دانلود مقاله موزه داری
موزه داری
دیباچه: جمعآوری و نگهداری آثار و اشیا در مجموعهها و موزهها سابقه دیرینه دارند. لیکن نگرش صحیح امروزی به موزه جایگاه آن را از محل نگهداری و تماشای اشیا به محلی با مشخصات یک مرکز پژوهش و آموزش و یک مرکز فرهنگی برای گذران مطلوب اوقات فراغت با رهآوردهای علمی و تربیتی سوق داده است.در این نگرش موزه، مؤسسهای علمی فرهنگی است که تأمل و اندیشه و پژوهش مستقیم بر روی آثار گوناگون – از آثار طبیعی آفرینش و خلقت گرفته تا دستاوردهای فرهنگ و تمدن و هنر انسان – را میسر میسازد و
متخصصان و بازدیدکنندگان عمومی را با هنر و اندیشه، صنعت و پیشه و امور اجتماعی و اقتصادی و شئون گوناگون زندگی دیروز و امروز آشنا و مأنوس میسازد.موزه به عنوان یک مؤسسه علمی ـ فرهنگی، نیازمند کارشناسان علاقهمندی است که با کسب دانش وآگاهیهای علمی، و نگرش صحیح نسبت به موزه و جایگاه اجتماعی و آموزشی آن، بتوانند موزهها را در راه توسعه و رشد فرهنگی، تربیتی و علمی کشور هدایت نمایند.امروزه حدود ۱۰۰ موزه در کشورمان وجود دارد که آثار، اشیاء، اسناد ومدارک قابل توجهی در زمینههای
متنوع باستانشناسی، مردمشناسی، هنرهای سنتی، اسناد و مدارک ، کتب ونسخ خطی، تاریخ طبیعی، زمینشناسی، گیاهشناسی، پست و مخابرات، جواهرات و سکهها… دارند؛ علاوه بر توسعه کمی و کیفی موزههای فعلی، ایجاد موزه در زمینههای دیگر، چون هنر و معماری، علوم و فنون مورد نیاز است. فارغالتحصیلان دوره کارشناسی موزهداری میتوانند با کسب دانش و مهارتهای نظری و عملی و آشنایی با امور اداری و فنی موزهداری، در موزههای گوناگون عهدهدار مطالعه و حفاظت فنی از آثار و اشیای موزهای باشند و امور مربوط به موزهداری را از ثبت و ضبط آثار در دفاتر، تهیه اسناد و مدارک لازم تا مطالعه مستقیم روی آثار و اشیا انجام دهند.
درسهای این رشته در طول تحصیل:
دروس پایه:
تاریخ عمومی ایران، کارگاه عکاسی پایه، آشنایی با هنرهای سنتی ایران، آشنایی با باستانشناسی و روشهای آن، کارگاه طراحی پایه، آشنایی با مردمشناسی و روشهای آن، آشنایی با حفاظت و مرمت آثار و روشهای آن، عکاسی فنی از اشیاء موزهای، کارگاه طراحی تخصصی.
دروس اصلی:
موزهداری، آشنایی با هنر و معماری پیش از اسلام ایران، تاریخ و فنشناسی آثار، آسیبشناسی، هنر وتمدن اسلامی، آشنایی با بافتها و محوطههای دوره اسلامی ایران، خطوط و خواندن کتیبههای اسلامی، تاریخچه کتابت، طرح اشیاء در تمدن اسلامی، آشنایی با موزههای ایران و جهان ، خطوط باستانشناسی ایران، کارگاه همانندسازی اشیاء موزهای، تهیه و تدوین راهنمای موزه و محوطههای تاریخی، کارآموزی در موزهها، کارآموزی در کارگاه مرمت اموال فرهنگی، تبدیل محوطهها و بناهای تاریخ به موزه، کارآموزی کاوش باستانشناسی، کامپیوتر و موزه، روش تحقیق آثار و اشیای موزهای، موزهداری و سایر علوم، زبان و متون تخصصی موزهداری، شناخت مواد.
دروس تخصصی:
انسان،طبیعت،موزه، پژوهش در آثار و اشیای موزهای، کارآموزی در موزههای تخصصی، رساله نهایی.
رشته موزه داری
وظیفه ما معرفی این رشته است و وظیفه شما زحمت درس خواندن و احترام به علاقه خودتان ، در پایان این علاقه شماست که زندگی مادی و معنوی شما را تامین میکند نه تبلیغات ناقص و جهت دار. هر رشته ای در کنار رشته های دیگر می تواند همه نیازهای ما را تامین کند و شناخت اینکه ما به چه چیزهایی نیاز داریم یسیار مشکل و البته دست یافتنی است
ما به هویت تاریخی نیاز داریم تا بتوانیم فرهنگ، زبان و آداب و رسوم و باورهای اعتقادی خود را که برای ما شادابی و اعتماد به نفس می آورد، حفظ کنیم.
بخشی از حفظ این هویت به گذشته ما مربوط می شود که این گذشته در دو قسمت کتاب ها و موزه ها نگهداری می شود.
مطالعه و نگهداری علمی آثار باستانی و شیوههای جذب یک ملت به سمت گذشته ی با ارزش یک کار زیبا و البته مشکل است.
این رشته ارتباط وسیعی با تاریخ، باستانشناسی، مرمت آثار و احیاء بناهای تاریخی دارد.
