
سابقا آنها را حد فاصل باکتری ها و ویروس ها میدانستند، ولی اکنون در شمار باکتری ها محسوب میشوند، با این تفاوت که اندازه آنها کوچکتر و ساختارشان ساده است و فقط میتوانند درون یاختههای زنده زندگی میکنند.
کلامیدیا
چون اندازه آنها کوچکتر از باکتریهاست و از صافیهای باکتریولوژیک قابل عبورند و انگلهای درون یاختهای اجباری هستند، لذا آنها را جزء ویروسها میدانستند. ولی امروزه به لحاظ برخورداری از ویژگیهایی نظیر حساسیت به آنتی بیوتیکها و دارا بودن دیواره یاختهای و ریبوزوم و طرز تکثیری همانند باکتریها و داشتن هر دو نوع مولکول DNA و RNA آنها را جزء باکتریها به شمار میآورند .
گروه های عمده باکتری ها از نظر پزشکی
باکتری هایی که در انسان و سایر موجودات تولید بیماری میکنند زیاد است که به صورت تیتروار به آنها اشاره میشود. اسپیروکتها ، باکتریهای مارپیچی و خمیده ، کوکوسها و باسیلهای گرم منفی ، باسیلهای گرم منفی بیهوازی اختیاری ، کوکوسهای گرم مثبت ، باسیلهای گرم مثبت بدون اسپور ، اکتینومیستها و میکروبهای وابسته ، ریکتسیاها و مایکوپلاسماها.
گروه های عمده باکتری ها
ارگانیسمهای تکسلولی هستند که اکثرا به صورت آزاد زندگی میکنند و دارای اطلاعات ژنتیکی و تولید انرژی و سیستم های بیوسنتتیک لازم برای رشد و تولید مثل خود میباشند. باکتری ها متنوع ترین میکروارگانیسمها هستند که شامل گروههای زیادی میباشند.
دید کلی
باکتریها مهمترین و متنوعترین میکروارگانیسمها هستند و تعداد کمی در انسان جانوران و سایر موجودات بیماریزا بوده و بطور کلی بدون فعالیت آنها حیات بر روی زمین مختل میگردد. تنها تعداد کمی از باکتریها مانند کلامیدیاها و ریکتزیاها اجبارا انگل داخل سلولی هستند. باکتریها از جنبههایی با یوکاریوتها تفاوت دارند. باکتریها ریبوزومهای 80S ، اندامکهای غشادار مانند هسته ، میتوکندری ، کروموزوم حلقوی بدون پوشش دارند. باکتری ها) به غیر از میکوپلاسماها) دارای دیواره سلولی هستند.
بطور یقین موجودات زنده یوکاریوتیک از موجودات زنده باکتری مانند بوجود آمدهاند و نظر به اینکه باکتریها ساختمان سادهای داشته و میتوان به آسانی بسیاری از آنها را در شرایط آزمایشگاه کشت داد و تحت کنترل درآورد ، میکروب شناسان مطالعه وسیعی درباره فرآیندهای حیاتی آنها انجام دادهاند. در این مبحث باکتریهای شایع با تاکید بر انواع بیماریزا در انسان معرفی میگردد .
اسپیروکت ها
این باکتری ها در آب های آلوده ، فاضلاب ها ، خاک و مواد آلی در حال پوسیدن یافت میشوند. به شکل فنر پیچیده و متحرک هستند. اندازه آنها از چند میکرون تا 500 میکرون است. سه جنس از اسپیروکتها بیماریزا هستند :
• تروپونما: شامل گونه تروپونما پالیزم است که این باکتری عامل مولد بیماری سیفلیس میباشد.
• بورلیا: این باکتری عال مولد بیماری تب راجعه میباشد.
• لپتوسپیرا: این باکتری از راه شکافها و زخمهای پوست وارد میشود و شایعترین شکل بیماری ، عفونت کلیه است.
کوکوسها و باسیلهای گرم منفی هوازی
جالبترین باکتریها در این گروه انواع متعلق به جنس سودوموناس است یکی از گونههای سودوموناس ، سودوموناس آئروجینوزا میباشد که این باکتری عفونتهای مجاری ادراری ، عفونتهای زخمی و سوختگیها ، آبسه و مننژیت را ایجاد میکند. باکتری های این گروه قادر به ساختن آنزیمهای متعددی هستند و بدین نحو در تجزیه مواد شیمیایی نظیر حشره کشهایی که به خاک افزوده میشوند، کمک میکنند. مقاومت این گروه به آنتی بیوتیکها از نظر پزشکی حائز اهمیت است.
باسیلهای گرم منفی بیهوازی اختیاری
آنتروباکتریاسه
این خانواده شامل گروهی از باکتریهای ساکن روده انسان و سایر جانوران است. جنسهای باکتریهای روده عباتند از: اشیرشیا ، شیگلا ، کلبسیلا ، آنتروباکتر و ... . اشیرشیاکلی یکی از ساکنین اصلی روده بوده و آشناترین میکروبی که پژوهشهای فراوانی بر روی آن صورت گرفته است. سالمونلا یکی از باکتریهای بیماریزا است که یکی از گونههای آن مولد بیماری تب تیفوئید میباشد. گونههای شیگلا عامل اسهال خونی است. کلبسیلا عامل عفونت مجاری تنفسی ذاتالریه است. سرشیا عامل عفونت ادراری و تنفسی است و آنتروباکتر در عفونتهای مجاری ادراری نقش برعهده دارند.
