بخشی از مقاله
چکیده:
زمینه وهدف:گونههاي کرونوباکتر - - Cronobacter از جمله پاتوژنهاي فرصت طلب هستند، و میزان مرگ و میر از 40 تا %80 مرتبط با این نوع عفونت میباشد. این عامل بیماريزا میتواند طیف وسیعی از بیماريهاي مهلک مانند مننژیت، سپتی سمی، انتروکولیت نوزادان، و آبسه مغز را شامل شود. اگرچه کرونوباکتر میتواند عامل بیماري در بزرگسالان و کودکان باشد، عفونتهاي نوزادان در ارتباط با شیر خشک نوزاد موضوع این بررسی میباشد.
از آن جا که اولین شیوع عفونت کرونوباکتر در سال 1958 گزارش شده است، شیر خشک نوزاد به عنوان منبع اصلی این شیوع بیماري شناخته شده، در نتیجه بسیاري از شیر خشکهاي نوزادان از سطح داروخانهها جمعآوري و آنالیز گردیدند. این آلودگی براي شیر خشک نوزادان به مشکلات عظیمی تبدیل شده است. هدف از این مطالعه، بررسی درك ظهور این گروه پاتوژنها و اقدامات انجام شده به منظور کاهش عفونت در نوزادان میباشد.
مواد و روش کار: در این مطالعه 300نمونه از 7 برند تجارتی شیر خشک نوزادان عرضه شده در داروخانهها ، نمونهبرداري گردید. و آزمونهاي شناسایی انتروباکترساکازاکی به روش استاندارد ملی ایران به شماره 9430 با استفاده از محیط کشتهاي آب پپتونه بافري - - Bpw، محیط کشت اصلاح شده آبگوشت تریپتوزلوریل سولفات - - mLSTداراي وانکومایسین، محیط جداسازي زنگزاي انتروباکترساکازاکی - - ESIA، تریپتون سویا آگار - - TSA و تستهاي تائیدي - اکسیداز،تخمیر کربوهیدارت ها هیدرولیز سیترات - انجام شد. سپس نمونههاي آلوده به انتروباکترساکازاکی جهت تائید توسط PCRمورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها:از مجموع 300 نمونه شیر خشک نوزاد، در 8 نمونه با روش کشت از نظر آلودگی به انتروباکتر ساکازاکی مثبت تشخیص داده شدند. و از میان 8 نمونه آلوده با انتروباکتر ساکازاکی تشخیص مولکولی با روش PCR مورد بررسی قرار گرفت که تنها 1 نمونه مثبت تشخیص داده شدند.
نتیجه گیري:شیوع نکروزان مننژیت ناشی از گونههاي کرونوباکتر در نوزادان نیاز به تشخیص سریع و شناسایی دقیق از این گونههاي بیماریزا دارد. استاندارد طلایی براي جداسازي و شناسایی گونه هاي کرونوباکتر از شیر خشک نوزاد بسیار حساس و وقتگیر است. ژن Bgrxکه زیر واحد B،DNA GYRASE - آنزیم توپوایزومراز - 2 را کد میکند براي تشخیص سریع گونههاي کرونوباکتر مناسب میباشد.
بحث:بر اساس نتایج ارزیابی نمونه هاي شیر خشک نوزاد و آلودگی پایین فقط در یک نمونه - به روش - PCR ، مشاهده گردید این نتایج وضعیت نسبتا مطلوب کیفیت میکروبیولوژیک شیر خشکهاي نوزادان را در نمونههاي آزمون شده نشان میدهد. دلایل ارزیابی میکروبی نمونههاي شیر خشک نوزادان میتواند ناشی از استفاده مطلوب از مواد اولیه مناسب در تولید شیر خشک، به کار بستن اصول بهداشتی در کلیه مراحل تولید، کنترل کیفی مستمر و دقیق، کارایی و موثر بودن کامل فرایندهاي تولید این محصول در کنترل آلودگیهاي میکروبی را نشان میدهد. همچنین پیشنهاد میگردد براي تشخیص این باکتري پاتوژن روشهاي سریع جایگزین روشهاي کشت شوند.