پذیرش دانشجو در این رشته بصورت نیمه متمرکز است و از پذیرفته شدگان آزمون اختصاصی به عمل میآید.
سطوح رشته:
ردیف نام دانشگاه کاردانی کارشناسی ارشد دکترا
۱ آزاد- طبس
درس های این رشته:
ردیف نام درس
۱ آسیب شناسی ۱
۲ آسیب شناسی ۲
۳ آسیب شناسی ۳
۴ آشنایی با باستانشناسی و روشهای آن
۵ آشنایی با بافتها و محوطههای دوره اسلامی ایران
۶ آشنایی با حفاظت و مرمت آثار و روشهای آن
۷ آشنایی با رشتههای هنری معاصر
۸ آشنایی با مردم شناسی و روشهای آن
۹ آشنایی با موزههای ایران و جهان
۱۰ آشنایی با هنر در تاریخ
۱۱ آشنایی با هنر و تمدن فرهنگهای همجوار
۱۲ آشنایی با هنر و معماری پیش از اسلام ایران
۱۳ آشنایی با هنرهای سنتی ایران ۱
۱۴ آشنایی با کامپیوتر
۱۵ اخلاق و تربیت اسلامی ۱ و ۲
۱۶ انسان، طبیعت، موزه
۱۷ انقلاب اسلامی و ریشههای آن از قرن سیزدهم
۱۸ پژوهش در آثار و اشیای موزهای ۱
۱۹ پژوهش در آثار و اشیای موزهای ۲
۲۰ پژوهش در آثار و اشیای موزهای ۳
۲۱ تاریخ اسلام
۲۲ تاریخ عمومی ایران
۲۳ تاریخ و فن شناسی آثار ۱
۲۴ تاریخ و فن شناسی آثار ۲
۲۵ تاریخ و فن شناسی آثار ۳
۲۶ تاریخ و مبانی نظری مرمت ۱
۲۷ تاریخچه کتابت
۲۸ تبدیل محوطهها و بناهای تاریخی به موزه
۲۹ تربیت بدنی ۲
۳۰ تمثیلشناسی
۳۱ تهیه و تدوین راهنمای موزه و محوطهای تاریخی
۳۲ خطوط باستانی ایران
۳۳ خطوط و خواندن کتیبههای اسلامی ۱
۳۴ خطوط، خواندن کتیبههای اسلامی ۲
۳۵ رساله نهایی
۳۶ روش تحقیق آثار و اشیای موزهای
۳۷ زبان خارجی ۱ (نظری و عملی)
۳۸ زبان خارجی ۲ (نظری و عملی)
۳۹ زبان و متون تخصصی موزهداری
۴۰ زیستشناسی
۴۱ شناخت مواد
۴۲ طرح اشیاء در تمدن اسلامی
۴۳ عکاسی فنی از اشیاء موزهای
۴۴ فارسی ۱
۴۵ فارسی ۲
۴۶ فتوگرامتری آثار و اشیای موزهای
۴۷ متون اسلامی (آیات و احادیث)
۴۸ معارف اسلامی ۲
۴۹ موزهداری ۱
۵۰ موزهداری ۲
۵۱ موزهداری و سایر علوم
۵۲ هندسی نقوش در هنرهای سنتی ایران ۱
۵۳ هنر و تمدن اسلامی ۱
۵۴ هنر و تمدن اسلامی ۲
۵۵ کارآموزی در موزهها
۵۶ کارآموزی در موزههای تخصصی ۱
۵۷ کارآموزی در موزههای تخصصی ۲
۵۸ کارآموزی در کارگاه مرمت اموال فرهنگی
۵۹ کارآموزی کاوش باستان شناسی
۶۰ کارگاه طراحی پایه ۱
۶۱ کارگاه طراحی تخصصی
۶۲ کارگاه عکاسی پایه ۱
۶۳ کارگاه همانندسازی اشیاء موزهای
۶۴ کامپیوتر و موزه
کارشناسان موزه داری خواهند توانست با پژوهشگران مراجعه کننده به بخشهای مختلف موزه برای مطالعه مستقیم آثار و اشیاء همکاری لازم را مبذول دارند. نظر به تنوع موزهها در زمینههای گوناگون، دانشجویان دوره کارشناسی موزه داری در سالهای آخر تحصیلی خود و عمدتا ذیل عنوان دروس پژوهش در آثار و اشیای موزهای و کارآموزی در موزههای مختلف، کارآموزی خواهند داشت تا بتوانند برحسب علاقه و پیشرفت خود در یک زمینه جذب موزه مناسب با کارآموزی خود گردند. بدین ترتیب محل کار و خدمت فارغالتحصیلان این رشته،
موزههای زیر پوشش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان میراث فرهنگی، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان زمین شناسی، موزههای پست و تمبر و … خواهد بود.
همچنین فارغالتحصیلان خواهند توانست در برنامه ریزی برای توسعه کمی و کیفی موزههای محل کار خود و یا سایر موزههای کشور مشارکت داشته باشند و رابطه موزه را با مؤسسات و مراکز علمی و پژوهشی و فرهنگی دیگر برقرار سازند و برحسب ضرورت کارشناسان سایر علوم و فنون و آزمایشگاههای تحقیقاتی و مرمت اشیای فرهنگی تاریخی را برای مطالعه و حفاظت علمی از آثار زیر پوشش خود فراخوانی نمایند و با آنان همکاری کنند.
سطوح رشته