ویبریوناسه
جنسهای مهم این خانواده شامل ویبریو و آئروموناس میباشد. گونه بیماریزا ویبریوکلرا است که عامل بیماری وبا می باشد. باکتری های متعلق به آئروموناس عامل بیماری ذاتالریه و اختلالات روده میباشند.
هموفیلوس
یکی از گونههای آن به نام هموفیلوس آنفلوآنزا عامل مننژیت در کودکان و جوانان میباشد.
باکتریهای گرم منفی بیهوازی
در این گروه دو جنس مهم از نظر پزشکی به نامهای نایسریا و موراگزلا وجود دارد. نایسریا از اهمیت ویژهای برخوردار است و انگل غشاهای مخاطی در انسان بوده و درجه حرارت نزدیک درجه حرارت بدن انسان زندگی میکند، گونههای بیماریزا شامل باکتری مولد بیماری سوزاک و باکتری مولد مننژیت میباشد. باکتریهای جنس موراگزلا در التهاب بافت ملتحمه چشم دخالت دارند.
کوکوسهای گرم منفی بیهوازی
این باکتریها اختصاصا به صورت دوتایی ، گاهی تکتک ، خوشهای یا زنجیری قرار میگیرند. و همگی بدون حرکت و بدون اسپور هستند. باکتریهای متعلق به جنس ویلونلا بخش از میکروفلور طبیعی دهان و پلاک دندانی هستند.
کوکوسهای گرم مثبت
این گروه از باکتریها از نظر پزشکی شامل دو جنس استافیلوکوکوس و استروپتوکوکوس هستند. عدهای از باکتریهای استافیلوکوکوس مواد سمی تولید میکنند که گویچههای قرمز خون و گویچههای سفید خون را نابود میکنند. چندین نوع عفونت استافیلوکوکی بوسیله گونه استافیلوکوکوس اورائوس ایجاد میشود که در ایجاد عفونت های پوستی ، ذاتالریه و آبسه های مغزی دخالت دارند. استرپتوکوک ها در تب زایمان ، تب مخملک ، گلودرد ، تب روماتیسمی و پوسیدگی دندان دخالت دارند .
باسیلها و کوکوسهای اسپوردار
دو جنس مهم اسپوردار باسیلوس و کلسترویدیوم میباشند. باسیلوس آنتراسیس عامل بیماری سیاه زخم که معمولا در گاو ، گوسفند و اسب بیماری تولید میکند، میتواند به انسان انتقال پیدا کند. باکتریهای متعلق به جنس کلستریدیوم بیهوازی اجباری هستند و بیماریهایی که تولید میکنند شامل کزاز و بوتولیسم میباشد.
باکتریهای میلهای شکل گرم مثبت بدون اسپور
مهمترین این گروه جنس لاکتو باسیلوس میباشد. لاکتوباسیلوسها در روده و حفره دهانی زندگی میکنند. در دهان این باکتریها نقشی در پوسیدگی دندان به عهده دارند. در صنعت از این باکتریها برای تولید کلم شور ، دوغ و ماست استفاده میشود. باکتری بیماریزای متعلق به این گروه "یستریا منوسایتوجنز" است که در تولید آبسه ، انسفالیت و آندوکاردیت ، دخالت دارد.
اکتینومیستها
از جنسهای مهم این گروه میتوان کورینه باکتریوم ، مایکوباکتریوم ، نوکاردیا ، اکتینومیسس و استرپتومایسس را نام برد .
• معروفترین و شناخته شده ترین گونه کورینه باکتریوم ، کورینه باکتریوم دیفتریا میباشد که عامل بیماری دیفتری میباشد.
• دو گونه مهم مایکوباکتریوم توبرکلوزیسکه عامل سل و مایکوباکتریوم لپرا که عامل جذام میباشد.
• گونههای متعلق به نوکاردیا در عفونتهای ریوی و عفونت مخرب دست و پا دخالت دارند.
ریکتیساها
این گروه شامل ریکتسیا و کلامیدیا میباشند. این دسته از باکتریها ، انگلهای درون سلولی اجباری هستند که فقط در درون سلول میزبان قادر به تولید مثل هستند و از این لحاظ به ویروسها شباهت دارند. یکی از بیماریهایی که عامل مولد آن ریکتسیا میباشد، تیفوس است که بوسیه شپش منتقل میشود ، گونههایی از کلامیدیاها موجب کوری در انسان میشوند.
مایکوپلاسما
مایکوپلاسما باکتریهای فاقد دیواره سلولی هستند. مهمترین گونه بیماریزا در انسان مایکوپلاسما نومونیا است که عامل ذاتالریه ابتدایی آتیپیک میباشد. این بیماری در بخش فوقانی دستگاه تنفس و ندرتا مانند سایر ذاتالریهها ، عارض میشود.