مقدمه:
شیر خشک نوزاد به راحتی در دسترس است و به عنوان یک مکمل یا جایگزین شیر مادر میباشد.شیر خشک نوزاد در طول فرآیند حرارت داده میشود ولی نه مثل محصولات مایع فرموله شده ، حرارتی که در طول تولید این محصول ایجاد میشود به اندازهاي نیست که محصولی استریل تولید شود ، لذا این تولید توسط اقدامات بهداشتی سختگیرانه همراه با نظارت بر شرایط محیطی تولید و .... انجام میشود. این فعالیتها به کاهش بار میکروبی شیر خشک نوزاد کمک میکند - . - 2
انتروباکترساکازاکی از باکتريهاي خانواده انتروباکتریاسه، گرم منفی، میلهاي راست، هوازي- بیهوازي اختیاري، متحرك، داراي تاژكهاي پیرامونی و بدون اسپور است که از منابع بالینی مانند خون، خلط، ادرار، زخم، محتویات روده، دملهاي چرکی و .......، منابع محیطی نظیر آب، خاك، فاضلاب، فضولت حیوانات، مدفوع انسانی و....... و منابع غذایی متعددي جداسازي شده است. این باکتري تا سال 1980، انتروباکترکلوآکه، داراي رنگدانه زرد نامیده میشد. اختلاف اساسی آن با سایر گونههاي جنس انتروباکتر، ناتوانی در تخمیر د-سوربیتول و توانایی تولید آنزیم داکسی ریبونوکلئاز خارج سلولی است. انتروباکتر ساکازاکی داراي 4 گروه و 57 سویه است - . - 1
توانایی تولید آنزیم آلفا- گلوکوزیداز سبب شده است که از آن در طراحی محیطهاي کشت مختلف جستجو و شناسایی این باکتري استفاده شود. انتروباکترساکازاکی در دماي حداقل 5/5 درجه سلسیوس و حداکثر 47 درجه سلسیوس قادر به رشد بوده و نسبت به سایر اعضاي خانواده انتروباکتریاسه در برابر شرایط سخت محیطی مقاومتر است، در نتیجه قدرت رقابت پذیري بیشتري با آنها دارد. این باکتري در طی فرایند پاستوریزاسیون نابود میشود، بنابراین معمولا عامل آلودگی ثانوي به شمار میآید - . - 6
سپتی سمس، مننژیت، و انتروکولیت از شایعترین بیماريهاي ایجاد شده با انتروباکترساکازاکی هستند که از راه شیر خشک مخصوص تغذیه اطفال، پودر خوراك شیرخواران و خوراك رژیمی شیرخواران سبب بیماري و در نهایت مرگ و میر نوزادان میشوند. موارد متعددي از بروز عفونت توسط انتروباکترساکازاکی گزارش شده است که از راه آلوده شدن خوراك شیرخواران هنگام آمادهسازي در منزل یا بیمارستانها بر اثر عدم رعایت اصول بهداشتی اتفاق میافتد. اگرچه این باکتري در سایر مواد غذایی نیز یافت میشود و ممکن است در همه ردههاي سنی باعث بروز بیماري شود، ولی بیشتر در اطفال با سن کمتر از یک سال و خصوصاٌ در28 روز اول زندگی نوزادان سالم ایجاد بیماري میکند.
نوزادان نارس، نوزادان با وزن پایین و یا داراي نقص ایمنی، بیشتر در معرض خطر هستند. در برخی شیوعها مرگ و میر 20 تا 50 درصدي نوزادان مبتلا به این باکتري گزارش شده است. بررسی وجود میکروارگانیسمهاي مختلف در شیر خشک نوزادان به لحاظ مستعد و حساس بودن کودکان از اهمیت بهسزایی برخوردار است. از آن جایی که امکان آلودگی شیر خشک به انتروباکترساکازاکی وجود داشته و این باکتري قادر به ایجاد سپتی سمی و مننژیت در نوزادان میباشد، بررسی وجود این باکتري در شیر خشک نوزادان بسیار مهم میباشد. بدین منظور در این طرح 300 نمونه از 7 برند مختلف مورد آزمایش قرار داده شد تا وضعیت موجود کیفی میکروبیولوژیکی این فراورده غذایی مهم مشخص گردد - . - 2